Pankkiryöstö Taavetissa

Lataa PDF

Anni Jokitalo

Pankkiryöstö Taavetissa

Rural Explorer -hanke 2020


Kesäkuun 1. päivänä 1926 Luumäen Taavetissa tehtiin pieleen mennyt pankkiryöstö, joka oli murhineen ja takaa-ajoineen kuin westerneistä tai gangsterielokuvista. Myöhemmin tätä tapahtumasarjaa luonnehdittiin oikeudessa niin ainutlaatuiseksi, ettei sellaista ole Suomessa koskaan ennen tapahtunut. Tekijöinä oli kaksi nuorta miestä Lappeen Pulsasta. He olivat ryhtyneet suunnittelemaan tihutyötään jo edellisenä syksynä.

Kiinnostavia, mutta vähän tunnettuja tarinoita ja niihin liittyviä kaakkoissuomalaisia paikkoja kulttuurimatkailun käyttöön etsinyt Rural Explorer -hanke törmäsi tähän traagiseen tapahtumaan odottamatta. Hankkeen toimeksiannosta tarina-aihioita Luumäeltä kartoittanut Piia Kaskinen oli löytänyt Taavetin pankkiryöstöön liittyviä sanomalehtiartikkeleita, joiden perusteella hän laati yksityiskohtaisen kuvauksen tapahtumien etenemisestä. Käsissämme oli aineisto, jossa olisi aineksia vaikka kokonaiseen näytelmään tai elokuvaan, mutta sellaisten toteutus olisi ollut mahdotonta hankkeen puitteissa.

Tässä kohdin astui kuvaan tämän sarjakuva-albumin tekijä Anni Jokitalo. Kuvataiteilijaksi LAB-ammattikorkeakoulusta valmistumassa ollut Jokitalo työskenteli kesän 2019 Rural Explorer -hankkeessa tehtävänään tarinoiden kuvittaminen. Kun kävi ilmi, että hänellä on kiinnostusta ja taitoa myös sarjakuvien tekemiseen, oli itsestään selvää että dramaattiselle pankkiryöstötarinalle lähdetään hakemaan sarjakuva-albumin muotoa.

Lopputulos “Pankkiryöstö Taavetissa” on nyt luettavissa täällä. Kuin mykkäelokuvan hengessä Pulsaan ja Taavettin sijoittuva tarina etenee lähes ilman sanoja epätoivoisen yrityksen suunnittelusta kohti oikeuden tuomiota.

Mikä sai parikymppiset nuoret miehet ryhtymään mielettömään hankkeeseensa? Nuoremmasta, opettajaperheen pojasta kerrotaan, että hän oli ollut ”kaikin puolin ahkera ja hiljainen nuorukainen, erinomaisen näppärä varsinkin kaikenlaisissa mekaanisissa töissä”. Vanhempi taas oli ollut jonkin aikaa Pulsan työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Viinako vei vai yleinen näköalattomuus? Näitä kysymyksiä jäädään valitettavan usein tänäkin päivänä kysymään vastaavien tapausten yhteydessä.

Juha Iso-Aho, Rural Explorer -hankkeen projektipäällikkö

 


ISBN 978-952-456-375-8 (painettu)
ISBN 978-952-456-376-5 (verkkojulkaisu)
ISSN 2343-0664 (painettu)
ISSN 2343-0672 (verkkojulkaisu)

Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja, 108.
© Humanistinen ammattikorkeakoulu, Imatra, 2020.

Kuvat ja teksti: Anni Jokitalo

Rural Explorer -hankkeen logot.