Vaihtoehtoinen tapa hakea opiskelijaksi!

Piirretty hahmo joka keinuu keinussa, joka on kiinnitetty pilveen

Tiesitkö, että voit hakea tutkinto-opiskelijaksi korkeakouluun myös erillishauissa? Erillishakuja ovat avoimen väylän erillishaku, siirtohaku ja uudelleen myönnettävän opiskeluoikeuden haku tutkinnon loppuun saattamiseksi. Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi haetaan suoritettujen Humakin avoimen AMK:n opintojen perusteella. Siirtohaussa haetaan toisesta korkeakoulusta Humakiin. Lisäksi Humakissa tai toisessa ammattikorkeakoulussa samaa tutkintoa opiskellut voi jatkaa kesken jääneitä opintojaan hakemalla uutta opiskeluoikeutta tutkinnon loppuun saattamiseksi.

Avoimen väylän erillishaussa (polku- tai väyläopinnot suorittaneet) ja siirtohaussa koulutuksiin haetaan Opintopolussa hakuaikana. Uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta ja uutta opiskeluoikeutta tutkinnon loppuunsaattamiseksi haetaan hForm-lomakkeella.

 Hakukohteina olevat opetusryhmät ja paikkakunnat vaihtelevat eri hakukausina.

Humak 160/180 erillishaku

Hakuaika 10.–24.4.2024.

  • Humakin kertaluontoinen erillishaku tutkinnon loppuunsaattajille
  • Opiskelijavalinnat tehdään toukokuussa 2024 ja opiskeluoikeus alkaa viimeistään 1.6.2024

Hakukelpoisella hakijalla on

  • suomalaisessa korkeakoulussa kesken jäänyt tutkinto JA
  • opintorekisteriin merkittyjä alle 10 vuotta vanhoja suorituksia yhteisöpedagogi (AMK) tutkintoon hakiessa 160 op ja kulttuurituottaja (AMK) tai tulkki (AMK) tutkintoihin hakiessa 180 op ja suoritetut opinnot ovat hyväksiluettavissa tavoitetutkintoon. Hakukelpoisuuteen vaadittavat opintopisteet tulee olla suoritettuna ja kirjattuna opintorekisteriin hakuajan päättymiseen mennessä eli viimeistään 24.4.2024 klo 15.00 siten, että ne näkyvät virallisella opintosuoritusotteella.

Hakukelpoisella hakijalla ei saa olla toista voimassa olevaa opiskeluoikeutta suomalaiseen korkeakouluun. Haussa ei voi hakea valmiilla tutkinnolla. Yhteisöpedagogi (AMK) ja Tulkki (AMK) tutkintoihin hakiessa hakijan tulee täyttää humanistisen ja kasvatusalan terveyteen ja toimintakykyyn liittyvät vaatimukset. Kesken jääneiden opintojen keskeytymisestä on pitänyt kulua vähintään 6 kuukautta.

Hakukohteet

  • Kulttuurituottaja (AMK), kulttuurituotanto, verkkototeutus, Helsingin kampus
  • Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, monimuotototeutus, Kuopion kampus
  • Tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus, päivätoteutus, Helsingin kampus
  • Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, verkkototeutus, Helsingin kampus
  • Yhteisöpedagogi (AMK), työyhteisön kehittäjä, verkkototeutus, Helsingin kampus

Löydät hakulomakkeen, valintaperusteet sekä ohjeen motivaatiokirjeeseen Opintopolusta.

Erillishaku

Erillishaun hakuaika on keväällä 1.-15.5. ja syksyllä 1.-15.11.

  • Haku avoimen AMK:n opintojen (polku- tai väyläopinnot) perusteella
  • Siirtohaku

Jatkuva haku

Jatkuvan haun hakuaika on keväällä 1.1.-15.5. ja syksyllä 1.8.-15.11. 

  • Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus kesken jääneen tutkinnon loppuun saattamiseksi (kaikki koulutukset).

Opiskelijavalinta ja valintamenettely erillishaussa ja haussa tutkinnon loppuun saattamiseksi

  • Mikäli hakijalla on erityisjärjestelytarpeita valintahaastattelussa, tulee niistä ilmoittaa hakuaikana Humakin hakijapalveluihin.
  • Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
  1. opintomenestys (painotettu keskiarvo)
  2. hakuajan loppuun mennessä suoritettujen opintopisteiden määrä

Jos hakukelpoisia hakijoita ei saada kohtien 1. ja 2. perusteella paremmuusjärjestykseen erillishaussa ylempään AMK -tutkintoon, voidaan tarvittaessa järjestää soveltuvuutta arvioiva haastattelu. Siirtohaussa ja tutkinnon loppuunsaattajien haussa hakijoita voidaan haastatella koulutuksen järjestäjän päätöksellä.

  • Opiskelijavalinnan päätökset ilmoitetaan hakijoille sähköisellä hyväksymiskirjeellä hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Viestissä on myös ohjeet paikan vastaanottamiseen sekä lukuvuosi-ilmoittautumisen tekemiseen.
  • Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee yhteishaun lisäksi myös avoimen väylän erillishakua ja uudelleen myönnettävän opiskeluoikeuden hakua (kun alkuperäinen opiskeluoikeus on alkanut ennen 1.8.2015).  Siirtohaussa saatu opiskelupaikka korkeakoulussa ei kuulu yhden korkeakoulupaikan säännöksen piiriin. Yhden korkeakoulupaikan säännös tarkoittaa, että hakija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
  • Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi purkaa opiskelupaikan vastaanottoa myöhemmin. Jos otat paikan vastaan esimerkiksi yhteishausta, peruuntuu samalla erillishaun hakukohteesi tai päinvastoin.
  • Lue lisää opiskelupaikan vastaanotosta ja yhden korkeakoulupaikan säännöksestä.

Valintahaastattelujen päivämäärät

Mikäli hakijoita haastatellaan, haastateltaviin ollaan yhteydessä erikseen.


Humakin polku- tai väyläopinnot suorittaneet

Avoimen väylän erillishaussa voi hakea hakija, joka on suorittanut vaaditun määrän Humakin polku- tai väyläkriteerien mukaisia tutkintoon soveltuvia opintoja.

Yhteisöpedagogikoulutuksen (AMK ja Ylempi AMK) polkuopinnot tulee olla suoritettuna erillishaun hakuaikana eli kevään haussa 15.5. ja syksyn haussa 15.11. mennessä. Huom! Polkuopintojen kaikista opintosuorituksista tulee olla suoritusmerkinnät Peppi-tietojärjestelmässä kevään haussa 15.5. ja syksyn haussa 15.11. mennessä.

Kulttuurituotannon (AMK ja ylempi AMK) ja tulkkauksen (AMK) koulutuksen polkuopinnot tulee olla suoritettuna kevään haussa 31.7. ja syksyn haussa 31.12. mennessä. Hakuvaiheessa on oltava realistinen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta. Jos kaikkia opintosuorituksia ei ole vielä tallennettu opintorekisteriin tai opinnot ovat vielä hakuhetkellä kesken, tehdään valintapäätös ehdollisena.

Opintoja voi olla suoritettuna useamman lukuvuoden ja eri väyläkriteereiden voimassaoloaikana. Yli 10 vuotta vanhat opintosuoritukset eivät automaattisesti tuota hakukelpoisuutta.

Avoimessa AMK:ssa suorittamasi polku- tai väyläopinnot hyväksiluetaan uudelle opiskeluoikeudellesi ja siirretään Peppi-opintorekisteriisi noin kuukauden sisällä tutkinto-opiskeluoikeutesi alkamisesta. 

Kulttuurituotannon koulutus

Hakuaika on keväisin 1.-15.5. ja syksyisin 1.-15.11.

Kevään 2024 erillishaun hakukohteet ja hakulomakkeen löydät Opintopolusta klikkaamalla alla olevia linkkejä

Avoimen väylän erillishaussa voi hakea hakija, joka on suorittanut vähintään 60 op (AMK) tai 15 op (YAMK) Humakin polkukriteerien mukaisia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Opintojen tulee olla suoritettu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä. Valintapäätös tehdään ehdollisena, jos kaikkia opintosuorituksia ei ole vielä tallennettu opintorekisteriin.

Tulkkauksen koulutus

Hakuaika on keväisin 1.-15.5. ja syksyisin 1.-15.11.

Kevään 2024 erillishaun hakukohteet ja hakulomakkeen löydät Opintopolusta klikkaamalla alla olevia linkkejä

Avoimen väylän erillishaussa voi hakea hakija, joka on suorittanut vähintään 60 op Humakin polkukriteerien mukaisia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Opintojen tulee olla suoritettu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä. Valintapäätös tehdään ehdollisena, jos kaikkia opintosuorituksia ei ole vielä tallennettu opintorekisteriin.

KOVI-väylä – Tulkki (AMK)

Toisen asteen Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalan opiskelijat voivat suorittaa Tulkki AMK -tutkintoon kuuluvia opintoja Humakissa. KOVI-väyläopintojen laajuus on 30 opintopistettä. Lisäksi opiskelijoiden on suoritettava ennen väyläopintojen aloittamista hyväksytysti 5 op Opiskeluvalmiudet -opintojakso. Valittavissa on väylä Viittomakielen tulkkaus -koulutukseen tai Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus -koulutukseen. Opinnot suoritetaan verkko-opintoina. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla yleistä opintoihin liittyvää ohjausta.

Opintojen tulee olla suoritettu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä. Hakuvaiheessa on oltava realistinen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta. Jos kaikkia opintosuorituksia ei ole vielä tallennettu opintorekisteriin tai opinnot ovat vielä hakuhetkellä kesken, tehdään valintapäätös ehdollisena.

Yhteisöpedagogikoulutus

Hakuaika on keväisin 1.-15.5. ja syksyisin 1.-15.11.

Kevään 2024 erillishaun hakukohteet ja hakulomakkeen löydät Opintopolusta klikkaamalla alla olevia linkkejä

Avoimen väylän erillishaussa voi hakea hakija, joka on suorittanut vähintään 60 op (AMK) tai 20 op (YAMK) Humakin polkukriteerien mukaisia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Polkuopintojen kaikista opintosuorituksista tulee olla suoritusmerkinnät Peppi-tietojärjestelmässä 15.5.2024 mennessä.

NYO-väylä – Yhteisöpedagogi (AMK)

NYO-väylässä voi hakea hakija, joka on suorittanut Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon Nuoriso- ja yhteisöohjaajan osaamisalalta vuonna 2018 tai sen jälkeen sekä sen lisäksi vähintään 30 op:n laajuudelta Humakin Yhteisöpedagogi (AMK) tutkintoon kuuluvia opintoja 15.5.2024 mennessä.

Mikäli väyläopinnot ovat jääneet 2. asteen tutkinnon suorittamisen aikana kesken, on henkilöllä oikeus täydentää väyläopintoja ostamalla Humakin Avoimen AMK:n verkkokaupasta. Täydentävät AMK-opinnot on suoritettava vuoden sisällä 2. asteen tutkinnon valmistumisesta.


Siirto-opiskelijaksi hakeminen

Hakuaika on keväisin 1.-15.5. ja syksyisin 1.-15.11.

Kevään 2024 siirtohaun hakukohteet ja hakulomakkeen löydät Opintopolusta klikkaamalla alla olevia linkkejä

Kuka voi hakea?

  • Siirto-opiskelijalla tarkoitetaan korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otettua opiskelijaa, jonka
    • opiskeluoikeus siirtyy suomalaisesta korkeakoulusta toiseen TAI
    • korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.
  • Siirto edellyttää, että hakijalla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja tutkinnon suorittaminen määräajassa on mahdollista.
  • AMK-tutkintoa suorittavilla tulee olla opintosuorituksia vähintään 30 op / päättyvä lukukausi ja YAMK-tutkintoa suorittavilla vähintään 15 op / päättyvä lukukausi. Suoritettujen opintojen tulee olla täysimääräisesti hyväksiluettavissa haettavaan tutkintoon. Siirto-opiskelijaksi ottaminen on aina Humakin harkinnassa.
  • Siirto Humakiin voidaan myöntää ensimmäisen läsnäololukukauden jälkeen siten, että siirto tulee voimaan aikaisintaan seuraavan lukukauden alusta. Esim. opiskelija, joka on aloittanut opinnot syyslukukaudella 2023, voi hakea siirtoa Humakin syksyn siirtohaussa ja saada opiskeluoikeuden 1.1.2024 alkaen.
  • Siirtoa hakiessasi sinun tulee huomioida, että opiskeluoikeus- tai opintotukiaika eivät lisäänny siirtymisen perusteella. Opiskeluoikeusaika lasketaan siitä päivämäärästä, jolloin olet ottanut vastaan opiskelupaikan aikaisemmassa korkeakoulussa.
  • Siirto-opiskelijan oikeus suorittaa tutkinto määräytyy siirrossa saadun opiskeluoikeuden mukaisen tutkinnon perusteella. Tutkinnon suorittamisaikaan lasketaan myös se läsnä- ja poissaoloaika, jonka opiskelija on käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun. Kun siirto-opiskelija ottaa vastaa uuden opiskeluoikeuden, hän menettää samalla siirron perusteena olevan opiskeluoikeutensa (ammattikorkeakoululaki 932/2014).

Siirtohaku YAMK-tutkintoon

Hakukelpoisuus ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen edellyttää siirtohaussa, että:

  • hakijalla on voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa korkeakoulussa, vastaavan tasoisessa tutkintoon johtavassa koulutuksessa (esim. ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus, tai ylempään korkeakoulututkintoon johtava koulutus) ja
  • hakijalla on hakukohteena olevan tutkinnon tavoitteellista suoritusaikaa jäljellä (hakukohteena olevan tutkinnon tavoitteellisesta suoritusajasta vähennetään se aika, jonka hakija on jo käyttänyt siirtohaun perusteena käyttämänsä tutkinnon suorittamiseen)
  • hakijalla on hakukelpoisuuden antava soveltuva ammattikorkeakoulututkinto, muu soveltuva korkeakoulututkinto, opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (soveltuvat tutkinnot kuten yhteishaussa).
  • hakijalla on hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden (24 kuukauden) työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakemassa, että ala, jolta hakukelpoisuuden antava tutkinto on.
    • Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Työkokemus ilmoitetaan täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit (työtä alle 35 tuntia/viikko) kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Rinnakkaisista työsuhteista huomioidaan vain päätoimista työskentelyä vastaava määrä. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi. Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu. (YEL = yrittäjäeläkevakuutus, MYEL = viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla (L 932/2014).

Opiskelijavalinta

Siirtohakijan hakukelpoisuus tarkistetaan hakijapalveluissa. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:  1) opintomenestys (painotettu keskiarvo), 2) hakuajan loppuun mennessä suoritettujen opintopisteiden määrä. Hakijoille voidaan myös järjestää soveltuvuutta arvioiva haastattelu koulutuksen järjestäjän päätöksellä.

Päätöksen siirtohausta tekee tulosyksikön koulutusjohtaja. Vain hakukelpoinen hakija voi tulla valituksi ja opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä, tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja.


Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus kesken jääneen tutkinnon loppuunsaattamiseksi

Uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta tutkinnon loppuunsaattamiseksi haetaan hForm-lomakkeella, joka on auki ajalla 1.1. – 15.5. ja 1.8. – 15.11.  Tutustu kriteereihin huolellisesti ennen lomakkeen täyttämistä ja ole tarvittaessa yhteydessä Humakin hakijapalveluihin.

Tutkinnon loppuun saattajien hakukelpoisuuskriteerit

1) Ammattikorkeakoulun entinen opiskelija, joka ei ole saanut tutkintoaan valmiiksi opiskeluoikeusaikana eikä harkinnanvaraisella lisäajalla, voi hakea ammattikorkeakoululta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi osallistumatta opiskelijavalintaa.

2) Opintojen keskeytymisestä on kulunut korkeintaan 5 vuotta ja hakija on aloittanut opintonsa 1.8.2015 tai sen jälkeen. Mikäli opinnot on aloitettu ennen 1.8.2015, hakijan tulee hakeutua tutkinto-opiskelijaksi yhteishaun tai avoimen väylän kautta.  

3) Hakija on menettänyt opiskeluoikeutensa jostakin seuraavasta syystä: 
a. Hän on eronnut koulutusohjelmasta tai koulutuksesta. 
b. Hänen opiskeluoikeusaikansa on päättynyt. 
c. Hänet on kirjattu eronneeksi, koska hän on laiminlyönyt ilmoittautumisvelvollisuuden, ja hänen opiskeluoikeusaikansa on päättynyt. 

4) Tutkinnosta puuttuvia opintoja voi olla hakuhetkellä enintään yhden vuoden opintoja vastaava määrä (60 op). Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa suoritettavia opintoja saa puuttua korkeintaan puolet tutkinnon laajuudesta.  Myös avoimessa ammattikorkeakoulussa ja toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot huomioidaan, mikäli ne ovat täysimääräisesti hyväksiluettavissa tavoitetutkintoon. Hyväksiluettavat opintosuoritukset voivat olla korkeintaan 10 vuotta vanhoja ja niiden soveltuvuus tavoitetutkintoon arvioidaan aina tapauskohtaisesti. 10 vuoden sääntö koskee myös mahdollisten aiemmin hyväksiluettujen opintojen alkuperäistä suoritusaikaa.  

5) Tulosyksikön resurssit mahdollistavat opiskelijan ottamisen koulutukseen.  

Humanistisen ja kasvatusalan koulutuksiin on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia, joita sovelletaan myös uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta myönnettäessä. 

Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus voidaan myöntää korkeintaan kahdeksi lukukaudeksi. Opiskeluoikeus alkaa aina lukukauden alusta.

Uudelleen myönnettävällä opiskeluoikeudella opiskelevalla ei ole poissaolo-oikeutta, eikä hän voi saada harkinnanvaraista lisäaikaa opintojen suorittamiseen.

Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus voidaan myöntää vain kerran. Jos opiskelija ei saa tutkintoaan valmiiksi uudelleen myönnetyllä opiskeluoikeudella, hänen tulee hakeutua tutkinto-opiskelijaksi joko yhteishaun tai avoimen väylän kautta.  

Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50 euron käsittelymaksu(asetus 1440/2014).

Hakemuksen käsittelyaika on noin kuukausi.

Mikäli olet epävarma hakukelpoisuudestasi, ole ennen hakemuksen jättämistä ja käsittelymaksun maksamista yhteydessä Humakin hakijapalveluihin: hakijapalvelut@humak.fi / p. 029 451 9300.


Varaamme oikeuden muutoksiin ja tarkennuksiin valintaperusteissa hakuajan alkamiseen asti.