Jyväskylän yhteisöpedagogit saivat vieraita Barcelonasta

Ihmisiä leirinuotion äärellä grillaamassa makkaraa ja keskustelemassa keskenään. Taustalla lumista metsää.

Jyväskylän toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat järjestivät toiminnantäyteisen viikon barcelonalaisen kumppanioppilaitoksen Jesuïtes Sarrià Sant Ignasin opiskelijoille ja opettajille. Vierailu oli osa yhteistyöprojektia, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijat viettävät viikon Barcelonassa ja järjestävät seuraavana opiskeluvuotenaan vastavierailun Jyväskylässä.

Opiskelijat suunnittelivat ja järjestivät itse viikon ohjelman. Barcelonan vieraat pääsivät mm. hiihtämään ja laskettelemaan Laajavuoressa, luistelemaan ja katsomaan Liigan jääkiekko-ottelua, ohjaamaan paikallisen alakoululuokan liikuntatunnin, ja tutustumaan Sports Lab Jyväskylän toimintaan.

Lisäksi ryhmä vietti yhden seikkailukasvatus-teemaisen päivän, jonka aikana he nauttivat ulkoilma-aktiviteeteista Jyväskylän kampuksen ympäristössä. Päivän ohjelmaan lukeutui retki Haukankierros-vaellusreitillä, ulkoilmalounas leiritulen äärellä, sauna ja pulahdus avantoon, sekä ulkona puolijoukkueteltoissa yöpyminen.

Humakin lehtorit Eeva Mäntylä ja Tero Lämsä ohjasivat ja valmensivat opiskelijaryhmää suunnitteluprosessin aikana (marraskuusta 2019 eteenpäin) ja pitivät opetustuokioita ohjaamisen perusteista, turvallisuussuunnittelusta, ja seikkailukasvatuksen menetelmien hyödyntämisestä yhteisöpedagogin työssä.

jyväskylän-yhteisöpedagogit-ja-barcelonan-vieraat-metsässä
Viikon aikana osallistujat pääsivät nauttimaan ulkoilusta Keski-Suomen luonnossa.

Opiskelijat vastasivat viikon ohjelmasta

Opiskelijat toteuttivat viikon aktiviteettien suunnittelun työpareittain, joista jokaisella oli oma vastuualueensa. Järjestelyjen sujumisen varmistamiseksi kaksi opiskelijaa toimivat projektipäällikön roolissa.

Toisena projektipäällikkönä toimineen Maria Suomisen mukaan järjestelyt sujuivat kokonaisuutena hienosti.

”Vaikka olimme suunnitelleet kaiken huolellisesti, näin laajassa projektissa tulee väistämättä vastaan jotain, mihin ei ole voinut varautua. Viikko kehitti kykyäni käsitellä epävarmuutta ja painetta”, Maria kertoo.

Maria suosittelee yhteisöpedagogiopiskelijoita lähtemään rohkeasti mukaan, kun vastaavaa kansainvälistä yhteistyötä jatkossa järjestetään.

”Minusta on hienoa, että meille opiskelijoille pystytään tarjoamaan tällainen mahdollisuus. Mielestäni suoriuduimme erittäin hyvin”.

jyväskylän yhteisöpedagogit-ja-barcelonan-vieraat-hiihtämässä
Murtomaahiihdon riemua Laajavuoressa.

Tutustumista paikalliseen arkeen

Viikon ohjelman suunnitellut opiskelijaryhmä vietti keväällä 2019 viikon Barcelonassa Jesuïtes Sarrià Sant Ignasin oppilaitoksen vieraina. Viikkoon sisältyi silloin mm. paikallisen koulun oppilaiden liikuntatuntien ohjaamista, kevyttä retkeilyä ja vaellusta, sekä merimelontaa ja surffausta.

Barcelonan vierailun ajan Jyväskylän opiskelijat majoittuivat paikallisten opiskelijoiden kodeissa. Vastaavasti Suomessa ollessaan barcelonalaiset opiskelijat asuvat Humakin opiskelijoiden luona. Näin kulttuurienvälinen oppiminen tehostuu, kun opiskelijat pääsevät tutustumaan läheisemmin kohdemaan arkeen.

Lehtori Tero Lämsä toivoo, että oppilaitosten yhteistyö innostaa ja rohkaisee Humakin yhteisöpedagogeja lähtemään jatkossa pidemmällekin ulkomaan opintoreissulle. Vuonna 2018 Barcelonassa vierailleesta vanhemmasta opiskelijaryhmästä tavallista suurempi määrä opiskelijoita onkin hakenut vierailun jälkeen vaihto-opiskelemaan.

Tero kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Humakin opiskelijoiden toimintaan Jyväskylän viikon aikana.

”Tällaisen viikon suunnittelu ja järjestäminen on ollut meidän opiskelijoillemme mieletön oppimiskokemus ja tilaisuus harjoitella johtamista, ryhmien ohjaamista ja vastuunottoa. He ovat tehneet huikean hienoa työtä.”

Humakin ja Jesuites Sarria Sant Ignasin väliset vierailut on järjestetty toistaiseksi kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuoden 2018 keväällä. Seuraava vierailu Barcelonaan on suunnitteilla huhtikuuksi 2021.

Lisätietoja ja muita uutisia