Humak mukana eurooppalaisessa Horisontti-hankkeessa, jossa kehitetään luovien alojen toimintamahdollisuuksia

Humanistinen ammattikorkeakoulu on mukana Horisontti Eurooppa -tutkimushankkeessa, jota johtaa Lundin yliopisto Ruotsissa. Konsortioon kuuluu 17 kumppania 12 Euroopan maasta. European Cultural and Creative Industries Policy Platforman (ekip) -hankkeen tavoitteena on kehittää uusia, innovatiivisia toimintamalleja luoville aloille. Apurahan kokonaisarvo on 6 miljoonaa euroa.

Hanke käynnistyy 1.6.2023 ja sen kesto on 3,5 vuotta.

“Yksi vahvuusaloistamme on luovien alojen osaamisen kehittäminen. Olemme työskennelleet alalla 25 vuotta eli Humakin perustamisesta lähtien ja olemme kehittyneet yhdeksi alan johtavista asiantuntijoista Suomessa”, sanoo Humakin rehtori Jukka Määttä.

Määtän mukaan Humakin mukanaolo Horisontti-konsortiossa osoittaa, miten merkittävää työtä, myös kansainvälisestä näkökulmasta, ammattikorkeakoulu henkilöstöineen on tehnyt.

Kuva: Marcin Poprawski

Uudenlaisia rahoitusmalleja kulttuuri- ja luoville aloille

“Kyseessä on historian suurin Euroopan luovien alojen kehittämiseen kohdistuva tutkimusprojekti”, kertoo hankkeessa Humakin kulttuurituotannon tiimiä johtava lehtori Marcin Poprawski. “Hankkeessa tehdyllä työllä tulee olemaan suuri vaikutus siihen, miltä eurooppalainen kulttuurialan kenttä tulee näyttäytymään tulevaisuudessa. ”

Hankkeelle on asetettu kolme keskeistä tavoitetta, jotka kytkeytyvät kulttuuri- ja luovien alojen (Culture and Creative Industries, CCI) kehittämiseen. Näitä ovat:

  1. CCI-metaverkoston rakentaminen,
  2. CCI-toimintojen innovointi sekä
  3. CCI-lähtöisten ekosysteemien aktivointi.

Hankkeeseen sisältyvissä toiminnoissa kokeillaan, testataan ja arvioidaan erilaisia malleja kulttuurialaan läheisesti liittyvissä sidosryhmien verkostoissa (ekosysteemeissä). Nämä ekosysteemit koostuvat suurista ja pienistä yrityksistä, instituutioista, järjestöistä, tutkijoista ja yksittäisistä toimijoista. Ekosysteemeitä tarvitaan uusien konseptien kehittämiseen ja kokeilemiseen, rahoitusmahdollisuuksien laajentamiseen sekä yritystoiminnan nopeampaan käynnistämiseen.

17 kumppanin Horisontti-hanke vaikuttaa kulttuurin toimintatapoihin ympäri Eurooppaa ja edistää vihreää siirtymää

Hankkeen keskeisimpänä lähtökohtana on muuttaa nykyisenkaltainen tilanne, jossa kulttuuri- ja luovien alojen Euroopan laajuiset tukimekanismit eivät toimi kovinkaan tehokkaasti, kuten hankkeen koordinaattori Charlotte Lorentz Hjorth Lundin yliopistosta on todennut.

17 ekip-kumppania ovat yhdessä kehittämässä eurooppalaista yhteistyötä edistäviä digitaalisia alustoja. Nykyisiä, yli 40 kulttuuri- ja luovien alojen verkostojen toimintoja analysoimalla pyritään tuottamaan malleja, joista tarkentuvat tulevaisuuden kannalta toimivimmat. Tämä tapahtuu hankkeen toimintalaboratoriossa (Policy Lab), jossa uudenlaisia malleja tuotetaan, toistetaan ja testataan hankkeeseen osallistuvien kumppanuuskaupunkien ekosysteemeissä.

Nämä ekip-hankkeen innovoimat toimintamallit ovat myös osa EU:n vihreän kehityksen siirtymää, jossa vastuullisen ja kestävän tuotannon kriteerit ovat keskiössä. Paikalliset innovaatioekosysteemit voivat hyödyntää hankkeessa kehitettyjä malleja esimerkiksi kestävien, informatiivisilla tunnistuslapuilla merkittyjen vaatteiden valmistusta, ja tukea EU:n vihreää siirtymää mahdollistamalla uudenlaisia kierrätysprosesseja.

 

Kuva: Marcin Poprawski

Hankkeessa ovat mukana Humakin ohella seuraavat korkeakoulut ja organisaatiot:

  • Lundin yliopisto (Ruotsi)
  • Creative Business Network (Tanska)
  • The Netherlands Institute for Sound & Vision (Alankomaat)
  • Delftin teknillinen yliopisto (Alankomaat)
  • Rotterdamin kaupunki (Alankomaat)
  • Edinburghin yliopisto (Skotlanti)
  • Creativity Lab (Viro)
  • MSCOMM (Kreikka)
  • Politecnico di Milano (Italia)
  • Technopolis Consulting Group (Belgia)
  • Idea Consulting (Belgia)
  • iCoolhunt (Italia)
  • Metropolitan Institute of Bratislava (Slovakia)
  • Creative Industry Kosice (Slovakia)
  • Saint-Étienne School of Art and Design (Ranska)
  • New Moment (Slovenia).

Yhteyshenkilöt:

Charlotte Lorentz Hjorth, ekipin koordinaattori, charlotte.lorentz_hjorth@fsi.lu.se

Suomen yhteyshenkilö: lehtori Marcin Poprawski, ekip-tiimin johtaja Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, marcin.poprawski@humak.fi

Teksti:

Marcin Poprawski,
Noora Nurmisen käännöksen (julkaistu 1.3.2023) perusteella toimittanut (26.5.2023) Pekka Vartiainen

2023-05-26 15:15:08