Tuottajakeskus LivingLab


Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024-2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston sekä sen toiminta- ja organisaatiomallin. Hanke kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukien tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä. Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä. Hankkeella parannetaan välillisesti ja laajasti myös kulttuurituotantojen laatua ja vaikuttavuutta.

Hankkeen aikana tuodaan näkyviin myös valtakunnallisesti alueiden erot tuottajaosaamisessa, tuottajatarpeissa, ja sitä kautta myös alan koulutuksen kehittämistarpeissa. Hankkeen ydinkysymys on tuoda näkyväksi se, miten tuottajaosaaminen voidaan turvatasalueilla tukemaan taide- ja kulttuurialojen toimintaedellytyksiä ja miten sen ylläpito on jatkossa mahdollista.

Tuottajakeskus Living Labin lähtökohtina ovat eri alueiden kulttuuri- ja taide-elämän kehittäminen, yhteyksien luominen, sekä vuorovaikutuksen mahdollistaminen paikallisten kulttuuritoimijoiden ja Living Labin tuottajien välille. Living Labissa selvitetään käytännönläheisesti miten tuottajien yhteistoimintaa eri alueilla Suomessa tulisi kehittää, ja
toisaalta edistää kunnissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa tuottajaosaamisen lisäämisellä alueella.

Tavoitteet

Hankkeen tuloksena ja koko toimintamallin vaikutuksena on yksilöiden henkilökohtaisten valmiuksien vahvistumisen lisäksi kulttuurituotantojen kokonaisvaltainen tuotannollinen ja taloudellinen kehittyminen koko hankkeen toimialueen laajuisesti. Tapaamisten, yhteistoiminnan ja mentoroinnin avulla haetaan vahvaa luottamusta kollegaverkostolle, joka
jatkaa toimintaa myös hankkeen jälkeen. Yhteisen verkoston kautta kulttuurialan ns. vapaan kentän toimijoiden (yritykset, yhdistykset, työryhmät) sekä taide- ja kulttuuri-instituutioiden on jatkossa helpompi löytää tuottaja-apua ja -osaamista, mikä edesauttaa erityisesti freelancetuottajien työllistymistä koko alueella. Luovien alojen tuottajuuden hyödyntäminen muilla aloilla kasvaa luoden uutta liiketoimintaa sekä kehittäen tuote- ja palveluinnovaatioita.
Liiketoimintaosaamisen kartoituksella selvitetään tapoja kytkeä tuottajien osaaminen alueiden elinkeinoelämän kehittämiseen.

Hankeaika (päivämäärinä): 01.01.2024 – 30.06.2026
Projektipäällikkö: Sanna Pekkinen
Sähköposti sanna.pekkinen@humak.fi
Osaamiskärki Tuotanto- ja projektiosaaminen
Vaikuttavuusalue Valtakunnallinen
Partnerit: Tampereen ammattikorkeakoulu
tuni.fi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Metropolia ammattikorkeakoulu
LiveFIN ry
Rahoittaja: EU: ESR+ -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 100 000 – 300 000 euroa

Ely-keskuksen logoEuroopan unionin osarahoittama -logo
Seinäjoen ammattikorkeakoulun logoMetropolia ammattikorkeakoulun logoTampereen ammattikorkeakoulu -logo