Oopperalaulaja ja kulttuurituottaja (YAMK) jonka sydän sykkii lastenkulttuurille

Petri Pöyhönen, kulttuurituottaja (YAMNK) vuosimallia 2018

Petri Pöyhönen on helsinkiläinen kulttuurialan moniottelija, joka valmistui toukokuussa 2018 kulttuurituottajaksi (ylempi AMK) Humakin ja Metropolian yhdessä toteuttamasta asiantuntijakokoulutuksesta. .

Petri on toiminnanjohtajana kaksikielisessä kulttuuritalossa Lilla Villanissa Sipoossa. “Olen salakavalasti sukeltanut tuottajaksi opintojeni kautta”, hän kertoo. “Opiskelin ensin laulunopettajaksi, ja jatkoin opintojani Zürichin Musikhochschulesssa, jossa suoritin ooppera- ja lieddiplomit”.

Opintojensa aikana Petri toimi tuottajana Annantalossa, Aleksanterin teatterissa, Helsingin juhlaviikoilla, ja näiden lisäksi hän on tuottanut freelancerina lukemattomia konsertteja ja oopperatuotantoja.

“Olen tehnyt sellaisia tuotantoja, joissa itse olen saanut olla mukana, missä olen voinut vaikuttaa taiteelliseen sisältöön”, korostaa Petri .” Olen sukeltanut tuotannosta tuotantoon ja välillä tehnyt laulajan uraa.”

Oma kulttuurikeskus Lilla Villan

Tärkeimpiä virstanpylväitä tuottajan urallani ovat olleet oman kulttuurikeskuksen Lilla Villanin perustaminen Sipooseen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton perustaminen ja monet hankkeet, joissa olen saanut olla mukana kehittämässä kulttuuri- ja taidekenttää omalla osaamisellani ja intohimoisella suhtautumisellani.Kulttuuri on elämä. Kulttuuri on kaikki.

-“Kipinä syntyi 8-vuotiaassa Petrissä, kun kuulin ensimmäistä kertaa kuorolaulua Runebergin patsaalla melkein 40 vuotta sitten, kertoo nykyinen kulttuurin moniottelija”. – Sitten tuli Cantores Minores. Se opetti pikkuhiljaa tuottamaan asioita, koska me samalla myös organisoimme laulamisen ohessa tuotantoja. Estetiikan opintojen kautta Helsingin yliopistosta löysin rakkauden kuvataidetta kohtaan.

Innostun kulttuurista, jossa näen taiteellista sisältöjä ja arvoja, joita mistään muualta ei saa. Olen tällä hetkellä taloudellinen mahdollistaja. Kun näen kulttuurissa sisältöä ja arvoa, etsin sille rahoituksen, kuvaa Petri itseään kulttuurituottajana. Olen myös ulospäin suuntautunut verkostoituja.

Hynttyyt yhteen! -tuotanto- ja kiertuemalli

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa valmiuksia toimia kehittämis-, asiantuntija- ja johtamistehtävissä. Opintosisällöt – ja opinnäytetyö kytketään opiskelijoiden työyhteisöihin ja niin tarvitsemaan tutkimukselliseen kehittämisosaamiseen.

Petrin opinnäytetyö on hyvä esimerkki työelämää kehittävästä tutkimuksesta. Se perustuu verkostointitutkimukseen ja metodina käytettiin benchmarkkausta.

“Opinnäytetyöni aikana ryhdyin samalla kehittämään benchmarkkauskohteita, kertoo Petri Pöyhönen. Syntyi uudenlainen lastenkulttuurikeskusten välinen ajattelutapa. Hei, me voidaan tehdä näitä asioita yhdessä!” Me voimme tuottaa yhdessä tuotantoja, ja ainakin kierrättää tuotantoja lastenkulttuurikeskuksesta toiseen. Syntyi Hynttyyt yhteen! -tuotanto- ja kiertuemalli.

 

Valmistuvia kulttuurituottajia yamk
Valmistuvien kulttuurituottajien (YAMK) opinnäytetyöt esitelteltiin 5.-6.4. Kuvassa toisen päivän panelistit

Tutkinto auttaa uralla eteenpäin

Petri  kuvaa ylemmän ammattikorkeakoulututkintonsa merkitystä: Valmistun keväällä kulttuurituottajaksi (ylempi AMK).

“Tutkinto auttaa uralla eteenpäin. Olen kehittynyt tuottajana, josta on suoraan apua omassa työssäni. Osaan tehdä asioita paremmin. Osaan organisoida työelämäni paremmin, Tämä auttaa alaisten johtamisessa, kulttuurialan kehittämisessä ja auttaahan toki tutkinto uralla eteenpäin. Moneen tehtävään vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto tai muu vastaava. Omassa tämän hetkisessä työssäni olen mahdollisesti saamassa myös palkankorotuksen, joten tutkinnosta on taloudellistakin hyötyä.”

kuvat: Lars Kastilan