Pelikasvatus nuorisotyössä 2 -opintojaksolla kehitettiin uusia toimintamalleja nuorisotyöhön – nappaa käyttöön!

Humak toteutti ensimmäistä kertaa opintojakson Pelikasvatus nuorisotyössä 2 syksyllä 2022. Opintojaksolla käsiteltiin muun muassa roolipelaamista, pelillistämistä, pelinkehitystoimintaa ja pelien vaikutuksia nuoren kehitykseen. Isompana lopputyönä opiskelijat laativat toteuttamiskelpoisen suunnitelman nuorisotyölliselle pelitoiminnalle.

Jotta hienot suunnitelmat leviäisivät myös laajemmalle, laitamme muutaman suunnitelman jakoon. Ota käyttöön joko sellaisenaan tai käydä inspiraationa omalle toiminnallesi! Linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan toimintamalliin.’

Kuvassa roolipelin oheista kuvankaappauksia.
Oskari Parviaisen, Jere Vähäsarjan ja Olga Nisumaan tekemä valtavan kattava opas roolipelien käyttöön nuorisotyössä sisältää valmisseikkailun, jonka avulla on todella helppoa aloittaa pöytäroolipelitoiminta nuorisotyössä. Kuva: Kuvankaappauksia oppaasta.

 

Nappaa opiskelijoiden suunnitelmat käyttöön!

Mental Escape – mielenterveystaitoja pakohuoneesta / Anssi Tähtinen

Pelin avulla lisätään osallistujan ymmärrystä mielenterveyttä tukevista elämäntavoista. Ohje sisältää yksityiskohtaiset tarvikelistaukset huoneeseen rakennettaviin pulmiin. Huoneen voi toteuttaa esimerkiksi nuorisotalolle.

Digi- ja lautapelikerho / Miira Nygren ja Anu Palander

Kerhossa tutustutaan monipuolisesti erilaisiin peleihin ja vahvistetaan samalla sosiaalisia taitoja. Suunnitelma sisältää listauksen aiheista ja peleistä 15 kerran kerholle. Kerho on suunnattu 6.-9.-luokkalaisille.

Ei-digitaalinen pelikerho / Jukka-Pekka Hirvinen

Kerhossa tutustutaan erilaisiin ei-digitaalisiin peleihin ja mahdollistetaan siten nuorille aikaa ilman laitteita. Kerhossa tutustutaan muun muassa partypeleihin, roolipeleihin ja pihapeleihin. Ohje sisältää runsaasti ehdotuksia pelattaviksi peleiksi ja teemaehdotukset kahdeksalle pelikerralle.

Usvasaaren legendat / Oskari Parviainen, Jere Vähäsarja ja Olga NisumaaValtavan kattava opas roolipelien käyttöön nuorisotyössä sekä opiskelijoiden itse kehittämä roolipeli yksityiskohtaisine ohjeineen. Sisältä valmisseikkailun, jonka avulla on todella helppoa aloittaa pöytäroolipelitoiminta nuorisotyössä! Opiskelijat ovat kehittäneet mm. hahmot, pelisysteemin ja maailman aivan alusta asti, joten on sanomattakin selvää, että tämän kehittelyyn on käytetty enemmän aikaa kuin mitä olisi vaadittu opintojakson puitteissa.

 

Opiskele pelikasvatusta Humakissa

Pelikasvatus nuorisotyössä 2 järjestetään jälleen ensi syksynä. Kesäopintoihin tulee tarjolle itsenäisesti suoritettava versio opintojaksosta Pelikasvatus nuorisotyössä 1. Molemmat tulevat tarjolle Humakin avoimen opintojen verkkokauppaan.

Pelikasvatus nuorisotyössä 1, 5 op, kesä 2023