COSM tuo kulttuurialan kestävyysasiantuntijat yhteen

Culture, Organisation & Sustainability Management, lyhyesti COSM, on sarja kursseja, joiden tarkoituksena on avartaa näkemystä kulttuurijärjestöjen kestävästä kehityksestä. COSM koostuu kolmesta kurssista, joista jokainen keskittyy kulttuurin ja kestävyyden eri osa-alueisiin. Kursseja yhdistää keskeinen ajatus uusien ja kestävien luovien prosessien kehittämisestä.

Ilmoittautuminen kursseille on avoinna, ilmoittautua voit verkkokauppamme kautta. Viimeistä ilmoittautumispäivää COSM 1 kurssille on jatkettu 19.1 asti. Vastaavasti COSM 2 viimeinen ilmoittautumispäivä on 23.2 ja COSM 3 11.3. Lue lisää ja ilmoittaudu napsauttamalla alla olevaa banneria.

COSM 1, Cultural Organisation & Sustainability Management banneri jossa linkki Humakin verkkokauppaan.

COSM1 käynnistyy ensi viikolla vierailevien asiantuntijoiden kera. Tutustu kurssilla nähtäviin vieraisiin alta

Tohtori Sacha Kagan on opiskellut historiaa Bordeaux-yliopistossa, valtiotieteitä tiedekunnassa Po Bordeaux’ssa, kulttuuritaloutta ja kulttuuriyrittäjyyttä sekä taiteiden sosiologiaa Erasmus Universiteit Rotterdamissa. Vuonna 2011 hän suoritti tohtorin tutkinnon Leuphana Universität Lüneburgissa (Saksa) väitöskirjalla taiteesta ja kestämättömyydestä. Sacha Kagan on osallistunut yli 130 tapahtumaan 33 maassa, kirjoittanut yli 70 julkaisua, ohjannut 3 dokumenttielokuvaa. Lue lisää Sachan blogista: sachakagan.wordpress.com

Birgitta Persson on konsultti, kouluttaja ja mentori kulttuurihallinnossa, johtajuudessa ja organisaation kehittämisessä Olivearten kulttuuritoimistossa. Birgitta työskentelee myös Point of Value -yrityksessä, joka toimii yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden kehittämiseksi kestävän kehityksen arvojen pohjalta. Birgitta toimii myös Ruotsin Lundissa sijaitsevan teatteriryhmän Månteatern puheenjohtajana. Teatteri tuottaa nykydraamaa lapsille ja nuorille. Vuoteen 2017 asti hän työskenteli 12 vuotta pääsihteerinä Trans Europe Hallesissa, joka on ruohonjuuritason aloittama kansainvälinen kulttuurikeskusten verkosto.

COSM Talks on asiantuntijoiden ajatusriihi

COSM Talksit ovat livetapahtumia, joissa alan ammattilaiset kootaan yhteen keskustelemaan kulttuurihallinnon nykytilasta. Ajatuksena on selvittää, miten voimme toimillamme parantaa hallinnollisia prosesseja. Ensimmäisen COSM Talks -tapahtuman osallistujat olivat Jonathan Vickery Warwickin yliopistosta, Philippe Vandenbroeck shiftN:stä, Robert Knippschild Dresdenin teknillisestä yliopistosta, Katriina Soini Suomen luonnonvarakeskuksesta (LUKE), Pekka Vartiainen, Oona Tikkaoja sekä Marcin Poprawski Humakista. 

Katso ensimmäisen COSM Talks -tapahtuman kohokohdat alta! 

Kulttuuri mahdollistaa muutoksen

Ensimmäisessä COSM Talks -tapahtumassa käsiteltiin muun muassa kulttuurituotantomalleja. Ajatuksena on tarkastella kulttuurihallintaa kestävyyden näkökulmasta ja löytää kulttuurijohtamisen merkitys uudelleen kestävyysarvojen avulla. Tutkimalla kulttuurituottajien narratiivia ja vaikutusta paikallisyhteisöihin, voidaan niiden toimintaa tutkia kestävyysarvojen kannalta.

“Kulttuurituotannosta uupuu kestävän kehityksen kannalta merkityksellisiä tuotantopuitteita ja kulttuurihallintaa, sekä selkeää johtajuutta. Tämä on ongelma johon pitäisi kiireelliseti puuttua”, sanoo Jonathan Vickery

Kulttuuria voidaan pitää kestävän kehityksen muutosvoimana. Taide tarjoaa sisältöä kulttuurihallinnan ja kestävyyden kehitykselle. Tärkeintä on aloittaa tutkimalla, mitä realistisesti voidaan tehdä kestämättömyyden kumoamiseksi, kunnes kestävyysarvoista tulee uusi normi.

COSM Talks banneri jossa COSM logo ja neljä hymyilevää ihmistä.

Kulttuurituottajat luomassa parempaa tulevaisuutta

On tärkeää ymmärtää kulttuurituottajan rooli suhteessa sosiaaliseen oppimiseen. Kulttuurituottajan tavoitteena on on luoda tila jossa olemme enemmän yhteydessä ympäröivään maailmaan. Tällä tavoin voimme kyseenalaistaa oletuksemme ja olla avoimempia palautteelle.

Humakin tavoite on kehittää ihmisiä yhdistävää osaamista. Juuri nyt kulttuurituottajille onkin erityisen suuri tarve, jotta paikallisen kehityksen nykykäytäntöjä saadaan uudistettua.

COSMin idea on tutkia tapoja kumota kestämättömät käytännöt kulttuurihallinnossa. Monet luovat prosessit ovat ytimessään kestämättömiä. Opintokokonaisuuksien tarkoituksena on löytää kestäviä vaihtoehtoja näille prosesseille. Ilmoittautuminen kursseille on avoinna, kursseille voi ilmoittautua verkkokaupastamme. Lisätietoja on COSM-verkkosivustolla.

Uutista on korjattu ilmoittautumisajankohdan osalta (14.1.)

2021-01-19 13:30:51