Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan

Lataa PDF

Juha Iso-Aho, Jukka Moilanen, Maria Murto, Juha-Pekka Natunen, Noora Niemi, Riina Helppi-Kurki, Katja Vehviläinen (toim.)

Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan

Tiesitkö, että kivikaudella Saimaan rannoilla syötiin pähkinöitä? Entä millaista ruokaa sai 1700-luvun lopun eteläkarjalaisessa kestikievarissa? Sauna ja makkara kuuluvat yhteen, mutta uskotko että hyvässä makkarassa mausteet ovat kuoren alla eikä päällä? Voiko retkinuotiolla valmistaa kokonaisen menun? Tässä kirjassa matkustetaan eteläkarjalaiseen ruokahistoriaan ja tarjoillaan nykypäivään sopivia versioita ruoka-annoksista, joita maakunnassa on eri aikakausina syöty.

Kirjan reseptit hakevat inspiraationsa lähellä tuotetuista aineksista.Ne houkuttelevat yhtä lailla kotikokkia kuin ammattilaistakin makumatkalle menneille vuosisadoille ja takaisin tähän päivään.

Voit lukea julkaisun tästä.
Julkaisu löytyy myös englanniksi täältä.

Linkki: https://www.humak.fi/wp-content/uploads/2023/12/matkoja-etela-karjalan-makuhistoriaan.pdf

Julkaisun toteuttajat:

Ruokamaakunta Nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa (A78744, EAKR) oli 1.9.2022 – 30.11.2023 toteutettu ruokamatkailun kehittämishanke, jossa yhdistyivät tutkimus, yhteiskehittäminen ja tapahtumatuotanto. Hankkeessa järjestettiin neljä eri historiallisiin aikakausiin kytkettyä ruokateemaista yleisötapahtumaa sekä joukko hubeja, työpajoja ja muita ruoka- ja matkailualan toimijoille suunnattuja tilaisuuksia. Hankkeen tuloksena syntyi myös runsaasti toimijakentän käyttöön hankkeen jälkeen jääviä digitaalisia mediasisältöjä, kuten valokuvia, videoita ja podcasteja sekä some- ja tv-mainontaa.

Saimaan matkailuun kilpailukykyä ja uudistumista kulinarististen elämysten ja verkostojen avulla (SAKU) (A78745, EAKR) 1.6.2022-30.11.2023 -hankkeen tavoitteena oli tukea alueen yrittäjien verkostoitumista ja yritysekosysteemien kehittämistä ruokamatkailuverkoston muodossa, yhdessä kehittämistä ja markkinaosaamisen sekä viennin mahdollistavien avauksien kehittämistä.


Humanistinen ammattikorkeakoulu
© tekijät ja Humanistinen ammattikorkeakoulu 2023, Imatra

Taitto: Emilia Reponen
Valokuvat: Ks. kuvaluettelo s.103

ISBN 978-952-456-452-6 (painettu)
ISBN 978-952-456-453-3 (verkko)
ISSN 2343-0664 (painettu)

ISSN 2343-0672 (verkkojulkaisu)

Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja, 170