Saavutettavat koulutuspolut ja oikeus oppia – Saako oppia


Saavutettavat koulutuspolut ja oikeus oppia – Saako oppia (ESR) -hankkeen toteuttajia olivat Humanistisen ammattikorkeakoulu, Valo-valmennusyhdistys ry ja Live-säätiö sr. Hankkeen konsultoivana yhteistyökumppanina toimi ADHD-liitto ry. Hankkeen kokoavana tavoitteena oli yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden edistämiseen koulutuspolun eri vaiheissa ja siirtymissä. Huomio kohdentui erityisesti digitaalisten ohjaus- ja oppimisympäristöjen saavutettavuuden edistämiseen.
Hankkeen tuotoksen syntyi erilaisia tuen tarpeita tunnistava sekä olemassa olevaa asiantuntemusta ja kokemustietoa yhdistävä Saavutettavat polut -verkkosivusto. Sivusto kokoaa yhteen tietoa, työkaluja, suosituksia ja materiaaleja koulutuspolun eri vaiheisiin. Näitä voidaan edelleen hyödyntää saavutettavien opintopolkujen, digitaalisten oppimisympäristöjen sekä ohjauspalveluiden kehittämisessä. Myös hankkeen loppujulkaisu Saavutettavat polut – Näkökulmia saavutettavaan koulutukseen ja ohjaukseen löytyy materiaalisivustolta.

Tavoitteet

Saavutettavat koulutuspolut ja oikeus oppia – Saako oppia (ESR) -hankkeen tavoitteena oli edistää koulutuksellista tasa-arvoa sekä digitaalisten ohjaus- ja oppimisympäristöjen saavutettavuutta. Hankeprosessin aikana kehitimme yhdessä kohderyhmiemme kanssa erilaisia tuen tarpeita tunnistavan sekä olemassa olevaa asiantuntemusta ja kokemustietoa yhdistävän monikanavaisen digitaalisen ohjausympäristön materiaaleineen.

Hankkeeseen osallistuvana kohderyhmänä olivat itse opiskelussaan esteitä tai saavutettavuuden haasteita kokeneet 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Hankkeeseen osallistuvien opiskeluvalmiudet sekä digitaaliset taidot ja kyky käyttää digitaalisia palveluita kehittyvät heidän osallistuessaan yhteiskehittämiseen. Hankkeen eri vaiheissa teimme yhteistyötä kohderyhmien kanssa toimivan ohjaushenkilöstön, työvalmentajien sekä järjestökentän asiantuntijoiden ja kokemustoimijoiden kanssa.

Kehittämistoimintaan osallistuvat kohderyhmiin kuuluvat henkilöt pääsivät itse vaikuttamaan siihen, miten ja millä välinein digitaalisissa ohjauspalveluissa pystytään vastaamaan yksilön jatkuvan oppimisen tarpeisiin laadukkaasti, erilaiset saavutettavuuteen liittyvät näkökulmat huomioiden. Hanke lisäsi moninaisuutta arvostavaa ja saavutettavien palvelujen kehittämistä palvelevaa tietoa.

Hankeaika (päivämäärinä): 01.09.2021 – 31.08.2023
Projektipäällikkö: Tarja Nyman
Sähköposti tarja.nyman@humak.fi
Osaamiskärki Järjestötyö
Vaikuttavuusalue Valtakunnallinen
Partnerit: Live-säätiö sr.
Valo-Valmennusyhdistys ry.
ADHD-liitto ry.
Rahoittaja: EU: ESR -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 500 000 euroa
Verkkosivu: Linkki