Humak välittää – kampanja opiskelijahyvinvoinnin edistämiseksi

Soikea muoto, jossa oranssi tausta, piirretty lintu ja puhekupla, jonka sisällä teksti "Humak välittää".

Humak välittää -kampanja potkaistiin käyntiin tänään Humanistisen ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa. Humak järjestää lukuvuoden aikana laajan opiskelijahyvinvointia tukevan kampanjan, jonka keskiössä on opiskelijahyvinvointi.

-”Lukuvuoden aikana eri alojen tunnetut asiantuntijat valottavat hyvinvointia. Sitä tarkastellaan laajasti fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Luentojen teemat ovat todella kiinnostavia ja ajankohtaisia”, Humakin koulutusjohtaja Päivi Marjanen kertoo.

OKM haastoi korkeakoulut tukemaan opiskelijahyvinvointia

Kampanja sai alkunsa, kun Opetus ja kulttuuriministeriö haastoi korkeakoulusektorin miettimään konkreettisia toimenpiteitä opiskelijahyvinvoinnin edistämiseksi. Taustalla oli opiskelijoiden ja opiskelijajärjestöjen kasvava huoli opiskelijoiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta koronapandemian pitkittymisen aikana. Opintososiaalisten tapahtumien peruuntuminen ja etäopiskeluun liittyvät haasteet ovat lisänneet myös mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Haasteessaan silloinen opetus-ja kulttuuriministeri Annika Saarikko OKM haastoi korkeakouluja toimimaan ja lupasi myöntää tukea konkreettisten tekojen järjestämiseen. Humakissa konkreettisia toimia ovat olleet opintopsykologin palkaaminen opiskelijoiden tukemiseksi kesäkuussa sekä nyt alkava Humak välittää-kampanja. Toimenpiteiden suunnittelussa on ollut vahvasti mukana Opiskelijakunta HUMAKOn edustajia.

-”HUMAKOn vinkkien ansiosta, saimme puhujia, jotka varmasti kiinnostavat”, Marjanen kiittää.

Humak välittää -kampanjan luentosarjan ohjelma:

 • 6.9.2021 Kampanjan Kick Off Humakin avajaisissa
 • 27.9.2021 Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho, Joni Jaakkola, hyvinvointialan moniottelija ja somevaikuttaja
 • 4.10.2021, Opiskelun tueksi – ajanhallinta ja suunnittelu, Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
 • 8.11.2021, Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Panda Eriksson, intersektionaalinen feministi,  saavutettavuuden ja moninaisuuden moniammattilainen ja Humakin alumni.
 • 15.11.2021, Opiskelutaidot – mikä edistää opiskelukykyä? Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
 • 13.12.2021, Suoraa puhetta sinun rahoistasi, Juha A. Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö
 • 17.1.2021, Opiskelijatoiminta ja –sosiaalisuus osana hyvinvointia, Anette Pottonen, Opiskelijakunta HUMAKO
 • 7.2.2022, Aivot koulussa ja työn digitalisaation puristuksessa, Reidar Wasenius. VR:n kuulutusäänenä ja puhelinäänenä suurelle yleisölle tuttu Wasenius on tunnettu oppimisen, vaikuttamisen ja digitalisaation asiantuntija.
 • 14.3.2022, Stressi ja palautuminen, Ilse Lammila, Humak
 • 28.3.2022 klo 14-15  Asenne – mahdottomasta mahdolliseksi, Marko Vuoriheimo (Signmark)
 • 4.4.2022, Itsemyötätunto, Ilse Lammila, Humak
 • 7.4.2022, Mitä Humak välittää-kampanja antoi? HUMAKOn edustaja sekä koulutusjohtajat Päivi Marjanen ja Timo Parkkola, Humak.

Teksti "Humak välittää -kampanja", keltainen tausta, oikealla soikea muoto, jossa oranssi tausta, piirretty lintu ja puhekupla, jonka sisällä teksti "Humak välittää". Humakin logo ja teksti "Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Haalarimerkki ja opintopisteitä kampanjaan osallistuneille

Kampanjaan osallistuville on luvassa suoritusmerkintöjä eri opintojaksoille sekä Humak välittää –haalarimerkki.

Yhteisöpedagogiopiskelijat voivat sisältää luentosarjan osaksi Yhteisöpedagogin osaamisen syventäminen -, kulttuurituottajat Kulttuurituotannon seminaarit ja konferenssit – ja tulkkauksen ja kielellisen saavutettavuuden opiskelijat Tulkin ammatillinen syventäminen opintojaksoja.

Opiskelija pitää luennoista oppimispäiväkirjaa, jossa hän pohtii luentojen teemoja omien opintojen ja alan näkökulmasta. Oppimispäiväkirja palautetaan luentosarjan päätteeksi opintojakson oppimisympäristöön. Humakin opiskelija, koulutuskohtaisen tehtävänannon löydät Humakin yhteisen Teams-kanavan tiedostoista: “Humak välittää -kampanjan luentotallenteet ja opinnollistamisohjeet”. Tehtävästä riippuen opintopisteitä on jaossa kaksi.

Ohjeita oppimispäiväkirjan laatimiseen.

Artikkelin kuvituksena olevaa haalarimerkkiä saa keväällä Opiskelijakunta HUMAKOn toimistosta, tapahtumita sekä tutoreilta.

Podcast-sarja opiskelijahyvinvoinnista

Opintopsykologi Ilse Lammila ja suunnittelija Karri Soppi tekevät kampanja-aikana myös neljän jakson pituisen podcast-sarjan hyvinvoinnista. Jaksoista tiedotetaan tarkemmin niiden ilmestyessä.