Opiskelijakunta HUMAKO toimii opiskelijan eduksi ja iloksi- haastattelussa hallituksen puheenjohtaja Janita Dahlström

Pilkkupaitainen piirrettyhahmo lentää pilvien seassa suurella tumman harmaalla linnulla.

Opiskelijakunta HUMAKO toimii Humakissa opiskelijoiden edunvalvojana ja luo osaltaan opiskelijayhteisön henkeä, järjestää opiskelijatoimintaa sekä pitää yhteyttä sidosryhmiin. HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Janita Dahlström kertoo HUMAKOn suunnitelmista alkavalle lukuvuodelle. Luvassa ovat ainakin uudistettu kampuskierros ja monenmuotoista opiskelijatoimintaa.

HUMAKO on uudistamassa kampuskierrostensa toteuttamista ja päivityksessä ovat myös verkko- ja live-tapaamiset, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin opiskelijoita kampuksilla, monimuotototeutuksissa ja verkkokoulutuksissa. Humakissa on kaikkiaan yli 2400 tutkinto- ja avoimen AMKin opiskelijaa Helsingissä, Jyväskylässä, Kauniaisissa, Kuopiossa, Turussa ja verkko-opinnoissa.

Opiskelijakunta uudistuu yhteisönsä mukana

Yhteisöpedagogiopiskelija Janita Dahlström Kuopion kampukselta toimii vielä tämän syksyn HUMAKOn hallituksen puheenjohtajana. Opiskelijakunta valmistuu täydellä vauhdilla lukuvuoden opiskelijatapahtumiin, edunvalvontatehtäviin ja yhteydenpitoon eri sidosryhmien kanssa. Luvassa on ainakin uudistettu HUMAKOn kampuskierros Humakin  opetuspaikkakunnille. Verkostoammattikorkeakoulussa palveluita tarjontaan niin livenä, hybridi- ja etämuodoissa.

Janitalla on takanaan puoli vuotta puheenjohtajuutta. Roolissaan hän on hoitanut talouden ja hallinnon asioita, tehnyt sidosryhmätyötä muiden opiskelijakuntien, SAMOKin (Suomen ammattiin opiskelevien liitto) ja erilaisten liittojen kanssa.

Kuvassa mies ja nainen käytävässä, yläpuolella valoja. Miehellä kädessään kahvimuki.
Humakin rehtori, toimitusjohtaja Jukka Määttä napattiin Helsingin kampuksen käytävältä yhteiskuvaan Janita Dahlstörmin kanssa. Opiskelijatoimintaan ja opiskelijatutorointiin on Humakissa aina panostettu vahvasti.

Tavoitteena on yhteenkuluva ja yhteisöllinen opiskelijakunta

Nykyisessä opiskelijatutoroinnin mallissa on painotettu, että tutorit tutoroivat kaikkia Humakin opiskelijoita riippumatta kampuksesta tai opiskelumuodosta. Lisäksi muutamilla kampuksilla on varattu lisäresursseja kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin paikallisten tutorien lisäkoulutuksella ja rahallisella panostuksella.

“Lukuvuonna 2023-2024 HUMAKOn kampuskierroksella tullaan painottamaan entisestään yhteisöllisyyttä ja kierros pidetään kerralla aina aiempaa pienemmille ryhmille. Tavoitteena on, että orientaatioviikoista asti opiskelija tuntee kuuluvansa opiskelijakuntaan”, Janita Dahlström kertoo.

Uusien opiskelijoiden opiskelijakuntainfo on koottu HUMAKOn verkkosivuille

HUMAKO on perinteisesti toivottanut uudet opiskelijat tervetulleiksi myös tutorkirjeellä (avautuu ulkoiselle sivustolle). Opiskelijat ovat laatineet kampuskohtaiset tervehdykset ja koonneet niihin tietoa alueellisesta tutortoiminnasta, some-kanavistaan sekä tietoa opiskelijaelämästä.

Opiskelijakunta HUMAKOn tutorit ylläpitävät myös uusien opiskelijoiden WhatsApp- tai Facebook-ryhmiä ja järjestävät tutustumistapaamisia jo ennen lukukauden aloitusta.

HUMAKOn punaisten haalareiden myynti alkaa 7.8.2023 KideAppissa. Opiskelijoilla on mahdollisuus sovittaa haalareita kampuksilla HUMAKO-infojen yhteydessä viikoilla 34-37. HUMAKO-infojen ajankohdat päivitetään syksyn aikana tapahtumakalenteriin (avautuu ulkoiselle sivustolle).

Kuvassa erilaisen pikkutavaran ja jumppapallon täyttämä toimistohuone, jossa taustalla pieniä neliömäisiä ikkunoita monessa rivissä. Kuvassa taustalla nainen istuu tietokoneen edessä ja on kääntynyt katsomaan takanaan olevaa kameraa, etualalla seisoo nainen. jonka sylissä on pehmomaskotti.
HUMAKOn toimisto on siirtynyt Helsingin kampuksen remontin alettua toisen kerroksen ruokasalin päädyssä olevaan tilaan. Toimistosta opiskelijat saavat HUMAKOn palvelut ja voivat noutaa pikkutavaraa sekä ostaa HUMAKOn tuotteita. HUMAKOn hallituksen varapuheenjohtaja Niina “Ninni” Makkonen (taustalla vas.) ja Janita Dahlström valmistelevat toimistoa opiskelijoita varten. Mukana menossa on myös HUMAKOn maskotti Hjördis.

Erilaiset opiskelumuodot monipuolistavat tutortoimintaa

HUMAKO täytti syksyllä 23-vuotta ja Humak juhli juuri elokuussa 25-vuotispäiviään. HUMAKOn toimintaan kuluneet vuodet ovat tuoneet lisää henkilöresursseja päätoimisten toimijoiden ja opiskelijakunnan roolin selkeytymisen myötä. Jatkuvasti kasvava opiskelijamäärä ja erilaiset opiskelijaryhmät pitävät kehityksen pyörät pyörimässä.

Janita Dahlström kertoo nykyisessä HUMAKOn hallituksessakin näkyvän erilaiset opetusmuodot. Hallitustyötä tekee muun muassa verkko-opiskelija siinä missä päivätoteutuksien opiskelijat. Tutoreiden osallistuessa nykyään kaikkeen tutortoimintaan, on tullut tilaisuus järjestää enemmän live- ja verkkotapaamisia sekä uudistaa kohtaamisen tilanteita.

“Opiskelijoita on paljon verkkomuotoisissa opinnoissa, joka tietysti on laittanut humakolaiset miettimään monipuoilsta toimintaa. Tapahtumatuotanto ei ole vain perinteisiä opiskelijabileitä vaan järjestämme myös erilaisia piknikkejä, sekä muita yhteisöllisiä tapaamisia”, Janita kuvailee.

Toimintaan on löydetty myös erilaisia “kevyempiä muotoja” ja hybridi-tapaamisia, joissa yhdistyvät livetapaaminen ja verkkoyhteys. Hallituksen puheenjohja Janita Dahlström veikkaakin, että hybridi-tapaamiset tulevat entisestään yleistymään HUMAKOn toiminnassa.

Kuvassa mainosmateriaalia HUMAKOsta, ammattiliitoista, kyniä, avainnauhoja, kyniä purkeissa.
HUMAKOn toimistossa Helsingin kampuksella on runsaasti pientä ja suurempaa tavaraa opiskelijoille, HUMAKOn myyntituotteita sekä yhteistyötahojen mainostavaraa.

Rohkeasti mukaan HUMAKOn toimintaan opiskelijana ja alumnina

Uudet opiskelijat Janita toivottaa lämpimästi tervetulleiksi ja kehottaa opiskelijoita rohkeasti mukaan HUMAKOn toimintaan.

“HUMAKOn toimintaan ovat kaikki tervetulleita. Ja opiskelijakunta toivottavasti pysyy mielessä myös valmistumisen jälkeen alumnina”, Janita Dahlström muistuttaa.

Janita päättää joulukuun lopussa oman HUMAKOn hallituksen puheenjohtajakautensa. Suurimmat onnistumisen hetket  hän on kokenut muiden toimijoiden kautta.

“Oman roolin merkityksen näkee muiden menestyksen myötä. Puheenjohtajana on saanut nähdä muiden loistavan.”

Esimerkinä onnistumisista Janita Dahlström mainitsee HUMAKOn äskettäinen vuosijuhlan (linkki ulkoisille sivuille), jossa tuettiin toisia ja toteutettiin yhdessä opiskelijakunta HUMAKOn suuret vuosijuhlat.

Lisätietoja HUMAKOsta:

Tutustu HUMAKOn verkkosivuihin tästä.
HUMAKOn jäsenpalvelutiimi: info@humako.net.

Teksti ja kuvat: Marika Stam. HUMAKOn logo HUMAKO kuvapankki.
Lähteet: Janita Dahlström haastattelu, HUMAKOn verkkosivut ja Emma Mäkelä Teams-Humak D- kanava 23.8.2023.

HUMAKO logo sini musta, sinisellä H-mukailtu tunnuslogo.

2023-08-26 12:57:37