Nuorisotyön ammattilaiset kohtasivat NUORI2023-päivillä Jyväskylässä – alumneillamme oma tapaaminen

Pitkähiuksinen piirretty hahmo tanssii hiukset hulmuten. Taustalla on kukkia ja lintuja.

NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen järjestettiin Jyväskylän Paviljongissa 18.-20.4.2023. Paikalla oli noin 2500 nuorisotyön ammattilaista ja opiskelijaa.

Humak oli mukana NUORI2023-tapahtumassa yhtenä Allianssi ry:n yhteistyökumppanina, näytteilleasettajana ja tapahtuman ohjelmatuottajana. Opiskelijat olivat päivien aikana näkyvästi mukana tapahtuman järjestelyissä. Päivien aikana järjestettiin myös yhteisöpedagogialumnien tapaaminen.

Messuosasto, jossa ihmisiä esittelypöydän ympärillä. Pöydällä erilaisia esitteitä ja makeisia. Takaseinässä lukee Humak ja reunassa roll-up, jossa lukee Digi Gym.
NUORI2023-osastolla riitti väkeä kaikkina kolmena tapahtumapäivänä. Hankkeet ja koulutus saivat hienosti näkyvyyttä.

Humakin näyttelyosastolla pääsi tutustumaan Humakin hankkeisiin ja koulutuksiin. Osastolla kävi paljon vierailijoita, välillä kunnon tungokseen asti.

Humak-tarroitettuja vesipulloja oli varattu 1030 kappalettaja ja ne kaikki jaettiin loppuun. Esittelypisteellä oli myös Game Over? – Continue! -hankkeen pelipiste.

Iso sisätila, jossa taustalla esiintymislava jossa iso näyttökangas, ihmisiä selkäpuolelta lukemattomissa riveissa, katossa valokalustoa ja salin valaistus hämärä.
Messu- ja kongressikeskus Paviljonki täyttyi kolmeksi päiväksi nuorisotyön ammattilaisista.

Yhteisöpedagogiopiskelijat olivat näkyvästi mukana tapahtumajärjestelyissä

Merkittävänä nuorisotyöalan kouluttajana Humak on ollut jo vuosia mukana yhtenä Allianssin NUORI-päivien yhteistyökumppaneista. Tapahtuma on palvellut niin hanketyötä ja koulutusmarkkinointia kuin toiminut opiskelijoille oppimisympäristönä.

Opiskelijoillemme tapahtuma tarjosi tänäkin vuonna mahdollisuuden päästä kokemaan ja näkemään suuren tapahtuman toteuttamiseen liittyviä asioita ja mitä tapahtuu kulissien takana sekä verkostoitumaan alansa ammattilaisten kanssa.

Lehtori Maarit Honkonen-Seppälä vastasi tapahtuman Humakin opiskelijaryhmän ohjauksesta, mutta opiskelijat huolehtivat käytännöntehtävistä. Opiskelijoista valitut esihenkilöt vastasivat kuitenkin varsinaisesti opiskelijaryhmän toiminnasta ja työskentelystä sekä työvuorolistojen suunnittelusta.

Kolme opiskelijahaalareihin pukeutunutta nuorta naista istuu penkillä tapahtumahallin sisällä ja hymyillee kameralle.
Yhteisöpedagogiopiskelijaryhmän toiminnasta ja työvuoroista vastasivat opiskelijoiden omat esihenkilöt Saana Herva (vas.), Elina Vartio ja Iina Nissinen.

Opiskelijoillamme riitti kiirettä niin esiintymislavojen yhteydessä, yleisön opastuksessa, vaatesäilytyksessä ja monilla Paviljongin tapahtumapisteillä. Myös vesipullojemme Humak-tarrat tulivat liimattua näppäräsi pulloihin pääosin  opiskelijavoimin.

Työtehtäviensä sivussa opiskelijamme ehtivät tapaamaan myös muita tapahtumaan osallistuneiden oppilaitosten opiskelijoita.

Messuosastolla opiskelijahaalareihin pukeutuneet naiset tasapainottelevat yhdellä jalalla.
Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen teemalla suoritettu tasapainoharjoitus siivitti Humakin opiskelijat NUORI2023-päivien tehtäviin. Hanke on Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Ilmasotakoulun yhteinen.

Humakin hanketyötä esiteltiin lavaesityksissä ja tapahtumaosastolla

Hanketyö ja niissä toimiva henkilökunta olivat vahvasti esillä NUORI-tapahtumassa, niin esittelypisteellä kuin lavaohjelmassa. Tiistaina kuultiin Digitaalinen sairaalanuorisotyö -hankkeesta ja keskiviikkona seurattiin esitystä Pallokentiltä palvelimille – pelitoiminta nuorisotyössä. 

Digitaalinen sairaalanuorisotyö on Etelä-Suomen AVI:n rahoittama nuorisotyön kehittämishanke, joka tarjoaa ammatillisesti ohjattua nuorisotyötä haavoittavissa ja eristetyissä elämäntilanteissa eläville lapsille ja nuorille. Pilotointivaihe on kohdennettu syöpäsairaille lapsille ja nuorille, jotka elävät haastavaa arkeaan varsin eristetyissä olosuhteissa. Hankkeesta vastaavat Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak, Kympin Lapset ja Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat osaamiskeskukset Kanuuna ja Verke, Uusi Lastensairaala/HUS ja HelsinkiMissio. NUORI2023-päivillä esiintyivät nuoriso-ohjaajat Inka Hyvönen ja Sari Hämäläinen, toiminnanjohtaja Anu Tikka ja Humakin lehtori Sari Huttu.

Game Over? – Continue! -hankkeen esityksessä kuultiin pelaavien nuorten maailmasta ja digipelaamisen vaikutuksista nuorten hyvinvointiin. Esityksessä nostettiin esiin tapoja hyödyntää pelitoimintaa nuorisotyössä ja mitä toiminnan starttaaminen edellyttää. Hanketta esitteli lavalla asiantuntijat Nina-Elise Koivumäki ja Kyösti Kostian Humakista sekä tutkijatohtori Siiri-Liisi Kraav Itä-Suomen yliopistosta, yhteiskuntatieteiden laitokselta. Hankkeen toiminnallinen pelipiste keräsi  kävijöitä virtuaalipelin pariin Humakin osastolla.

Sisätilassa oleva esiintymislava, jossa kolme ihmistä. Yksi nainen puhuu mikrofoniin, taustalla laajakangas johon heijastettu tekstiä.
Nina-Elise Koivumäki (vas.), Kyösti Kostian ja Siiri-Liisi Kraav esittelivät Game Over? – Continue! -hanketta ja pelikasvatuksen mahdollisuuksia nuorisotyössä.

Alumnitapaaminen kokosi yhteen yhteisöpedagogiksi valmistuneita

NUORI-päivät kokosivat Jyväskylään paljon Humakista valmistuneita niin tapahtumavieraina kuin esittelijöinä monille esittelyständeille. Oli siten luontevaa järjestää päivien aikana myös yhteisöpedagogien alumnitapaaminen.

Paikalle Bar & Bistro Sohwitar-ravintolaan saapui lähes 50 alumnia ja myös Humakin nuorisotyön henkilökuntaa, joista muutama on itsekin Humak-alumni. Illan aikana kuultiin muun muassa koulutuspäällikkö Reijo Viitasen terveiset Humakin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Improteatterin myötä alumnit pääsivät niin ideoimaan kuin tekemään improharjoituksia.

Humak täyttää syksyllä 25-vuotta. Alumnitapahtumassa kerrottiin opiskeluaikaisten kokemusten muistelujen keruusta, johon alumnit pääsevät lähettämään opiskelumuistojaan.

Viisi ihmistä tekee improa ravintosalissa ja he ovat erilaisissa hassuissa asennoissa.
Improworkshopissa alumnitapaamisen osallistujat pääsivät heittäytymään improtehtäviin.

NUORI-päivien teemoilla jatketaan myös kesällä ja syksyllä

Save the Date:
Nuorisotyön Speaker´s Corner -verkkotapahtuma, keskiviikkona 11.10.2023 (noin klo 12 lähtien). Tänä syksynä teemana on “Nuorisotiedon viidakko”. Lisätietoja ja tarkempi ohjelma päivitetään Humakin verkkosivuille alkusyksystä.

Pelikasvatus nuorisotyössä on tarjolla 5 opintopisteen opintoina kesän avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnassamme. Toteutusaika on 1.6.2023 – 31.8.2023, opintojakso suoritetaan omaan tahtiin itsenäisesti verkossa. Opintojakson alussa järjestetään reaaliaikainen webinaari (7.6. klo 16.00-18.00), jossa käydään läpi opintojakson suoritusohjeet, luodaan yleiskatsaus opintojaksoon ja aloitetaan perehtyminen pelikasvatukseen. Kaikki tehtävät tulee olla tehtyinä viimeistään 13.8. Lue lisää ja ilmoittaudu verkkokaupassamme.

Teksti ja kuvat: Marika Stam.

2023-05-02 08:33:05