Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen avulla muutetaan työelämää ja maailmaa – vai muutetaanko? Laumapodi

Laumapodin marraskuun ensimmäisessä jaksossa keskustellaan Humakin yliopettaja Pia Lundbomin johdolla ylempien ammattikorkeakoulututkintojen tuottamasta osaamisesta.

Laumapodin uusi jakso kuunneltavissa teksti ja uutisen otsikko tekstinä sekä neljä henkilöä, joiden nimet on kerrottu leipätekstissä, poseeramassa rennnosti kameralle.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on 15 vuotta vanha. Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskelevien määrä on kasvanut vuosien varrella huomattavasti. Millainen tunnettavuus ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla on tänä päivänä ja vastaako tutkinto tarpeeksi työelämän vaatimuksiin?

Opiskelijat ovat tyytyväisiä tutkintoon, mutta arvostetaanko ylempää ammattikorkeakoulututkintoa yhtä paljon kuin maisterintutkintoa työelämässä? Millaisiin työtehtäviin juuri valmistunut opiskelija työllistyy? Jaksossa pohditaan myös, miten koulutuksellinen tasa-arvo kehittyy ja mikä rooli ylemmällä ammattikorkeakoululla on tässä? Entä miten opetussuunnitelmat ovat muuttuneet ajan saatossa?

Tutkintojen arvostus kasvaa myös työelämässä tutkintojen lisääntymisen myötä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tutkintojen määrän ennustetaan kasvavan moninkertaiseksi. Opiskelu hyödyttää myös opiskelijaa. Tutkinto avaa ovia uusiin työtehtäviin ja myös parempaan palkkaukseen, kertoo jakson vieras yliopettaja Arto Lindholm viitaten mm. ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneista tekemäänsä uraseurantakyselyyn.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tulevaisuudesta ovat keskustelemassa myös yhteisöpedagogi YAMK alumni Anniina Rönkä, yliopettaja Arto Lindholm ja lehtori Oona Tikkaoja.

Voit kuunnella jakson alla olevasta mediasoittimesta tai kirjautumalla Humakin SoundCloud-tilille.

Lataa jakson Ylempien amk-tutkintojen avulla muutetaan työelämää litterointitiedosto Word-dokumenttina.

Aikaisemmin ilmestyneet jaksot

Valkoisia piirroshahmoja mustalla taustalla. Valkoinen maaliroiske. Teksti Laumapodi.

Podcast-sarjalla juhlistetaan Humakin 25-vuotistaivalta

Laumapodi on Humakin 25 juhlavuoden tuotantoa. Podcastsarjassa katsastamme Humakin rooliin yhteisöjen rakentajana ja päästämme jaksoissa ääneen omia ja sidosryhmiemme asiantuntijoita. Laumapodi – Näköalapaikalla tulevaisuuteen -sarjassa etsimme ratkaisuja erilaisten yhteisöjen kehittämiseen teemalla “Millaisia ratkaisuja pienellä korkeakoululla on isoihin, pirullisiin ongelmiin?”

Hyvinvoivat yhteisöt tukevat ihmisten hyvinvointia. Pahoinvointi, eriarvoisuus, syrjäytyminen ja synkkä näkemys omasta tulevaisuudesta heikentävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Podcast-jaksoissamme pohditaan , miten yhteiskunta ja lukuisat eri yhteisöt, joihin kuulumme, vaikuttavat hyvinvointiimme. Miten yhteisöjä voidaan kehittää, jotta ne tukevat sekä yksilön hyvinvointia että rakentavat ympärilleen kestävämpää maailmaa? Mitä tarvitaan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi, osallisuuden kasvattamiseksi, saavutettavamman yhteiskunnan tai kestävämmän maailman rakentamiseksi?

 

2023-11-01 13:26:17