Yhteisölähtöinen kotoutuminen


Yhteisölähtöisen kotoutumisen pilotti käynnistää ja testaa yhteisökummitoimintaa erilaisissa kiintiöpakolaisia vastaanottavissa kunnissa. Sosiaaliset suhteet ja verkostot ovat ensiarvoisen tärkeitä kotoutumisen alkuvaiheessa.
Hankkeessa koulutetaan sekä kotoutujia että kummeja yhteiseen kotoutumista edistävään toimintaan.

Pilotin odotetut tulokset: Vahva yhteisön tuki ja sitoutuneet yhteisökummit edistävät kotoutumista. Viranomaisten ja järjestöjen tiivis yhteistyö tuo lisää osaamista ja toimintavolyymia paikkakunnille. Hanke tuottaa Suomen kontekstiin soveltuvan yhteisölähtöisen kotoutumisen mallin.

Tavoitteet

Tavoite 1
Kiintiöpakolaiset tunnistavat paikkakunnan toimintamahdollisuudet. He kokevat olevansa tervetulleita toimintaan ja koko yhteisöön. Kontaktit ja sosiaalinen verkosto kasvavat yhteisökummien avulla. Koulutukset tarjoavat kotoutumispolulle erilaisia vaihtoehtoja.
Tavoite 2
Yhteisökummit tunnistavat tehtävänsä ja heillä on selkeät roolit. He kehittävät toimintaa paikkakunnalle sopivilla tavoilla. He ovat motivoituneita ja tyytyväisiä toimintaan. He saavat tarvitsemansa tuen ja koulutuksen hankkeen henkilökunnalta ja kunnan vastuuviranomaisilta.
Tavoite 3
Yhteisölähtöisen kotoutumisen käytännöistä saadaan kokemusta eri kunnista. Eri sidosryhmät osallistuvat kehittämistyöhön aktiivisesti. Kohderyhmän jäsenet osallistuvat tasaveroisesti ja osallistuvat kehittämiseen.

Hankeaika (päivämäärinä): 01.01.2023 – 31.12.2025
Projektipäällikkö: Satu Riikonen
Sähköposti satu.riikonen@humak.fi
Osaamiskärki Järjestötyö
Vaikuttavuusalue Valtakunnallinen
Partnerit: Suomen Punainen Ristin keskustoimisto www.punainenristi.fi
Suomen Punaisen Ristin Oulun piiri
Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri
Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri
Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiri

Humak www.humak.fi
Kirkkohallitus www.evl.fi

Rahoittaja: EU: AMIF (EUSA)
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 100 000 – 300 000 euroa