Digitaalisen sairaalanuorisotyön kolmas hankevuosi käynnistyy Humakin johdolla

Humak, Kympin lapset ry. ja Helsingin kaupungin nuorisopalvelut aloittivat digitaalisen sairaalanuorisotyön toimintaa pienimuotoisesti jo syksyllä 2021. Sloganilla ”Nuorisotyö kuuluu kaikille!” haluttiin nostaa esille kohderyhmä, jolle ei ole tarjolla nuorisotyöllistä ohjaustoimintaa; syöpää sairastavat lapset ja nuoret, jotka elävät haavoittuvassa ja eristetyssä elämäntilanteessa sairautensa ajan. Nyt toiminta on saanut kiinnostusta myös kansainvälisesti. 

“Päätimme avata ”SairaalaNutan” aluksi Helsingin kaupungin omalla rahoituksella ja iloksemme saimmekin seuraaville vuosille nuorisotyön kehittämismäärärahaa Etelä-Suomen AVI:sta, jonka turvin pystyimme toteuttamaan ohjaustoimintaa HUS:n Uuden lastensairaalan hoitotoimenpiteissä oleville potilailleen”, kertoo lehtori Sari Huttu.  

Kolmas kehittämisvuosi on käynnissä ja kansainvälistymässä

Nyt käynnistyi kolmas kehittämisvuosi AVI:n kehittämisrahoituksen turvin ollaan avaamassa toiminta kaikille Yliopistollisille sairaaloille ympäri Suomea. Ammatillista nuorisotyötä tehdään maanantai-iltaisin Discord-alustalla. Toimintaan osallistuneiden määrä on ollut pieni, mutta toiminta on ollut merkittävää juuri näille kohderyhmän nuorille.

Vuoden 2023 aikana toiminta laajentui koskemaan koko Uuden lastensairaalan pitkäaikaissairaille lapsille ja nuorille ja hyvässä yhteistyössä sekä sairaalan että HelsinkiMission kanssa on toimintaa kokeiltu myös hybridinä. Ohjaajina tässä toimintamuodossa ovat olleet sekä Humakiin palkatut nuoriso-ohjaajat että Helsingin kaupungin nuoriso-ohjaajat sekä useat yhteisöpedagogiharjoittelijat vuosien varrella. 

“Innostuneina odotamme mitä tuleva hankevuosi ja uudet yhteistyökuviot uusien sairaaloiden kanssa tuovat hankkeellemme ja samalla pohdimme työmuodon mahdollistamista jatkossakin. Meillä on selkeä tarve kehittää sairaalanuorisotyötä Suomessa ja siitä ollaan kansainvälisestikin kiinnostuneita”, Huttu kertoo.

Toimintaa on esitelty kansainvälisissä seminaareissa ja Irlanti on siitä innostuneena lähestynyt yhteistyön merkeissä. “Olemmekin saaneet pienen kumppanuushankerahoituksen tämän”, Sari Huttu mainitsee. 

Tämän vuoden (2024) hanke-esittelysivu on vielä työn alla, mutta alla on linkkinä hankkeen markkinointivideo (Youtube), jonka avulla pyritään tavoittamaan linjoille uusia kävijöitä. “Videolla esiintyy upea Felix, joka on halunnut antaa kasvonsa ja äänensä tämän toimintamme tukemiseksi”, Huttu kertoo. 

Lisätietoja: lehtori Sari Huttu, sari.huttu@humak.fi, 0400 349 381.

Toimitus: Marika Stam.
Nostokuvituskuva: Bartek Mazurek (2021).

Lisää aiheesta:

Digitaalisen nuorisotyön kokeilu Uudessa lastensairaalassa on käynnistynyt! (humak.fi)
Digitaalisen sairaalanuorisotyön jatkokehittäminen « Hankkeet – Humak

2024-02-28 10:07:34