Pubiaforismikirja

Lataa PDF

Ajatus luovan kirjoittamisen iltojen järjestämisestä pubeissa syntyi Humakin Vetovoimaa kulttuurikeskuksiin –hankkeen puitteissa. Hankkeessa haluttiin etsiä uusia keinoja perinteisten ei-kävijöiden aktivoimiseksi kulttuuriharrastusten pariin.

Pubiaforismikirjan aforismien luomispaikoiksi valikoituivat ne Helsingissä sijaitsevat Kontulan kaupunginosassa sijaitsevat baarit, joiden aiheuttamiin häiriöihin Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen otti noin vuosi sitten kantaa (ks. aikaisempi juttu Aforismeja Kontulassa verkkosivuillamme). Mukana olleet baarit olivat Mopobaari ja Aapelin baari sekä Ruiskumestari Roihuvuoresta ja Idän Piste Itäkeskuksesta.

Pubiaforismikirja on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Koskaan aikaisemmin ei luovan kirjoittamisen opetusta ole ulkoistettu baarimaailmaan ja pyydetty niiden kanta-asiakkaita kirjoittamaan omia ajatuksiaan ja tuntojaan paperille ohjatusti. Kaikki kirjan aforismit ovat mukana olleiden kirjoittamia, eikä niiden asiasisältöihin ole puututtu.

Sisältää kirjoitusharjoituksia

Kirjan loppuun on koottu lukijaa varten kirjoitusharjoituksia, jotka on kehitetty AfoPub-iltoja varten. Kirjan toimittajat Humakin lehtori Antti Pelttari ja Humakin opiskelija Anu Soini toivovat niiden toimivan inpiraation lähteinä uusille aforismeille. Harjoitukset soveltuvat hyvin jokaiselle kirjoittamisesta kiinnostuneelle. Mikään ei estä lukijoita innostumasta uusien pubiaforismi-iltojen järjestämiseen perinteisten tietokilpailuiden tai tikkakisojen rinnalla.

Tekijät pohtivat, että ehkä jonain päivänä pubeihimme saataisiin kirjoittamista varten omia sanataideseiniä ja -pöytiä ja -tiskejä. Kirja on saatavana myös painetussa muodossa ja sen kannesta irrotettavan “tuopinalusen” halutaan symboloivan luomisen mahdollisuutta kaikille. Jokainen lukija voi poksauttaa alusensa irti ja kirjoittaa teoksen inspiroimana oman pubiaforisminsa.

Pubiaformismikirja on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Vetovoimaa kulttuurikeskuksiin -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli osallistaa taiteen ja kulttuurin pariin mahdollisimman epätodennäköisiä yleisöjä eli nk. ei-kävijöitä. Hankeessa on ilmestynyt myös VTT Arto Lindholmin toimittama kirja Ei-kävijästä osalliseksi.

Julkaise oma #pubiaforismi Twitterissä

Osallistu mietelmien luomiseen ja voita painettu Pubiaforismikirja omaksesi. Julkaise oma #pubiaforismi:si twitterissä tai alla olevassa kommenttikentässä. Palkitsemme parhaat painetulla #Pubiaforismi-kirjalla. Laita kirjoittamisen yhteyteen tunnistetietosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä. Yhteystiedoksi riittää vaikkapa Twitter-käyttäjätunnuksesi nimimerkkinä.

Noudatathan aforismeissäsi hyviä tapoja ja käytäntöjä, Emme julkaise rasistisia tai vihamielisiä kannanottoja aforismeinä.

Antti Pelttari ja Anu Soini (toim.) Pubiaforismikirja. Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja 8. Helsinki 2015

One thought on “Pubiaforismikirja

  1. Simo Salo

    Olisi hyvä, jos pubissa olisi visa. Jos se olisi tänään, niin osallistuisin. Se on aina maanantaisin, silloin on vähemmän asiakkaita. Jos tulisin silloin, olisi enemmän asiakkaita. Olisiko silloin visa? Kysyn vaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *