Warhammer Heroes ja Kultainen lohikäärme -tunnustuspalkinnot luovutettiin ansioista ei-digitaalisten pelien käytöstä nuorisotyössä

Parrakas mies silmälaseissa poseeraa työpöydän äärellä, selfie.

Nykyisin Hyvinkään nuorisopäällikkönä toimivalle Mika Joensuulle myönnettiin vuonna 2019 ensin Ropeconin Kultainen lohikäärme -palkinto. Tammikuussa 2020 Mikan palkintokaappi täydentyi kansainvälisellä Warhammer Heroes -tunnustuspalkinnolla pitkällisestä ja merkittävästä toiminnasta miniatyyripelien parissa. Palkinto tuli nyt ensimmäisen kerran Pohjoismaahan.

Mika Joensuu toimi vuosi sitten Hyvinkään nuorisopalveluiden nuorisosihteerinä ja esimiestehtävissä. Nykyisin hän on kaupungin nuorisopäällikkö. Mikan taipaleeseensa Humakissa ovat sisältyneet niin yhteisöpedagogi (AMK) kuin yhteisöpedagogi (ylempi AMK) -tutkinnot.

Warhammer-miniatyyripelikerhon vetämisestä nuorisotyön kehittäjäksi

Kaikki alkoi Jokelan lähinuorisotilasta, jossa Mika Joensuu alkoi 15-vuotiaana pitää Warhammer-miniatyyripelikerhoa yhdessä kavereidensa kanssa.

Pian toimintaan liittyi muitakin, Mikaa nuorempia kävijöitä. Kerho jatkoi säännöllisesti viikoittain, parhaimmillaan jopa kolmesti viikossa, lähes aina nuorisotilojen ollessa auki.

“Lukioikäisenä, edelleen kerhoa jatkaessani aloin miettiä, että tämänkaltainen nuorten vapaa-ajantoiminnan ohjaaminen, ja sitä kautta nuorisotyö, voisi olla minulle sopiva ala.”

Lukion ja armeijan jälkeen Mika aloitti Humakissa kansalaistoiminnan ja nuorisotyön opinnot. Warhammer-kerhon pitäminen jatkui ja pelitoiminta opinnollistui osaksi tutkintoa.

AMK-opinnäytetyö käsitteli nuorten internet-yhteisöjä ja niiden merkitystä nuorisotyölle. Yhteisöpedagogi (ylempi AMK) -opinnäytetyö pureutui joukkoistamisen (crowdsourcing) mahdollisuuksiin kunnallisessa nuorisotyössä.

Mika oli perustamassa pelitapahtuma Hypeconia, nyt jo monivuotisena pääjärjestäjänä. YAMK-opinnäytetyö perustui Hypecon-toiminnan kehittämiseen ja työ palkittiin Nuorisotutkimusseuran kilpailussa.

Palkinto meni oikeaan osoitteeseen

Kiitoksia ja kannustusta Kultainen lohikäärme-palkinnosta on tullut niin Mikan kulkiessa kadulla, kuin sähköpostin ja somen kautta, tutuilta ja tuntemattomilta.

“Suurin osa kommentoinnista liittyy siihen, että palkinto meni ansaitusti oikeaan osoitteeseen!”

Hyvinkään kaupunki huomioi palkitsemisen verkkosivuillaan ja somessa. Kaupungin työntekijät ovat onnitelleet monissa tilanteissa.

Myös nuoret ovat muistaneet. Kultainen lohikäärme -tunnustuksen jälkeen Mika on saanut monilta nykyisiltä ja aiemmilta toiminnassa olleilta nuorilta suoraa palautetta ja kiitosta siitä, miten tärkeitä erilaiset pelikerhot ja muut toiminnot ovat olleet heille.

Nuoret antavat harvoin nuorisotyössä suoraa positiivista palautetta, tietää Mika.

“Palautetta pitää osata lukea rivien välistä. Jos nuoret eivät koe toimintaa omakseen, he “äänestävät jaloillaan.”

Pelin tuloksena tunnetaitoja ja sosiaalisuutta

Erilaiset pelit toimivat Mikan mukaan nuorisotyössä erittäin hyvin. Ja usealla eri tasolla.

Pelitoiminnalla tavoitetaan myös nuoria, jotka eivät ehkä muuten osallistuisi nuorisotyön palveluihin. “Pelit voidaankin nähdä myös yhtenä kulttuurisen nuorisotyön osa-alueena”, hän toteaa.

“Pelien avulla voidaan tukea nuorisotyön keskeisempiä tavoitteita, nuoren kasvua ja kehitystä sekä yksilönä että sosiaalisesti.”

Yksilölliseen kasvuun liittyy uusien tietojen ja taitojen oppiminen, niiden käyttö sekä erilaiset tunnetaidot, kuten häviäminen ja pettymys, sosiaalinen kasvu, yhteistyötaidot ja uudet ihmissuhteet sekä olemassa olevien suhteiden ylläpito.

Pelitoiminta on osa Hyvinkään Nuorisopalvelujen toimintoja, joista Mikalla on yleisesti hyvää sanottavaa. Mika toimii nykyisin myös esimiestehtävissä. Vaikka hän vastaa koko Hyvinkään kaupungin Nuorisopalveluiden arkitoiminnan suunnittelusta ja pyörittämisestä, on hänellä aikaa nuorisotilatyöhön.

“Osallistun käytännössä viikoittain nuorten ohjaustoimintaan nuorisotiloilla. Näissä ohjaustilanteissa käytän paljon pelejä menetelmänä, mutta en toki pelkästään niitä.”

Syksylle on tulossa pelikulttuuria tukevia tapahtumia

Vaikka Kultainen lohikäärme -tunnustuksen myöntämisessä pääpaino oli nuorisotyöllisissä perusteissa, eivät ne olleet ainoa peruste palkinnolle, Mika paljastaa.

Hän on toiminut myös kansalaistoiminnan puolella aktiivisesti tukemassa Suomen pelikulttuuria esimerkiksi Figuprojektien vertaisryhmä -Facebook-ryhmän perustajana ja ylläpitäjänä. Ryhmä on koonnut lähes 700 harrastajaa ympäri Suomen.

Mika kertoo tavoitteenaan olevan lisätä ryhmän yhteistyötä esimerkiksi verkon kautta järjestettävien miniatyyrimaalausiltojen ja pelitapahtumissa järjestettävien miittien avulla.

Syksylle hän on järjestämässä, “toivottavasti ympäri Suomen toteutuvaa kirjastojen näyttelytiloissa pidettävää miniatyyrinäyttelyä osana kansainvälistä Peliviikkoa, jolla saadaan harrastukselle lisää näkyvyyttä ja uusia harrastajia”.

Alumnin pelimerkit opiskelijoille

Nykypäivän nuoruuteen pelit kuuluvat oleellisena osana, priiffaa Mika yhteisöpedagogi-opiskelijoita.

“Pelit ja pelillisyys ovat osa nuorten elämää ja arkea, minkä vuoksi niiden tunteminen on nuorisotyössä erittäin tärkeää.”

Pelillisyys voidaan nähdä (tieto- ja viestintäteknologian lisäksi) yhtenä harvoista, lähes kaikkia nykynuoria yhdistävistä sukupolvikokemuksista, hän lisää.

Nuorisotyöntekijän rooli on kuitenkin toimia nuorten, nuoruuden ja kohtaamisen asiantuntijoina.

“Missään nimessä kaikkien nuorisoalan ihmisten ei tarvitse, eikä pidäkään olla liikaa pelitoiminnan sisällä”.

Tulee muistaa, että peleihin ja pelaamiseen saattaa ihmisillä liittyä negatiivisia ennakkoluuloja tai ylisuuria positiivisia tunnesiteitä. Näitä on hyvä jokaisen alalla toimivan käsitellä etukäteen. Tällöin pystyy suhtautumaan objektiivisesti jos, ja kun niitä työssään käyttää.

Jatkoa Mikan uralle – uratarinassa

Ei-digitaaliset pelit käytännössä ja ja Mikan uraputki sekä arkinen työ ovat mielenkiintosia aiheita, samoin kunnan nuorisotyö. Tästä jatkeena tavoitteenamme on, että Mika Joensuun tarkempi uratarina on tulossa Humakin verkkosivulle ennen seuraavaa yhteisöpedagogi (AMK ja YAMK)-hakua keväällä 2020. AMK-opintoja voi suorittaa Humakissa myös avoimen AMK:n opintoina.

Ropecon 2019 on Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Se järjestettiin 26:ta kertaa Helsingin Messukeskuksessa 26.7.-28.7.2019. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Ropecon ry, joka edistää ja kehittää suomalaista rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripeliharrastusta.

Juttu on julkaistu alunperin 9.8.2019 ja päivitetty toisen palkinnon myötä 10.2.2020.

Teksti: Marika Stam, Mika Joensuu
Nostokuva: Mika Joensuu, Ropecon pressikuva. Kuva: Sami Eräluoto
Uutiskuva: Mika Joensuu

2020-02-10 12:12:28