Pelaamalla osaksi digitalisoituvaa yhteiskuntaa – Laumapodin 6. jakso

Kaksi naista ja kysymys tekstinä miten tulla pelaamalla osaksi digitalisoituvaa yhteiskuntaa, laumapodin uusi jakso kuunneltavissa sekä Humakin logo.

Humakin lehtori Suvi Tuominen ja Allianssin järjestöpäällikkö Mimmi Mäkinen-Kokkonen syventyvät Laumapodissa pohtimaan nuorten digitaitojen vaikutusta syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Jäävätkö ne nuoret digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle, joilla ei ole digitaitoja. Paljon pelaavien nuorten on todettu olevan teknisesti taitavia ja sisällä digitaalisessa kulttuurissa. Nuorten digitaalinen osaaminen on polarisoitunut. Se on aito ongelma ja digitaitojen puute on yksi osa syrjäytymiskehitystä, mikä saattaa keskittyä tietyille nuorille.

Tuominen ja Mäkinen-Kokkonen pohtivat, mistä nuoret oppivat digitaitoja ja millainen vaikutus niillä on tulevaisuudessa. Jaksossa kysytään, miten edistetään nuorten digisosiaalisuutta ja mitä digitaidot voivat konkretian tasolla olla.

Nuorisotyö voi olla kasvattamassa nuorten kiinnostusta digitaaliseen maailmaan. Nuorten kiinnostusta on herätetty järjestämällä arjen pieniin kohtiin digitaalisuutta ja siten on monipuolistettu nuorten käsitystä digitalisaatiosta. Nuorilla on jo valtavasti digitaitoja.

On hyvä muistaa, että monet lapsistamme elävät jatkuvasti siinä digitaalisessa maailmassa, jota me vanhemmat alamme vasta ymmärtää.

Kuuntele jakso alla olevassa soittoikkunassa tai kirjaudu Humakin Soundcloud-tilille:

 

Sarjassa aikaisemmin ilmestyneet jaksot

Podcast-sarjalla juhlistetaam Humakin 25-vuotistaivalta

Humanistinen ammattikorkeakoulun täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Laumapodissa katsastamme Humakin rooliin yhteisöjen rakentajana ja päästämme jaksoissa ääneen omia ja sidosryhmiemme asiantuntijoita. Laumapodi – Näköalapaikalla tulevaisuuteen -sarjassa etsimme ratkaisuja erilaisten yhteisöjen kehittämiseen teemalla “Millaisia ratkaisuja pienellä korkeakoululla on isoihin, pirullisiin ongelmiin?”

Hyvinvoivat yhteisöt tukevat ihmisten hyvinvointia. Pahoinvointi, eriarvoisuus, syrjäytyminen ja synkkä näkemys omasta tulevaisuudesta heikentävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Podcast-jaksoissamme pohditaan , miten yhteiskunta ja lukuisat eri yhteisöt, joihin kuulumme, vaikuttavat hyvinvointiimme. Miten yhteisöjä voidaan kehittää, jotta ne tukevat sekä yksilön hyvinvointia että rakentavat ympärilleen kestävämpää maailmaa? Mitä tarvitaan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi, osallisuuden kasvattamiseksi, saavutettavamman yhteiskunnan tai kestävämmän maailman rakentamiseksi?

2023-09-20 15:05:07