TARINAJOKI – Kertomukset matkailijan oppaana Kaakkois-Suomessa

Lataa PDF

Pekka Vartiainen, Juha Iso-Aho & Anu Nuutinen (Toim. / Eds.)

TARINAJOKI
Kertomukset matkailijan oppaana Kaakkois-Suomessa


Tarinat kulttuurimatkailun tuotteina

Tarinajoki-kirjaan sisältyy 51 kertomusta Kaakkois-Suomesta. Tarinoiden aiheet ovat syntyneet aikojen myötä ja kulkeutuneet suullisena perintönä, muistiinmerkittyinä ja arkistoihin kätkettyinä katkelmina tai kokonaisina kertomuksina jälkipolville. Tarinoiden pohjalta ja niistä inspiroituneina on teokseen laadittu uusintaversioita, joissa alueen rikas tarinaperintö pääsee jälleen ääneen.

Kirjasta löytyvät kertomukset yhdistyvät todellisiin paikkoihin. Tarinoissa liikutaan alueella, mutta niissä kannatellaan ja haetaan samalla tekijöitä, joista tarinat on tehty. Ihmisten kaipuu toistensa lähelle, vihan ja pelon tunteet, sankaruuden ja katkeruuden kokemukset, ilon, ihmetyksen ja onnen täyttämät hetket kulkevat kuin punaisena lankana läpi aikakausien, ihmiskunnan aamuhämärästä silmillemme piirtyvän ilta-auringon punaaman taivaanrannan utuiseen näkyyn.

Tarinajoki-kokoelma on osa Humanistisen ammattikorkeakoulun koordinoimaa kulttuurimatkailuhanketta Rural Explorer. Tarinaperinteestä ja historiasta nouseville kertomuksille on mahdollista löytää matkailun tuotteistamiseen kytkeytyvä tehtävä. Niissä ilmenee tapa hyödyntää paikkaan liitettävää tietoaineistoa. Ne voivat houkuttaa toimijoita paitsi kehittämään omia versioita vastaavan kaltaisesta aineistosta myös keksimään uusia tapoja soveltaa ja konseptoida tarinoita oman matkailutuotteen tueksi. Miten valtavan siirtolohkareen laelta ammoin löytyneen sormuksen tarinaa voisi jatkaa? Kuinka saada menneisyytensä kanssa painiskelevat henget silmille näkyväksi? Onko jostakin vielä löydettävissä se aarre tai rahakätkö, josta legenda kertoo? Kulkevatko noidat, ja jos kulkevat, niin miten, pitkin kylien raittia?

Näin Tarinajoella seikkaillaan, kohdataan erikoisia sattumuksia, joudutaan silmäkkäin arvoitusten, mystisten tapahtumien ja outojen olentojen kanssa. Traagisia tarinoita seuraavat koomiset sutkautukset, historiallisia tosikertomuksia fantasiaan vivahtavat kuvitelmat. Tarinoiden kertojina ovat milloin vanhat ja nuoret, milloin iänikuiset tai vain toviksi paikalle pistäytyvät, todelliset ja mielemme onkaloista näkyville ja kuultaviksi kurottautuvat hahmot.

Tarinajoki on virrannut vuosituhansien ajan, ja edelleen se jatkaa kulkuaan. Jossakin sen varrelta paikannetut ja vielä kätköissä olevat kertomukset laskeutuvat tarinoiden mereen, osaksi ihmiskunnan yhteistä muistia.

Kaakkois-Suomen tarinaperintökohteissa vierailevia matkailijoita varten kaikista kertomuksista löytyy suomenkielisen version ohella myös englanninkielinen.

Voit luke julkaisun tästä.


ISBN 978-952-456-377-2 (painettu)
ISBN 978-952-456-378-9 (verkko)
ISSN 2343-0664 (painettu)
ISSN 2343-0672 (verkkojulkaisu)

Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja, 109.


Rural Explorer

Rural Explorer – hankkeessa koottiin mielenkiintoisiin paikkoihin liittyvää tarina-aineistoa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien maaseutumaisilta alueilta. Tarkoituksena oli löytää ennen kaikkea vähemmän tunnettuja kohteita ja nostaa niitä esiin tarinoiden avulla matkailuyritysten sekä matkailijoiden hyödynnettäväksi. Hankkeessa käytettiin perinteentutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden osaamista sekä arkistomateriaalien esiin kaivamisessa että haastatteluiden tekemisessä. Käytössä olivat myös aikaisemmat julkaisut kuten paikallishistoriat ja tarinakokoelmat.

Aineistoista työstettiin elämyksellisiä tarinatekstejä, joita kehiteltiin edelleen yhdistämällä niihin muun muassa valokuvaa, videota, animaatioita ja sävellyksiä. Rural Explorerin tuottamat tarinat ovat kaikkien hyödynnettävissä paitsi sähköisinä ja painettuina julkaisuina. Hankkeessa julkaistaan myös Tarinareitti-niminen hyödyntämis- ja aktivointiopas yrittäjälle.

Rural Explorer – hankkeen toteuttivat 1.11.2017 – 31.5.2020 Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu. Projektia rahoitti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto/Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Rural Explorer -hankkeen logot. Tarinajoki.