Kulttuurituottajan opintojen kautta musiikkimanageriksi

Yhdeksän miestä poseeraavat kahdessa rivissä rakennuksen katolla.

Humakin kulttuurituotannon opintojen kautta on mahdollista saada monipuoliset valmiudet myös yrittäjyyteen. Viime vuoden lopulla kulttuurituottajaksi (AMK) valmistunut Julius Nikander perusti opintojensa aikana Vakio Agency Oy:n, jonka tavoitteena on kasvaa Suomen johtavaksi musiikkialan vientimanageritoimistoksi.

Vakio Agencyn rosterissa työskentelee monipuolinen ja kansainvälisesti orientoitunut joukko artisteja. Vakio tuottaa paljon elektronista musiikkia ulkomaan markkinoille ja tekee mm. alihankintaa Splice-musiikkialustalle, joka tarjoaa tekijäoikeuskustannuksista vapaita sampleja musiikkituottajien käyttöön.

’’Meidän artistimme tekevät paljon musiikkia ulkomaille, esimerkiksi Ruotsiin ja Etelä-Koreaan. Meidän toimintamme lähti liikkeelle alun perin elektronisesta musiikista, mutta on sittemmin laajentunut sample-bisnekseen ja kaikenlaisiin muihinkin projekteihin’’, Julius kertoo.

Vakion artisteihin lukeutuva Rony Rex esimerkiksi pyörittää YleX-kanavalla viikoittaista ’’uuden klubimusiikin vaihtoehto’’ -ohjelmaa.

Creve tuki yrittämistä ja opiskelua

Julius perusti Vakio Agencyn vuonna 2018 ja sai liiketoiminnan aloittamiseen vahvaa tukea osallistumalla Humakin koordinoiman luovien alojen yrityspalvelu Creven toimintaan. Creve auttoi Juliusta esimerkiksi yrityksen brändin uudelleenmäärittelyssä ja yrityssuunnitelman systemaattisessa laatimisessa.

’’Creve auttoi minua toiminnan suunnittelemisessa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Mietimme yhdessä tarkkaan, miten minun kannattaa rakentaa yrityksen toimintaa, Julius sanoo.

Creven toimintaan osallistuminen edisti myös Juliuksen kulttuurituottajan opintoja. Puolen vuoden aikana hän kehitti osaamistaan ammattitaitoisessa ympäristössä ja rakensi samalla omaa yrittäjyyden unelmaansa.

’’Minun ei juurikaan tarvinnut istua tunneilla, vaan melkein kaikki Creven kautta tekemäni työ voitiin opinnollistaa. Suoritin lopulta opintoja Creven kautta noin 30 opintopisteen edestä’’.

Julius-nikander-kulttuurituottajan-opinnoista-yrittäjäksi-2020

Kulttuurituottajaopiskelijasta harjoittelujen ohjaajaksi

Julius pääsi kulttuurituottajan opintojensa aikana tutustumaan monipuolisesti kotimaisen kulttuurialan käytäntöihin.

’’Humakissa pääsin näkemään minkälainen rooli kulttuurituottajalla on Suomessa ja miten tapahtumatuotantoala täällä käytännössä toimii. Sain työskennellä paljon muiden opiskelijoiden kanssa tiiminä erilaisten projektien parissa ja sain valmiudet tuottaa omia tapahtumia’’.

Vakio Agency on kyennyt myös tarjoamaan Humakin kulttuurituottajaopiskelijoille harjoittelumahdollisuuksia musiikkialalla. Juliuksen kokemukset harjoitteluista ovat olleet positiivisia.

’’Ohjaajan roolissa toimiminen on ollut todella opettavaista itsellenikin. Tällä hetkellä rekrytoinnin ovat tauolla poikkeustilanteen takia, mutta tulemme varmasti taas palkkaamaan uusia harjoittelijoita jatkossa’’.

Kulttuurituottajan on kyettävä mukautumaan

Vallitsevat ajat testaavat ihmisten kykyä sopeutua muutoksiin. Juliuksen mukaan joustavuus ja mukautumiskyky ovat kulttuurituottajan tärkeimpiä ominaisuuksia.

’’Tällaiset ajat tietysti testaavat miten henkilö pystyy toimimaan epätavallisessa tilanteessa. Yleisesti ottaen kulttuurituottaja hyötyy monenlaisista taidoista. Kyky tulla muiden kanssa toimeen, hyvät viestintävalmiudet, sekä paineensietokyky ovat myös tarpeen’’, Julius pohtii.

Videolla Julius jakaa kokemuksiaan yrittäjyydestä ja Vakio Agency Oy:n perustamisesta. Toimittaja: Vili Orava, kuvaaja: Nicholas Fomin.

Kuvat: Julius Nikander / Vakio Agency. Vaakakuvassa Vakion artistit.