Tyttö juhlii festareiden leirintäalueella.

Korkeakoulujen yhteishaku on alkanut. Hakuaika päättyy 1.4. kello 15, joten nyt on aika päättää, mitä haluaa tehdä isona. Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) on Suomen suurin kulttuurituottajien kouluttaja. Tämän vuoden hakukohteita ovat päiväopinnot metropolialueen kampuksella Kauniaisissa, Turun kampus sekä verkko-opinnot.

Meiltä valmistuneet tuottajat työllistyvät kulttuurialan asiantuntijoiksi niin kulttuurihallintoon, tapahtumatuotantoihin kuin erilaisiin projekteihinkin. Kulttuurituotanto on kulttuurisisältöjen, kulttuurialan liiketoiminnan, digitaalisten ja muiden tapahtumatuotantojen asiantuntija.

Humakista valmistuneita alumneja työskentelee lähes kaikissa suurissa – ja pienemmissä – festivaaleissa. Ne tarjoavat hyviä oppimismahdollisuuksia harjoittelupaikkojen ja erilaisten oppimistehtävien muodossa. Lisäksi monelle opiskelijalle avautuu kiinnostavia harjoittelumahdollisuuksia Humakin omassa hanketoiminnassa. Ne ovat oivallinen tilaisuus opiskelijalle verkottua kulttuurialan toimijoiden kesken onhan Humak omien alojensa suurimpia tutkimus- ja kehittämisorganisaatioita Suomessa.

Kaksi tapaa opiskella kulttuurituottajaksi – verkossa tai päiväopintoina

Humakissa voivat kaikki hakijat opiskella kulttuurituottajaksi joko perinteisesti, päiväopintoina (tämän vuoden opiskelupaikkakuntia ovat Turku ja metropolialueen kampuksemme Kauniaisissa) tai kokonaan verkossa. Verkko-opinnot ovat mahdollisia myös suoraan toiselta asteelta ammattikorkeakouluun hakeville.

Digitaalisten oppimisalustojen omaksuminen sekä kyky työskennellä itsenäisesti ja tiimissä ovat olennainen osa molempia opintomuotoja. Päiväopinnoissakin, opintojen edetessä, suurin osa opinnoista siirtyy projektimaiseen oppimiseen ja työpaikalla tapahtuviin harjoitteluihin. Toisaalta digiopinnoissa harjoittelut puolestaan tapahtuvat reaalimaailmassa, oikeissa työpaikoissa.

Verkko-opinnot tarjoavat mielenkiintoisen, suomalaisen, opiskeluvaihtoehdon myös ulkosuomalaisille. Opinnot uudessa kotimaassa saattavat olla kalliita, joten verkko-opiskelu antaa mahdollisuuden opiskella taloudellisesti laadukas korkeakoulututkinto. Kaukaisimmat opiskelijat meneillään olevissa koulutuksissa ovat Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Kulttuurituottaja (AMK, päiväopinnot) ainoana kulttuurialan kohteena mukana ammattikorkeakoulujen yhteisessä valintakokeessa

Humakiin valitaan yli 50 prosenttia uusista opiskelijoista joko toisen asteen ammatillisella todistuksella (1.8.2015 jälkeen suoritettu, ei näyttötutkinto) tai ylioppilastutkintotodistuksella. Loput hakijoista valitaan valintakokeella. Mutta huomaathan, että Kulttuurituottaja (AMK) –hakukohde ei ole mukana todistusvalinnassa.

Kulttuurituottaja (AMK) päiväopinnot on ainoa kulttuurialan korkeakoulutus Suomessa, johon voi hakea yleisen AMK-valintakokeen kautta.

Hakija ilmoittautuu valintakokeeseen hakulomakkeen (opintopolku.fi) täyttäessään ja valitsee sieltä sopivan ajankohdan ja paikkakunnan valintakokeeseen. Valintakoepaikaksi voit valita sinua lähimpänä olevan ammattikorkeakoulun koepaikan. Koepaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Huomaathan että koronavirusepidemian aikana seuraamme tilannetta ja tiedotamme opiskelijoita kokeiden järjestämisestä.

Humakiin valitaan yli 50 prosenttia uusista opiskelijoista joko toisen asteen ammatillisella todistuksella (1.8.2015 jälkeen suoritettu, ei näyttötutkinto) tai ylioppilastutkintotodistuksella. Loput hakijoista valitaan valintakokeella. Kulttuurituottaja (AMK) –hakukohde ei ole mukana todistusvalinnassa.

Verkko-opinnoissa valintakurssi hakuajan päätyttyä

Humakin kulttuurituottaja (AMK) verkkokoulutus eroaa monesta muusta digikoulutuksesta siinä, että opintoihin voi hakea suoraan toisen asteen opinnoista. Aiempaa työkokemusta alalta ei siis edellytetä, kuten monessa muussa verkko- tai monimuotokoulutuksessa. Tästä johtuen koulutusmuoto on hyvin suosittu kaikissa hakijaryhmissä.

Valintakoeprosessi eroaa päiväopinnoista siinä, ettei suoralla todistusvalinnalla valita opiskelijoita, vaan opiskelijoille avataan yhteishakuajan päätyttyä kulttuurituotannon verkkokurssi, jonka avulla mitataan heidän itsenäistä kykyään opiskella verkossa. Kurssi avautuu 6.4.2020 ja suoritetaan 4.5.2020 klo 23.59 mennessä.

Tämän jälkeen kaikki hyväksyttävästi kurssin läpäisseet kutsutaan videoneuvottelun välillä toteutettavaan haastatteluun ja opiskelijat valitaan näiden kahden osion perusteella opiskelijoiksi. Haastattelut järjestetään 26.-29.5.2020.

Huomaathan, että mikäli pääset verkko-opintoihin, ne aloittaa digiopiskelijoille tarkoitettu Boot Camp Helsingissä/Kauniaisissa, joissa opiskelijat saavat perehdytyksen opintoihin, tutustuvat toisiinsa ja Humakin verkko-oppimispalveluihin.

Kiinnostuitko? Katso hakijapalveluiden Karri Sopen ja tutorimme Cecilian koulutusesittely kulttuurituotannosta

Mikäli kiinnostuit alan opiskeluista, sinun kannattaa katsoa alla oleva video (kesto noin 34 minuuttia), jossa hakijapalveluiden asiantuntija Karri Soppi haastattelee Cecilia Lindelöfiä. Cecilia opiskelee kulttuurituottajaksi Turussa ja kertoo siitä, millaista opinnot ovat opiskelijan näkökulmasta.

Haastatteluosio alkaa koulutuksen kalvosulkeisten jälkeen noin 8 minuutin kohdalla.

Täytä hakemus Opintopolkussa

Yhteishaku alkaa 18.3.2020 kello 8.00 ja päättyy 1.4.2020 klo 15.00www.opintopolku.fi. Hakulomake täytyy olla tallennettuna ennen hakuajan päättymistä.

Pääset suoraan uutisessa mainittuihin hakukohteisiin klikkaamalla alla olevia bannereita – voit merkitä ne myös suosikeiksi opintopolussa.