Tempo-hanke edistää maahanmuuttajien työllistymistä

Tummahiuksinen nainen (Armela) puhuu mikrofoniin ihmisten keskellä.

Keväällä 2019 käynnistyneessä Tempo-hankkeessa kehitetään maahanmuuttajien yrittäjyyden ja työllistymisen polkuja Varsinais-Suomessa. Hanketta toteuttamassa ovat Humak ja Varsinais-Suomen Yrittäjät. Hankkeeseen liittyy oleellisena osana yrittäjyyskurssi, jonka tavoitteena on auttaa osallistujia löytämään oma polkunsa työelämässä.

Kevään 2020 yrittäjyyskurssin tapaamiset järjestetään tiistai-iltaisin Turun Kupittaalla. Kaksikielisesti suomeksi ja englanniksi toteutettuihin tapaamisiin osallistuu säännöllisesti yli 30 ihmistä.

Kurssin aikana tutustutaan liiketoiminnan ja yrittäjyyden perusteisiin. Käsiteltävien aiheiden joukossa ovat esimerkiksi liikeidean kehittäminen, tuotteen brändäys ja hinnoittelu, markkinointi, ja ammatillisen verkoston rakentaminen.

Hanke johti yrityksen perustamiseen

Joka viikko yksi kurssin osallistujista tai sen jo suorittaneista henkilöistä kertoo oman tarinansa muulle ryhmälle. Helmikuun 11. päivänä Armela Totaj esitteli Cherish Your Work -yritystään ja luennoi brändin rakentamisen ja oikeaoppisen hinnoittelun merkityksestä.

Albaniasta Suomeen muuttanut Armela tapasi Tempon työntekijät ensimmäisen kerran huhtikuussa 2019. Armelan alkuperäisenä tavoitteena oli löytää työpaikka, mutta hän päätyikin perustamaan oman yrityksen.

”Tempo-hankkeen tekijöiden mielestä minulla oli kaikki edellytykset oman yrityksen perustamiseen. Olen erittäin iloinen, että uskalsin tarttua haasteeseen. Ilman Tempon apua en olisi uskaltanut ryhtyä yrittäjäksi”, Armela sanoo.

Yrittäjyyskurssilla käytössä oleva Luovuus ja liiketoiminta -työkirja saa Armelalta erityistä kiitosta helposti lähestyttävästä sisällöstään. Armela kertoo, että huolellisesti suunniteltu ja johdonmukaisesti etenevä kurssi syvensi hänen ymmärrystään liiketoiminnan kiemuroista.

En tiennyt lainkaan mitä yrityksen perustaminen käytännössä vaatii. Aloitteleville yrittäjille suurin haaste on asiantuntevan avun ja ohjauksen puute, ja sitä Tempo nimenomaan tarjoaa. Olen erittäin tyytyväinen että lähdin toimintaan mukaan.

Tempo-project-armela-and-anna
Cherish Your Work -yrityksen perustaja Armela Totaj ja Tempo-hankkeen Anna Pikala. Kuva: Emilia Reponen.

Ei pelkästään yrittäjille

Tempo-hankkeessa keskitytään ensisijaisesti auttamaan maahanmuuttajia, jotka haluavat perustaa oman yrityksen. Itsensä työllistäminen ei kuitenkaan ole kaikille sopivin ratkaisu. Tästä syystä Tempo auttaa maahanmuuttajataustaisia ihmisiä työllistymään myös yritysten ja järjestöjen palkkalistoille.

Projektikoordinaattori Anna Pikalan mukaan hankkeessa pyritään löytämään jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisesti paras työllistymisratkaisu.

’’Me autamme maahanmuuttajia löytämään oman polkunsa suomalaisessa työelämässä. Voimme auttaa ihmisiä asettamaan itselleen sopivan uratavoitteen ja tarjota heille keinoja sen saavuttamiseksi’’, Pikala sanoo.

Tempo-hanke tarjoaa maahanmuuttajille henkilökohtaista neuvontaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Opiskelijat mukana kurssilla

Humakin yhteisöpedagogi-opiskelijat voivat halutessaan korvata tutkintoonsa kuuluvan yrittäjyyden verkkokurssin Tempo-hankkeen yrittäjyyskurssilla. Tämän kevään kurssilla on mukana useita yhteisöpedagogeja.

’’Opiskelijat tekevät samoja harjoituksia kuin muutkin, mutta he toimivat myös pienryhmien vertaisohjaajina. Tämä on opiskelijoille hyvä tapa kehittää omia johtamistaitojaan ja oppia samalla yrittäjyydestä monikulttuurisessa ympäristössä’’, Anna Pikala kertoo.

Tempon yrittäjyyskurssi tarjoaakin opiskelijoille mahdollisuuden edistää opintojaan läheisessä yhteistyössä Humakin hanketoiminnan kanssa.

Lisätietoja: Tempo – löydä urasi Suomessa.

Kuvat: Emilia Reponen

tempo-hanke-kumppanit

2020-02-14 14:38:13