Yhteisöpedagogiopiskelijoiden terveiset hätätilaan julistetusta Espanjasta

Kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään Espanjassakin.

Humakissa yhteisöpedagogeiksi opiskelevat Maria Suominen ja Pipsa Kinnunen huomasivat kaksi viikkoa matkansa alettua olevansa maassa, jonne oli julistettu hätätila. He olivat saapuneet Espanjaan maaliskuun alussa ja perjantaina 13.3. koronavirustilanteen eskaloiduttua maahan julistettiin kansallinen hätätila. Marian ja Pipsan aikomuksena on kutenkin tehdä opintoihin kuuluva työharjoittelunsa loppuun suomalaisille tutussa Fuengirolassa.

Hätätilan turvin ihmisten liikkuvuutta rajoitetaan töissä käymiseen ja ruokakaupassa asioimiseen seuraaviksi kahdeksi viikoksi. Tällä pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviäminen maassa, jossa on havaittu eniten koronavirustartuntoja kuin missään muualla Euroopassa Italiaa lukuun ottamatta. Espanjassa on diagnosoitu yli 6000 koronavirustartuntaa, mutta Andaluciassa, jossa Fuengirola sijaitsee, on Marian mukaan rekisteröity tällä hetkellä toistaiseksi noin 200 tapausta.

”Fuengirolan suomalaisyhteisö voi hyvin”

Maria ja Pipsa kertovat tavanneensa alueella asuvia suomalaisia ja kertovat heidän suhtautuvan muuttuneisiin olosuhteisiin hyvin. Pienimpien lasten vanhemmille aiheuttaa luonnollisesti huolta, kuinka työt voi järjestää tilanteessa, jossa lapset ovat kotona. Alueen koulut sulkivat ovensa perjantaina.

Alueen suomalaiset jakavat tietoa ja neuvoja tilanteessa suomalaisten Facebook-ryhmissä, joihin Maria ja Pipsakin ovat liittyneet. Tieto kulkee ja niitä saa omalta harjoitteluohjaajalta. Lisäksi opiskelijamme seuraavat aktiivisesti verkossa julkaistavia uutisia pysyäkseen tilanteen tasalla.

–”Nyt ei ole mitään hätää”, Maria ja Pipsa vakuuttavat yhdessä tuumin ja kertovat, että ellei tilanteeseen tule muita muutoksia, että aikovat olla suomalaisyhteisön ja lapsiperheiden tukena koko harjoittelunsa ajan siirtämällä paikallisen partiolippukunnan ohjaamisen verkkoon. Paluu Suomeen tapahtuisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan kesäkuun alussa – toki tilannetta koko ajan seuraten.

Suomesta saatua viestintää opiskelijat kiittävät. Ulkoministeriö on ohjeistanut ja tiedottanut heitä sähköpostitse ja Humakin lähettämät tekstiviestit ovat tavoittaneet heidät. Pipsa ja Maria kiittävät tiedonkulkua Suomesta ulkomaille ja ovat saaneet tarvittavaa tukea myös koulustaan. Se auttaa pysymään kärryillä tapahtumista myös opintojen näkökulmasta.

Maria Suominen ja Pipsa Kikkunen Espanjassa.
Maria (vas.) ja Pipsa ovat päättäneet pysyä Espanjassa ja miettivät ohjauksen siirtämistä verkkoon.

Partiolippukunta siirtyy verkkoon

Alun perin Marian ja Pipsan tarkoituksena oli vetää ohjaustunteja Fuengirolassa toimivalle partiolippukunnalle. Tunteja oli suunniteltu pidettäväksi maanantaista torstaihin. Lisäksi harjoittelujaksoon osuisi kaksi viikonloppuleiriä, joista ensimmäisen piti olla jo tulevana viikonloppuna. Nämä kaikki on nyt peruttu ja harjoittelijat miettivät vaihtoehtoisia tapaamisia ohjaamiseen. Tämä antaisi ohjattua sisältöä kotikaranteenissa oleville lapsille ja nuorille ja tukisi suomalaisyhteisön vanhempia.

–”Itseasiassa jo torstaina, kun olimme ohjaajamme kanssa grillaamassa, heitimme puoliksi leikillämme, että me laitamme tapahtumat tilanteen muuttuessa sitten verkkoon ja alamme tekemään juttuja esimerkiksi Instagramissa ja YouTubessa. Ja siitä se oikeastaan lähti ja nyt mietimme, että miten toteutamme ohjaamisen verkossa”, Maria kertoo.

Maria ja Pipsa ovat selvittäneet erilaisia digitaalisia alustoja. Haasteena niistä on noussut esiin palveluiden ikärajat, jotka karsisivat nuorimpia osallistujia. Kaikki ohjaustehtävät pitää nyt miettiä uusiksi, jotta ne soveltuisivat verkkoon ja palveluita siitä näkökulmasta, että niitä voidaan tarjota kaikille ikäryhmille.

–”Meillä on vielä viikko aikaa suunnitella erilaisia mahdollisuuksia verkko-ohjaamiseen, sillä harjoittelumme alkaa 23.3.”, Pipsa toteaa.

Pipsa Kinnuselle verkkonuorisotyö on tuttua vapaaehtoistyöstä. Hän on vapaaehtoisena Netarissa, joten se, millaisia tehtäviä verkossa voidaan toteuttaa, auttaa ohjauksen suunnittelua Espanjassakin. Marialle menetelmät eivät ole vielä aivan yhtä tuttuja ja hän näkee muuttuneen tilanteen mahdollisuutena oppia uusia taitoja.

”Aiomme pysyä Espanjassa”

Tilanne on poikkeuksellinen koko maailmassa. Korkeakoulut ja perusopetus siirtyy verkkoon ja kaikkialla mietitään verkossa toteutettavan opetuksen ja ohjauksen toteuttamista.

–”Meillä ei tosiaan ole kiirettä takaisin. Suomessakin on karanteeni, joten on sama, olemmeko täällä vai siellä”, naiset toteavat ja jatkavat, että verkko mahdollistaa työn ja opiskelun myös Espanjasta käsin. Lisäksi nuoret naiset haluavat toimia vastuullisesti.

He eivät halua ottaa riskiä, että tartuttaisivat muita tietämättään matkallaan Suomeen, mutta jos tulee pakko palata takaisin, niin sitten tietenkin tilanne on heidän mielestään toinen. Muutoin paluulento on varattu kesäkuun alkuun.

Kotiväki ja läheiset Suomessa ovat luonnollisesti olleet kiinnostuneita, miten Espanjassa pärjätään. Läheiset ovat olleet huojentuneita siitä, että kaikki on kunnossa ja tsempanneet jatkoon.

-”Mutta käsienpesusta muistetaan aina huomauttaa”, naiset naurahtavat.

Espanjassakin hamstrataan vessapaperia

Kuten Suomessakin espanjalaiset ovat hamstranneet vessapapereita, pastaa, lihaa, pakasteita ja säilykkeitä. Osasta kaupoista nämä ovat loppu, mutta tässä on eroja kauppojen välillä. Osassa tuotteita löytyy runsaammin.

-”Vessapaperia lukuun ottamatta emme ole ostaneet kotiin normaalia enempää. Vaikka ulkonaliikkumiskielto on voimassa ja kaupassa saa käydä. Me haluttaisiin muistuttaa kaikille, että tällaisissa tilanteissa on ajateltava muitakin ja ei kannata lähteä hamstraamaan kaikkea että muillekin riittää tavaraa, ” Pipsa ja Maria painottavat.

Pipsan ja Marian lähin kauppa on talon alakerrassa ja apteekkeja ja terveysasemakin löytyvät tarvittaessa lähistöltä. Matkustamista kauempana oleviin kohteisiin saattaa vaikeuttaa se, että bussivuoroja tullaan karsimaan Fuengirolassa puoleen normaalista.

Viranomaisten tiedotteet ovat alkaneet naisten mielestä vaikuttaa Espanjassa. Normaalisti toisiaan lähellä olevat ihmiset ovat alkaneet pitää ensihavaintojen perusteella välimatkaa toisiinsa. Marian ja Pipsan käymässä lähistöllä sijaitsevassa rantaravintolassa syömässä, paikalla olleet espanjalaiset pitivät yhden tuolin pituisen turvavälin toisiinsa ruokailun ajan.

”Ulkomailla olevat: seuratkaa ohjeistuksia ja peskää käsiänne”

Maria ja Pipsa lähettävät tsemppiä kaikille muille parhaillaan ulkomailla oleville vaihto-opiskelijoille ja harjoitteluissa oleville. He kehottavat kaikkia suhtautumaan asiaan vakavasti, huomioimaan riskiryhmät sekä seuraamaan viranomaistiedotteita.

-”Välttäkää liikkumista, jos ei ole pakko. Vaikka oma terveys ei huoleta, niin huomioikaa riskiryhmiin kuuluvat, joille tartunta voi olla vaarallinen – niin ja muistakaa pestä käsiänne usein”, he muistuttavat.

Heidän mukaansa myös paikallisten viranomaisten tiedotteita ja ohjeita tulee seurata, mutta kehoittavat ottamaan tilanteen rauhallisesti.

-”Paniikkia ei kannata lietsoa. Katsotaan tilannetta päivä kerrallaan. Pysykää turvassa ihmiset”, he päättävät vinkkituokionsa.

Haastattelu toteutettiin Zoomilla sunnuntaina alkuillasta 15.3.2020.

Etusivun nostokuva: poliisiautot partioivat kadulla ja valvovat ulkonaliikkumiskiellon noudattamista. Uutisen pääkuva: hyllyt ammottavat tyhjinä myös espanjalaisissa kauppoissa. Kuvat Maria Suominen ja Pipsa Kinnunen.

2020-03-15 22:07:21