”Yhteisöpedagogina pyrin vaikuttamaan yhteiskunnan eriarvoisuuteen”

Uratarina Tuire Seilvennoinen

-Kun etsin itselleni sopivaa koulutusalaa, huomasin, että yhteisöpedagogin tutkinto on ainoa, jossa perehdytään riittävän syvällisesti syrjäytymisen ehkäisemiseen ja eriarvoisuuden kitkemiseen yhteiskunnasta. Humakin tutkintosisällöt puhuttelivat minua nimenomaan kansalaistoiminnan ja järjestötyön näkökulmista. Nuorisotyöntekijäksi en itseäni miellä, vaikka työskentelenkin nuorisoon liittyvissä hankkeissa, Tuire Silvennoinen, 33, kertoo.

Hän aloitti opinnot Humakin Nurmijärven kampuksen päiväopintolinjalla vuonna 2014. Silvennoinen asui Helsingin Haagassa ja kulki sieltä kimppakyydillä Nurmijärvelle.

-Mielestäni opintojen parasta antia olivat harjoittelut sekä verkostoituminen muiden opiskelijoiden kanssa. Se, kuinka syvälle opinnoissa pääsee, riippuu hyvin pitkälle itsestä. Kun kontaktiopetusta vähennettiin, monista asioista piti ottaa itse selvää. Nyt reilun vuoden työkokemuksen perusteella voin sanoa, että tutkinnon ytimessä olleet opinnot, kuten vaikkapa sosiaalinen vahvistaminen ja osallistava pedagogiikka, istuvat hyvin työelämään, Silvennoinen vinkkaa.

Hyvät eväät työelämään

Tuire Silvennoinen valmistui yhteisöpedagogiksi vuoden 2017 kesällä.

-Pidin parin kuukauden loman ja ryhdyin sitten tekemään työhakemuksia oman alan paikkoihin. Työllistyin melkein heti nykyiseen työpaikkaani eli Suomen YMCA:n liiton koordinaattoriksi, Silvennoinen kertoo.

Hän työskentelee asiantuntijana projekteissa, joissa rakennetaan nuoriso- ja järjestöalan toimijoille uusia toimintamalleja, joiden on tarkoitus vahvistaa erityisesti mielen hyvinvointia ja osallisuutta.

-Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. koulut, nuorisosektorin järjestöt, kaupunkien ja kuntien nuorisotoimet sekä seurakunnat. Rakennamme yhteistyössä heidän kanssaan erilaisia seikkailukasvatuksen, itsetunnon kehittämisen, elämäntaitojen ja empatian toimintamalleja. Yhdessä hankkeessamme on tartuttu esimerkiksi digisyrjäytymisen haasteeseen, toisessa opetetaan empatiataitoja virtuaalilaseihin kehitetyn ohjelman avulla.

Silvennoinen sanoo saaneensa nykyiseen työhönsä hyvät eväät Humakista.

-Asiantuntijuuteni kehittyi opintojen aikana ja on jatkunut sen jälkeen työelämässä. Ilman tutkintoa en olisi nyt tässä, hän summaa.

”Justice warrior”

Tuire Silvennoinen suosittelee yhteisöpedagogin opintoja ihmisille, joiden sisällä asuu pieni soturi.

-Jos ihmisten auttaminen, tasa-arvoisuuden edistäminen, feminismi, rasismin vastaisuus ja muutoksen aikaan saaminen määrittävät omaa arvomaailmaa, niin silloin yhteisöpedagogin tutkinto on hyvä valinta. Tässä työssä ja ammatissa on mahdollisuus olla tietynlainen soturi, ”justice warrior”, joka taistelee heikompiosaisten ja syrjäytyneiden puolesta.

Silvennoinen sanoo olevansa tyytyväinen sekä ammattiinsa että työpaikkaansa.

-Koen, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa ja edistää itselleni tärkeitä asioita. Se oli opintojen alussa tavoitteeni ja sen toteutuminen tuntuu hienolta.

Teksti: Taru Schroderus