“Yhdessä olemme enemmän!” — Saako oppia -hankkeessa halutaan tukea opiskelijoiden mielenhyvinvointia

Yhteisöpedagogiksi Humakissa opiskeleva Mei nostaa esille opiskelijoiden mielenterveysviikolla mielenhyvinvoinnin merkityksen opintojen eri vaiheissa.

Mei on mukana Saavutettavat koulutuspolut ja oikeus oppia – Saako oppia (ESR) -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää digitaalisten oppimis- ja ohjausympäristöjen saavutettavuutta ja koulutuksen tasa-arvoa.

“Minäpystyvyyden kokemuksia vahvistavilla kohtaamisilla, tunnetaidoilla ja turvalliseksi koetuilla opiskeluympäristöillä on merkitystä opiskelijoiden mielenhyvinvoinnille”, Mei kertoo.

Kaksi maalausta vierekkäin. Vihreällä pohjalla on vihreitä omenoita ja puna-sinisellä pohjalla on sinisiä ja punaisia omenoita.

Saako oppia -hanke on tarjonnut mielen hyvinvointia tukevaa ohjausta ja vertaisjakamista

WHO:n määritelmän mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.

Mein mukaan Saako oppia -hanke on tarjonnut hankkeessa mukana oleville opiskelijoille opiskeluvalmiuksien lisäksi mielen hyvinvointia tukevaa ohjausta ja vertaisjakamista. Hän haluaa rohkaista muita opiskelijoita.

“Jokaisella opiskelijalla on erilaisia haasteita eri opintoissa ja opintojen eri vaiheissa. Näitä voivat olla esim. ajan käyttöön liittyvät haasteet, opiskelukykyyn vaikuttavat tekijät, työ- tai perhetilanne, harjoittelupaikkojen etsiminen, oppimistehtävät, opinnäytetyö tai taloushuolet. Haasteilla on usein yhteys voimavaroihin ja mielen kuormitukseen. Kun kohtaat avuttomuuden kokemuksia, yksinäisyyttä, jumiutumista opintoissa, on tärkeää ymmärtää, että ne kuuluvat meidän elämämme ja opiskeluumme. Ratkaisut löytyvät kyllä, usein yksi kerrallaan.”

Kaksi maalausta, jossa on vierekkäin kaksi abstraktia hahmoa. Hahmoilla on soikea vartalo ja ympärillä lonkeroita ja verkkoa.

“Turvallisessa opiskeluympäristössä itseluottamus voi kehittyä, kun opiskelija saa myönteisiä kokemuksia”

Tunnetaidoilla tarkoitetaan ihmisten kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteitaan. Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen ja hyvän mielenterveyden perusta. Kun tunnistamme ja ymmärrämme omia tunteitamme, voimme ymmärtää paremmin myös toisten tunteita. Tunnetaitoja voi kehittää jatkuvasti. (YTHS 2023.)

Mei toteaa, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen. “Turvallisessa opiskeluympäristössä itseluottamus voi kehittyä, kun opiskelija saa myönteisiä kokemuksia. Hyvä itseluottamus auttaa ihmisiä näkee itsensä positiivisena valossa ja itsemyötätuntoisemmin. Kiitä itseäsi, että opiskelet, vaikka kokisitkin erilaisia haasteita opiskelussa. Yhdessä olemme enemmän!”

Mein kirjoittaman tekstin voit kokonaisuudessaan lukea Saako oppia –hankkeen verkkosivuilta klikkaamalla tästä.

 

 

Teksti: Mein tekstin pohjalta uutisen kirjoittanut Hanna-Kaisa Turja. Toim. Niina Naumanen

Kuvat on maalannut Saako oppia –hankkeen osallistuja.

2023-04-20 09:34:10