Millaista on opiskella YP-verkkokoulutuksessa – Kasarin lapset eivät opiskele yksin

Verkko-opintoja pohtivat miettivät usein, miten opiskelijayhteisöllisyys ja opiskelijaporukan välinen kaveruus toteutuvat opintojen aikana. Tuijottaako opiskelija tyhjin silmin yksin kotonaan webinaariruutua ja jää ilman läheisiä opiskelukavereita? Lähdin ottamaan asiasta selvää yhteisöpedagogi (AMK) järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelmassa (YP-MOVE) opiskelevilta. YP-MOVE on syksyn yhteishaussa, joka päättyy keskiviikkona 14.9. kello 19.

Hae Humakiin syksyn yhteishaussa.
Klikkaa bannerista sähköiseen hakijan oppaaseemme. Syksyn yhteishaussa kaikki hakukohteemme ovat verkko-opintoja.

Samanikäisten, samassa elämäntilanteessa olevien kanssa on helppo ryhmäytyä!

Jenni Stubbe, Danielle Aittomäki, Tiina Laine ja Minna Nikander opiskelevat yhteisöpedagogiksi YP-MOVE-koulutuksessa. Järjestö- ja nuorisotyöalankoulutus toteutetaan kokonaan verkossa. Verkossa opiskelu ei kuitenkaan tarkoita yksin opiskelua, sillä opiskelijoita kannustetaan ja innostetaan tapaamaan toisiaan myös livenä. Neljä naista ruoasta notkuvan ravintolapöydän ääressä kilistää lasejaan.
Kasarin lapset illanvietossa Helsingissä. Kuvassa etualalla Jenni Stubbe, Danielle Aittomäki, Minna Nikander ja Tiina Laine.

 

Jenni, Danielle, Tiina ja Minna kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa opintojen alussa. Heti ensimmäisessä tapaamisessaan he perustivat WhatsApp-ryhmän, jossa keskustelu alkoi virrata vaivattomasti.

-”Olemme kaikki saman ikäisiä, meillä on samankaltainen elämäntilanne, harrastamme taidetta ja kulttuuria, joten keskustelu ja huumori kohtasivat välittömästi”, Jenni Stubbe kertoo. Heidän valmennusryhmänsä, Kasarin lapset, koottiin tarkoituksella suunnilleen saman ikäisistä opiskelijoista. Kaikkiaan ryhmään kuuluu 15 opiskelijaa. Yhteinen sävel keskusteluihin löytyi helposti. Yhdeksi ryhmän säännöksi sovittiin, ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan, joten kaikista aiheista voi keskustella vapaasti ja avoimesti.

-”Ryhmässä saamme vertaistukea niin opiskeluun kuin vaikkapa lastenkasvatusongelmiin ja päivällisen reseptiikkaan. Kannustamme toisiamme, puramme turhautumisia yhdessä ja hurraamme toistemme pienistäkin saavutuksista. Kaikkeen saa apua! Ryhmädynamiikka on kehittynyt kuin itsestään”, naiset iloitsevat yhteisesti.

Kasarin lapsista on hitsautunut yhteen ystäväpiiri, joka tapaa ja tukee toisiaan myös arjessa. Naiset tapaavat toisiaan ja muita opiskelukavereita yhteisillä lounailla, kahvilassa, teatterissa ja erilaisissa iltariennoissa. Opiskelijaporukassa on siis paljon enemmän yhteistä tekemistä toisin kuin digikoulutuksesta puhuttaessa yleensä luullaan.

-”Verkko-opinnoissa kasvokkaiset tapaamiset tekevät henkisesti niin hyvää, että se edistää niin hyvinvointia kuin opintojakin. Ryhmä antaa iloa elämään ja uusia sosiaalisia suhteita. Se piristää omaa arkea”, Kasarin lapset kertovat ryhmäytymisensä parhaista puolista.

Yhteisöllisyyden merkitys korostui erityisesti korona-arkena, kun sosiaaliset suhteet olivat muutenkin minimissään.

”Verkko-opinnot ovat joustavia – ja se on niissä parasta”

Kun kysyn, mikä verkko-opinnoissa on parasta, niin yhteisenä vastauksena naisten suusta kuuluu joustavuus ja opiskelujen ansiosta saadut uudet ystävät.

Verkko-opiskelu on paras vaihtoehto monen perheen arkeen. Opintoja voi jaksottaa joustavasti työn ja perheen aikatauluihin ja opiskella voi silloin, kun se itselle sopii parhaiten. Myös tiimiä valmentava lehtori saa erityiskiitokset:

-” Meillä on motivoiva, helposti lähestyttävä, räiskyvä, inspiroiva, mukava, asiansa osaava, lämmin ammattilainen Sanna Nieminen ryhmän valmentajana”, Jenni, Danielle, Tiina ja Minna kiittävät yhdestä suusta.

YP-Move -opiskelijat pitävät yhteyttä myös laajemminkin. Keväällä on suunnitelmissa yhteinen opiskelijatapaaminen Nurmijärvelle, jolloin eri puolilla Suomea asuvat YP-MOVE-opiskelijat tapaavat ensi kertaa kasvokkain suuremmalla porukalla.

-”Lisäksi meillä on suunnitelmissa kesäretkiä, pienempiä kissanristiäisiä ja ”kahvittelua” kaiken aikaa”, Kasarin lapset summaavat.

Lopuksi kysyn, että minkä neuvon ilmiselvästi erinomaisesti ryhmäytyneet opiskelijat antavat uusille digiopiskelijoille.

”Olkaa rohkeasti yhteydessä toisiinne, tavatkaa livenä ja olkaa vuorovaikutuksessanne avoimia ja toisia auttavia”, Jenni Stubbe neuvoo.

Kolme naista hymyilee, neljäs on mukana kännykän ruudulla. Kaikki poseeraavat kameralle. Verkko-opinnot ovat tarjonneet naisille opiskelijayhteisön.
Vasemmalla Danielle Aittomäki, keskellä Jenni Stubbe ja oikealla Tiina Laine. Aiheeseen sopivasti etäyhteydellä kuvassa mukana Minna Nikander.

Verkko-opinnot ovat opiskelijoiden mieleen – syksyn 2022 yhteishaussa

Korona-aikana kaikki koulutukset ovat olleet suuren aikaa verkossa. Monimuotokoulutuksiin osallistuneilta opiskelijoita saadun myönteisen palautteen myötä kokonaan verkossa opiskeltavia koulutuksia on jatkossa enemmän tarjolla.

Koulutuksiimme voi hakea opintopolku-palvelussa. Alla linkit suoraan hakukohteisiimme:

– Verkko-opinnot ovat kasvattaneet suosiotaan jo ennen pandemiaa, mutta pandemia-aikana suunta kohti digitaalisia tutkintokoulutuksia on vahvistunut. Verkkokoulutukseen hakevat ovat usein työelämässä, asuvat ulkomailla tai eivät perhesyistä voi matkustaa opintojen perässä kampuksille. Kiireiseen arkeen sopiva joustava verkko-opiskelu on tervetullut mahdollisuus monelle”, kertoo Humakin koulutusjohtaja Päivi Marjanen.

2022-04-07 13:30:42