Seikkailukasvatuksen opiskelijat viettävät talven Lapissa

Luminen maisema, etualalla kuvassa katos, jonka sisällä on nuotio. Taustalla näkyy jäätynyt järvi sekä mooottorikelkkoja.

Humakin seikkailukasvatuksen opiskelijat suorittavat ensimmäisenä opiskeluvuonnaan harjoittelujakson Lapin talviurheilukeskuksissa. Kolmisen kuukautta kestävä jakso alkaa marraskuussa, juuri ennen vuoden kiireisintä turistikautta. 

Harjoittelujaksot alkavat useimmiten orientaatioviikolla, jonka aikana opiskelijat perehtyvät luonto- ja eräoppaana toimimisen käytäntöihin ja Lapin ainutlaatuiseen kulttuuriin. Teoriaopintojen lisäksi opiskelijat mm. koeajavat lumikelkkoja ja tutustuvat samalla safarien alueisiin.

Alisa Denisov suoritti harjoittelunsa Lapland Safaris Groupin Rovaniemen kohteessa. Alisa pääsi mukaan toimintaan heti ensimmäisenä varsinaisena työpäivänään, kun hänelle annettiin tehtäväksi toimia bussioppaana 50 hengen kansainväliselle turistiryhmälle.

Kerroin ryhmälle Lapin ja Rovaniemen historiasta ja tapahtumista, vaikka olin itsekin ollut kaupungissa vasta pari viikkoa. Se oli haasteellista, mutta selvisin kunnialla ja sain kokemuksesta lisää itsevarmuutta.

Joulukuun kiireisen turistikauden aikana harjoittelijat yleensä järjestävät aktiviteetteja hiihtokeskuksissa. He järjestävät esimerkiksi pulkkailua, minimoottorikelkkailua ja husky-ajeluja, usein joulupukin tontuiksi pukeutuneina.

Oppia kokeneemmilta oppailta

Joulun kiireiden laannuttua opiskelijat toimivat avustavina oppaina erinäisillä safareilla. Kokeneempien oppaiden kanssa yhteistyössä toteutetut safarit saattavat sisältää esimerkiksi murtomaahiihtoa, moottorikelkkailua, lumikenkäilyä, tai pilkkimistä.

Milla Lindström vietti harjoitteluaikansa Levillä, Suomen suurimmassa talviurheilukeskuksessa. Millan mukaan kokeneempien työntekijöiden seuraaminen oli tehokas tapa oppia.

Tammikuun puoliväliin mennessä olin saanut jo paljon käytännön kokemusta ja kehittänyt omaa osaamistani valtavasti. Opin joka safarilla jotain uutta, vaikka ohjelmat toistuivatkin samanlaisina.

Joonas Murole teki harjoittelunsa Ylläksellä Snow Fun Safaris Laplandin palveluksessa. Myös Joonas mainitsee oppineensa paljon vanhempia oppaita tarkkailemalla.

Harjoittelujakso oli erittäin antoisaa aikaa, sain paljon kokemusta ryhmien ohjaamisesta ja opastamisesta. Suosittelen Lapissa talvella työskentelyä kaikille.

Opiskelijat työskentelevät harjoittelunsa aikana oppaina mm. porosafareilla. Kuva: Linnea Hakanpää.

Ikimuistoinen talvi pohjoisessa

Lappi on houkutteleva matkakohde turisteille, jotka haluavat kokea taianomaisia talvisia elämyksiä. Vaikka seikkailukasvatuksen opiskelijat ovat pohjoisessa ensisijaisesti kehittämässä ammattitaitoaan, hekin tunnustavat alueen ainutlaatuisen viehätyksen.

Yksi hienoimmista kokemuksista harjoitteluni aikana oli revontulien näkeminen. Kuljimme ryhmän kanssa jäisen järven pinnalla ja näimme kauniit revontulet, jotka välähtelivät tummalla taivaalla. Olen erittäin onnekas kun sain kokea niin hienon hetken, sanoo Alisa Denisov.

Emma Lehto kertoo viettävänsä kaikki talvilomansa Lapissa. Emmalle kolmen kuukauden pituinen harjoittelujakso Levillä oli unelmien täyttymys.

Paras palkinto työstä on kun näen kuinka asiakkaat nauravat ja ottavat kuvia safarien jälkeen. Joskus ihmiset saattavat jopa halata meitä oppaita. Minulle se on merkki siitä, että olemme onnistuneet työssämme, Emma kertoo.

Seikkailukasvatuksen opiskelijat selvästi arvostavat Lapissa viettämäänsä aikaa. Talviurheilukeskukset ja safarit tarjoavat heille erinomaisen mahdollisuuden kehittää yhteisöpedagogin taitojaan. Harjoittelujakso on myös kansainvälisille opiskelijoille upea tilaisuus kokea talvi pohjoisessa.

Nostokuva: Linnea Hakanpää ja Joonas Murole.

Vaakakuva: Alisa Denisov.

Lue lisää opiskelijakokemuksia seikkailukasvatuksen blogista.

Haku englanninkieliseen seikkailukasvatus-painotteiseen yhteisöpedagogi (AMK) -tutkintoon on käynnissä 22.1. klo 15 asti. Alla olevaa banneria klikkaamalla pääset hakusivulle.

Application period banner: Bachelor's degree in adventure and outdoor education 2020