ekip: Ekosysteemiä kehittämällä uutta otetta luoville aloille

  • Kirjoittaja: Pekka Vartiainen, yliopettaja, kulttuurituotannon vahvuusala, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 07.8.2023

European Cultural and Creative Industries Policy Platform (ekip) on Lundin yliopiston koordinoima Horisontti-hanke, jossa on mukana lähes kaksikymmentä kulttuurialan tutkimus- ja koulutusorganisaatiota 12 eri maasta sekä yli 40 yritystä ja yhteistyöverkostoa. Monivuotisen hankkeen tavoitteena on kehittää luoville aloille uusia toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat yritykset, yksilöt ja yhteisöt voivat paremmin vastata toimintaympäristössä käynnissä oleviin teknologisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin ja poliittisiin haasteisiin sekä varautua tuleviin.

Euroopan Unionin tukeman hankkeen käynnistyskokous (kick-off) pidetiin Lundin yliopistossa 2.-3.6. Hankkeessa mukana olevien, luovia toimialoja laajalti edustavien tahojen keskusteluissa laadittiin tarkemmat suuntaviivat ja tavoitteet vuoteen 2026 kestävän yhteistyön osalta.

Kuvassa seminaaritila, jossa paljon ihmisiä. Osa istuu pöytien ääressä, jotkut seisovat. Taustalle on heijastettu kuva ekip-hankkeesta, jossa teksti: Welcome to Lund and the ekip kick off.
Kuva 1. ekip-hankkeen käynnistys Lundin yliopistossa 1.6.2023.

Suomesta hankkeessa on mukana Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon vahvuusala, joka omalla tutkimuksellisella ja soveltavalla asiantuntemuksellaan muodostaa tärkeän osan ekipin sisällöllisesti mittavassa kokonaisuudessa.

EU:n kulttuuriohjelmassa vuodelta 2018 korostetaan tarvetta rakentaa kulttuurin avulla entistä yhtenäisempää, vetovoimaisempaa ja oikeudenmukaisempaa Eurooppaa. “Kulttuuri edistää aktiivista kansalaisuutta, yhteisiä arvoja, osallisuutta ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua Euroopassa ja ympäri maailmaa”, ohjelmassa todetaan. Tässä työssä luovilla aloilla – joihin katsotaan kuuluvaksi laaja kirjo eri toimialoja taiteista arkkitehtuuriin, kirjastoista ja mainostoimistoista museoihin ja muotiin sekä viestinnästä pelituotantoon – ja niissä tuotetuilla innovaatioilla on mahdollisuus tukea yhteiskuntien demokratisoitumista ja yhteisöllisyyden rakentumista. Kun uudet teknologiat ja digitaalinen viestintä pistävät yhteiskunnat, ihmisten elämäntavat, kulutustottumukset ja taloudelliset valtasuhteet uusiksi, “kulttuurin rooli on tärkeämpi kuin koskaan aikaisemmin”, kuten EU-johtajien yhteisessä ohjelmaluonnoksessa tunnustetaan.

 

Ekosysteemien avulla innovaatioihin

ekip-hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet nousevat siten perinteistä kulttuurikäsitystä laajempien tekijöiden haltuun ottamisesta. Kulttuuri ei ole erillinen saareke yhteiskunnan muiden toimintojen ulkopuolella vaan keskeisesti vaikuttamassa niin ihmisten jokapäiväiseen elämään kuin siihen, mihin suuntaan ympärillä olevaa todellisuuttamme kehitetään niin taloudellisesti kuin poliittisesti. Siksi onkin tärkeätä, että luoville toimialoille annetaan sille kuuluva rooli ja tehdään siinä tapahtuvia toimintoja näkyväksi.

Englanninkielinen akronyymi CCI (Culture and Creative Industries) on yleiskäsite, jonka sisälle saadaan niputettua luovien alojen moninainen toimijajoukko. Tältä pohjalta on mahdollista löytää ne yhtymäkohdat, joissa kulttuuri asettautuu osaksi yhteiskunnan muita toimintoja. Voidaan puhua toimintaympäristöistä tai ekosysteemeistä, jotka rakentuvat alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen periaatteella. Luonnossa tavattavien ekosysteemien tavoin myös kulttuurin vastaavat pohjautuvat keskinäiseen vuorovaikutukseen. Niissä toimintoja rakennetaan yksilöllisten tarpeiden ja erilaisten rahoitusmekanismien, yhteenliittymien sekä toimintoja raamittavien kulttuuripoliittisten reunaehtojen mukaisesti.

Luovien alojen ekosysteemisestä ajattelusta ponnahdus kohti innovaatioita merkitsee päämäärätietoista työskentelyä kohti uusia tapoja haastaa käytössä olevat toimintamallit. Tätä myös ekip-hanke tavoittelee. Olemassa olevan tilanteen käsitteellisen, toiminnallisen ja tilastollisen analyysin, uusien mahdollisten mallien formuloinnin ja suositusten kautta pyrkimyksenä on päästä testaamaan, arvioimaan ja lopulta myös määrittelemään alalle soveltuvia ja menestyksellisesti käyttöön otettavia, eurooppalaisen luovan sektorin avoimen verkostoitumisen kautta edistettäviä toimintamalleja.

Hankkeessa hyödynnetään Lundin yliopiston aiemmin kehittämää LIEPT-menetelmää (Lund Innovation Ecosystem Portfolio Tracking), jonka keskeisenä piirteenä on kerätyn ja dokumentoidun aineiston yksityiskohtainen listaaminen ja visualisointi tarkempaa analyysiä varten. Portfolion avulla kyetään hahmottamaan luovien alojen ekosysteemissä tapahtuneet pitkän aikavälin trendit ja muutokset, mikä helpottaa strategisten linjausten määrittelyssä ja erilaisten toimenpidesuositusten muokkaamisessa.

 

Yhdessä on enemmän

ekip-hankkeelle on avattu verkkosivut, jossa kaikkia asiasta kiinnostuneita pyydetään liittymään “ekip-yhteisöön”. Lähtökohtana hankkeessa tehtävälle kehittämistyölle on avoimen tiedon jakamisen periaate, jossa tärkeintä ei ole se kuka tai kenen ehdoilla tietoa tuotetaan vaan kehittämistyö, jossa osallistaminen ja avoin vuorovaikutus ovat itseisarvo. Alojen ja organisaatioiden sekä organisaatiorakenteiden lävitse kulkevat toimintalinjat tukevat innovaatioiden syntymistä ja luovat myös uutta tutkimuksellista kulttuuria.

ekip lähtee tästä eteenpäin rakentumaan hankkeen kumppaneiden jakaantuessa lukuisiin työryhmiin. Näissä edetään suunnitelman mukaisesti, askel kerrallaan aineiston keruusta analyyseihin tilanteesta, jossa luovat alat eri puolilla Eurooppaa tällä hetkellä ovat. Mitkä tekijät ovat määrittämässä nykyistä toimintaa, kenen ehdoilla, missä ja miten luovilla aloilla työskennellään, mitä kohti mennään ja mitä tavoitteita mukaansa noukkien?

Vastaukset odottavat tuolla jossakin, ekosysteemin valoissa ja varjoissa.

Kuvassa ekip-hankkeen verkkosivujen etusivu, jossa teksti: "Welcome to a new Innovation Policy Platform for the Cultural and Creative Industries. ekip Project start date 1 June 2023."