The Opening Universities for Youth in Europe


Opening Universities for Youth in Europe- hanke on neljästä eri maasta (Ranska, Englanti, Turkki ja Suomi) tulevien toimijoiden yhteinen korkeakoulutuksen Erasmus+ -hanke. Hanke kestää noin kolme vuotta, 2021-2023.
Hankkeessa selvitetään yliopiston ja nuorisojärjestön yhteistyössä osallistavia toimintatutkimusmenetelmiä kehittämällä, mitä esteitä heikommassa asemassa olevat nuoret voivat kohdata hakeutumisessaan korkeakoulutukseen. Hankkeessa käytetään epävirallisia oppimisympäristöjä ja taidepohjaisia menetelmiä.

OUYE project

Tavoitteet

OUYE-hankkeen tavoitteena on luoda yhteistä ymmärrystä, siitä miten voidaan laajentaa sellaisten nuorten mahdollisuuksia päästä yliopisto-opintoihin, jotka yleensä jäävät sen ulkopuolelle, esimerkiksi johonkin vähemmistöön kuuluvat nuoret, mielenterveyden häiriöistä tai neuropsykiatrisista erityisvaikeuksista kärsivät, maahanmuuttajataustaiset tai opintonsa keskeyttäneet. Hankkeen toiminta perustuu yliopiston ja järjestön yhteistyöhön. Suomen osuudesta OUYE-hankkeessa vastaavat Humak ja Valo-Valmennusyhdistys.
kansainvälisessä OUYE-hankkeessa toimii yhteensä noin 20 henkilön tiimi, joka koostuu lehtoreista, tutkijoista ja järjestöjen nuorisotyöntekijöistä. Yhteensä noin 200 nuorta osallistuu hankkeen toimintaan ja saa siitä hyötyä oman opintopolkunsa rakentamiseen.
Hankkeen tavoitteina on:
Selvittää yhdessä nuorten kanssa, mitä haasteita haavoittuvassa asemassa olevat nuoret kokevat korkeakoulutukseen hakeutumisessa tai itse opiskelussa. Tavoitteena on kokeilujen ja osallistavan toimintatutkimuksen menetelmillä tuottaa tietoa nuorten ajatuksista ja kokemuksista hyödyntäen taidelähtöisiä menetelmiä nonformaaleissa oppimisympäristöissä.
Hanke tuottaa eurooppalaisen työkalupakin (IO1), joka koostuu paikallisista nuorten itsensä tekemistä taiteellisista tuotoksista, jotka havainnollistavat nuorten omia kokemuksia hankkeessa käsitellyistä teemoista. Lisäksi työkalupakissa tulee olemaan myös materiaaleja koulutukseen sekä hankkeessa yhdessä tuotettuja arviointeja ja palautteita (IO2). OUYE-hankkeessa toteutetaan myös paikalliset seminaarisarjat, joista tehdään omat tapaustutkimukset. Näistä tapaustutkimuksista tehdään vertaileva tutkimusanalyysi. Hankkeen tulokset tulevat löytymään hankkeen verkkosivuilta https://ouye-erasmus.eu/
Hankkeessa järjestetään myös yhteisiä koulutusjaksoja, yksi jokaisessa hankemaassa. Niiden teemoja ovat muun muassa kulttuurienvälisyys ja korkea-asteen koulutus sekä nuorten nonformaalien tietojen ja taitojen parantaminen. Suomessa järjestetty koulutus toteutettiin Humakin silloisella Kiljavan kampuksella ja Helsingin kampuksella kesäkuussa 2022.
Ranskalainen Rennes 1 -yliopisto vastaa hankkeen toiminnan seurannasta sekä kahdesta kansainvälisestä tiedotustilaisuudesta (E1 – E6). Muissa hankemaissa korkeakoulu ja järjestö toteuttavat hankkeen paikalliset toiminnat sekä paikallisen tulosten levittämistilaisuuden.
Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin vahvistaa yliopistojen ja järjestöjen välistä yhteistyötä. Lisäksi hanke vahvistaa toimijoiden valmiuksia esimerkiksi nonformaalin koulutuksen menetelmiin, kuten osallistavaan toimintatutkimukseen.

Hankeaika (päivämäärinä): 01.01.2021 – 31.08.2023
Projektipäällikkö: Eeva Sinisalo-Juha
Sähköposti eeva.sinisalo-juha@humak.fi
Osaamiskärki Nuorisotyö
Vaikuttavuusalue EU/ETA maat
Partnerit: Ranska:
University of Rennes 1, päätoteuttaja
Nuorisojärjestö Démozamau ja järjestö CRIDEV
Yhdistyneet Kansakunnat:
Manchester Metropolitan University
Järjestö RAPAR
Turkki:
Yeditepe University (Istanbul)
Järjestö ZDA
Suomi:
Humak ammattikorkeakoulu (Helsinki)
Järjestö Valo-Valmennusyhdistys
Rahoittaja: EU: Erasmus+, OPH.png
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): Alle tai 50 000 euroa