Mitä jokaisen tulisi tietää yhdestä pienimmistä vähemmistökielistämme

  • Kirjoittaja: Liisa Halkosaari, Lehtori , Humanistinen ammattikorkeakoulu, 10.2.2022

Kun suomenkielinen kuuntelee viroa, tai ruotsinkielinen tanskaa, saattaa kokemus kielten eroista olla hieman vastaava kuin suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen välillä. Toisin kuin puhuttu suomi ja ruotsi, kotimaiset viittomakielet ovat sukua keskenään. Samaan sukuun kuuluu myös ruotsalainen viittomakieli.

Suomessa on kaksi viittomakieltä, joista erityisesti suomenruotsalaisen viittomakielen asema on uhanalainen. Perjantaina 11.2. Kuurojen Liitto järjestää Viittomakielen päivän kunniaksi webinaarin, jossa kerrotaan muun muassa suomenruotsalaisen viittomakielen tutkimuksesta ja elvytystyöstä.

Kahvitauon mittainen tietopaketti

Käytä päivästäsi hetki tutustumalla suomenruotsalaiseen viittomakieleen – kieliyhteisö todellakin ansaitsee huomiosi. Mitä eroa on suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä? Miksi kieliä on kaksi?

Viittomakielisen kirjaston sivuilta löytyy 11 minuutin kestoinen Tietopaketti suomenruotsalaisesta viittomakielestä. Videot on tuotettu suomalaisella viittomakielellä, tekstitetty ja puhuttu suomeksi. Sama tietopaketti löytyy myös suomenruotsalaisella viittomakielellä, tekstitettynä ja puhuttuna ruotsiksi.

Kuvakaappaus verkkosivulta: videolla juuri Suomen kartta ja viittoma, joka viittaa ruotsinkieliseen alueeseen Suomessa. Videon kuvausteksti vieressä: "Suomenruotsalainen viittomakieli, osa 2" sekä Viittomakielisen kirjaston layout-taustaa.
Kuvakaappauskuva: Liisa Halkosaari.

Jos kieli alkoi kiinnostaa, kokeile haastaa lähipiiristä joku lapsi pelaamaan muistipeliä suomenruotsalaisilla viittomilla.

Yksi pienimmistä vähemmistökielistämme numeroina

Vuosi 2015

Vuonna 2015 suomenruotsalainen viittomakieli tunnustettiin omana kielenään viittomakielilaissa. Samana vuonna alkoi Lev i vårt språk -projekti, joka oli ensimmäinen valtion rahoittama hanke kielen elvyttämiseksi. Sama projekti jatkuu muun muassa tällä viikolla, kun yli 30 kiinnostunutta aloittaa suomenruotsalaisen viittomakielen opinnot. Hankkeen kuulumisiin voi tutustua sivuilla livs.humak.fi

Vuosi 1993

Porvoon kuurojen koulu suljettiin vuonna 1993, mikä tarkoitti suomenruotsalaisen viittomakielen luontevan kodin ja yhden merkittävän kieliympäristön häviämistä. Nykyisin kieltä näkee muun muassa kansalaissanakirja Sign Wikissä, johon on sanaston lisäksi kerätty kielen käyttöä autenttisissa ympäristöissä, kuten Porvoossa. Videolla Fabrik i Borgå kerrotaan 1960-luvun virvoitusjuomatehtaasta:

 

90 henkilöä

Kuurojen suomenruotsalaista viittomakieltä käyttävien henkilöiden määrä oli noin 90 henkilöä muutama vuosi sitten tehdyssä kartoituksessa. Heistä suurin osa on jo eläkeiässä, joten kielen dokumentoinnilla on kiire. Ohjeita kielen dokumentoinnista tutkimuskäyttöön voi lukea nelikielisestä opppasta.

20 vuotta

Suomenruotsalaisten viittomakielisten oma yhdistys, Finlandssvenska Teckenspråkiga r.f:n täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yhdistys järjestää jäsentapaamisia kerran kuussa lauantaisin, 12.2. tapaaminen on verkossa. Tutustu yhdistykseen.

Viikon päätteeksi olet ehkä onnistunut löytämään sosiaalisesta mediasta nämä toivotukset kotimaisilla viittomakielillä:

Hyvää viittomakielen päivää! Trevlig teckenspråksdag!