Tarinareitti – hyödyntämis- ja aktivointiopas yrittäjälle

Lataa PDF

Juha Iso-Aho, Anu Nuutinen ja Pekka Vartiainen (toim.)

Tarinareitti – hyödyntämis- ja aktivointiopas yrittäjälle


Mistä tarinoiden aiheita löytyy? Miten tarinoita luodaan? Miten tarinoita voi hyödyntää matkailutuotteissa? Rural Explorer –hankkeen tuottama Tarinareitti -opaskirjanen on tarkoitettu aktivoimaan ja auttamaan matkailuyrittäjiä tarinoiden käyttämisessä oman liiketoimintansa ja tuotepalettinsa osana.

Tarinat ovat matkailun ydinsisältöä. Matkailijoiden kertomukset kokemuksistaan ja elämyksistään saavat usein tarinan muodon. Ainekset matkakertomuksiin saadaan paitsi matkan vaiheista ja kohteista, myös nähtyihin paikkoihin liittyvistä, paikan päällä kuulluista jutuista ja tarinoista.

Paikan tarina voi olla myös syy lähteä matkaan. Loch Nessille mennään katsomaan järvessä asuvaa hirviötä, vaikka on suhteellisen varmaa, ettei sitä koskaan nähdä. Uusi-Seelanti kiinnostaa monia Taru Sormusten Herrasta – elokuvasarjan kuvauspaikkojen takia, vaikka lavasteita ei juuri ole kohteissa jäljellä. Mielikuvituksen avulla voi saada kiinni elämyksen reunasta ja sukeltaa tarinaan.

Tarinareitti-oppaassa kuvataan havainnollisesti tarinoiden matka tausta-aineistosta valmiiksi kertomukseksi ja edelleen eri ilmaisukeinojen yhdistelmiksi. Oppaassa on pyritty avaamaan nämä vaiheet niin, että tarinoista kiinnostunut matkailuyrittäjä saa kuvauksista käytännön työkaluja omaan tuotekehittelyynsä.  Oppaassa on myös tietoa tarinoiden tallentamisesta erilaisille sähköisille alustoille ja tuote-esimerkkejä sekä yrittäjien kokemuksia tarinoiden ja paikalliskulttuurin yhdistämisestä Suomessa ja Kreetalla.

Voit lukea julkaisun tästä.


ISBN 978-952-456-379-6 (painettu)
ISBN 978-952-456-380-2 (verkko)
ISSN 2343-0664 (painettu)
ISSN 2343-0672 (verkkojulkaisu)
Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja, 110.


Rural Explorer

Rural Explorer – hankkeessa koottiin mielenkiintoisiin paikkoihin liittyvää tarina-aineistoa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien maaseutumaisilta alueilta. Tarkoituksena oli löytää ennen kaikkea vähemmän tunnettuja kohteita ja nostaa niitä esiin tarinoiden avulla matkailuyritysten sekä matkailijoiden hyödynnettäväksi. Hankkeessa käytettiin perinteentutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden osaamista sekä arkistomateriaalien esiin kaivamisessa että haastatteluiden tekemisessä. Käytössä olivat myös aikaisemmat julkaisut kuten paikallishistoriat ja tarinakokoelmat.

Aineistoista työstettiin pääosin tarinatekstejä, jotka julkaistaan kokoelmana Tarinajoki: Kertomukset matkailijan oppaana Kaakkois-Suomessa. Tarinoita kehiteltiin edelleen yhdistämällä niihin muun muassa valokuvaa, videota, animaatioita ja sävellyksiä. Rural Explorerin tuottamat tarinat ovat kaikkien hyödynnettävissä paitsi sähköisinä ja painettuina julkaisuina.

Rural Explorer – hankkeen toteuttivat 1.11.2017 – 31.5.2020 Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu. Projektia rahoitti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto/Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

 

Rural Explorer -hankkeen logot. Tarinareitti.