Arene ry: Ammattikorkeakoulut: Kehysriihen TKI-rahoitus odotettu valonpilkahdus

Valkoinen pilkullinen lintu seisoo.

Marinin hallituksen viimeinen kehysriihi näyttää ammattikorkeakoulujen näkökulmasta hiukan valoa. Hallitus esittää uutta 5 miljoonan euron pysyvää rahoitusta ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaan ja sen kehittämiseen. Lisäksi hallitus esittää vielä erillistä alueelliseen TKI-toimintaan kohdentuvaa rahoitusta, jossa ammattikorkeakouluilla on merkittävä rooli. Kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen mahdollisuuksia ei edelleenkään ymmärretä.  

– Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä, että pysyvällä TKI-rahoituksella annetaan välineitä Suomen elinvoiman parantamiseen. Rahoituksen kohdentaminen juuri ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan perusrahoitukseen on erityisen tärkeää. Ilman viime vuosikymmenen rahoitusleikkauksia, ammattikorkeakouluilla olisi tänä vuonna 150 miljoonaa suurempi budjetti, muistuttaa Arenen puheenjohtaja Mervi Vidgrén.

Päätetyt verokannusteet edellyttävät laadukkaita ja tehokkaita julkisia tutkimus- ja kehittämispalveluja. Vain tällä tavoin valtaosin pk-yrityksistä koostuva yrityskenttä voi hyödyntää tuen ja hyöty tulee laajasti koko yhteiskunnan käyttöön. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa alueellista T&K –rahoituksen käytössä on hyödynnettävä ammattikorkeakoulujen verkostoja ja osaamista.

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta palvelee työelämää

Eräs tärkeimmistä ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan lähtökohdista on alueellisiin työelämän kehittämis- ja innovaatiotarpeisiin vastaaminen.

– Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan lähtökohta on aina hyödyllisyys sekä tavoite tuottaa lisäarvoa ja elinvoimaa. Niiden työ kattaa jo nyt laajasti työtä soveltavasta tutkimuksesta tuote- ja palvelukehittämiseen ja –muotoiluun. Yhteistyötä toiminnassa tehdään niin pk-yritysten, kansanvälisten suuryritysten kuin julkisen sektorin kanssa, toteaa Vidgrén.

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta on kriittistä myös koulutuksen laadulle, joka lepää omaleimaisen tutkimus- ja kehittämistyön varassa. Erityisesti TKI-toiminnan tuottama osaaminen korostuu ylempien ammattikorkeakoulututkintojen kohdalla, jotka tuottavat tulevaisuudessa merkittävän osuuden tutkimus- ja kehittämisosaamista työelämään.

Lisätietoja

Ida Mielityinen
toiminnanjohtaja
Arene ry
ida.mielityinen@arene.fi
puh. 0505940731

Arenen logo, sinertävä graafinen a ja musta ARENE teksti..

2022-04-06 10:00:46