Yksi asia johtaa seuraavaan – kulttuurituottaja (YAMK) Riikka Hjelt: ” Teen nyt just sitä mitä haluan tehdä.”

Punaposkinen iloinen piirretty hahmo hymyilee. Hahmolla on päässään kukkaruukku, jossa kasvaa kasvi.

Jälkikäteen sen huomaa, että mikään työpaikka, opiskelu tai maailmantilanne eivät ole olleet turhia. Riikka Hjelt, kulttuurituottaja (ylempi AMK), tietää miten haaveet, sattumat, elämäntilanne ja matkan varrella luodut verkostot voivat mahdollistaa päätymisen juuri sellaiseen työhön, joka tuntuu omalta. Avoin AMKin väyläopinnot, koronan haasteet ja uusi työpaikka ohjaavat Riikan tietä eteenpäin, kohti uusia mahdollisuuksia tuottajana.

Jos Riikka Hjelt ei 1990-luvun lopulla olisi hakeutunut silloisen elämäntilanteensa myötä Tampereelle ja päätynyt näyttelijäntyön opintoihin nykyiseen Suomen teatteriopistoon, olisi hän saattanut jäänyt ilman kokemusta tapahtumatuottamisesta. Näyttelijää hänestä ei tullut, mutta keväällä 2021 taskussa oli maisteritasoinen Kulttuurituottaja (ylempi AMK) -todistus. Aiemmin hän oli suorittanut Humakin Turun kampuksella kulttuurituottaja (AMK) -tutkinnon.

Turun vuosikurssilta Riikka löysi myös miehensä ja opinnot vähän venähtivät, kun perheeseen syntyi “nahkakantinen oppari”. Perhearki johti työskentelemään teleoperaattorilla ja erilaisissa myynti- ja markkinointi-, sote-sihteeri-, palveluneuvoja- ja HR-tehtävissä. Kolme vuotta Riikka työskenteli nuorisojärjestössä.

Työkokemuksesta karttui osaamista, joista on ollut suurta hyötyä tuottajan tehtävissä. “Exceliä on pyöritelty ja sain vahvat asiakaspalvelutaidot ja organisointiosaamista”, Riikka summaa mennyttä.

Nainen puolivartalokuvassa, valkea lyhyt tukka, silmälasit, valkoinen paita ja tumman haalarivaatteen henkselit, taustalla seinä, lamppu ja kasvi.
Riikka Hjelt valmistui Humakista Kulttuurituottaja (ylempi AMK) -tutkinnosta keväällä 2021. Tutkinnosta hän sai työkaluja tuottajantyöhön ja ammatillista vertaistukea sekä työtä tukevia verkostoja. Kuva Taru Ilves.

Sinnikkyydellä kulttuurialan töihin ja avoimen AMKin väylän kautta tutkinto-opintoihin

Käsileikkaus muutti työkuvioita ja Riikka Hjelt kaipasi kulttuurialan ja tuottajan töihin. Sitten tuli hakuun Kulttuuritila Nuijamiehen toiminnanjohtajan tehtävä.

Ja Riikka Hjelt haki työpaikkaa tosissaan. Hakemuksen tekoon, erityisesti osaamisen kuvaamiseen, hän sai sparrausapua entiseltä kulttuurituottaja-opiskelutoveriltaan ja hyvältä ystävältään Johanna Rajamäeltä, nykyiseltä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin toiminnanjohtajalta.

Kulttuuritila Nuijamiehessä Riikka tuotti, järjesti tai vaikutti yli 250 tapahtuman toteutumiseen. Nuijamiehen tehtävissä hän toimi ainoana tuottajana.

“Nuijamiehen työ oli sellainen koulu, että sain itseni uupumaan, innostuin tapani mukaan kaikesta. Huomasin myös tarvitsevani lisää työkaluja työskentelyyn ja vertaistukea alan ammattilaisilta.”

Yhteishaku oli ehtinyt päättyä, mutta Riikka löysi nettisivuilta Humakin Kulttuuurituottaja (ylempi AMK) -väyläopinnot 15 op. Opinnoista hän sai impulssin, vahvistusta ammatti-identiteetille ja vertaistukea.

“Johtamisen kurssi sopi just työtilanteeseen ja kaipasin siihen työkaluja.”

Sitten tuli korona. Ensin lomautus toiminnanjohtajan tehtävästä ja sitten irtisanominen. Riikka päätti hakea tutkinto-opiskelijaksi kulttuurituottaja (ylempi AMK) -opintoihin.

“Tylsää työttömyyttä ei ollut. Ihan hirveän raskasta tutkinto olisi ollut tehdä työn lisäksi, ainakin siinä työssä, koska halusin panostaa opintoihin.”

Ja nyt, kun Riikka on aloittanut uudessa työssään Kaakon taiteen vastaavana tuottajana, hän toteaa lomautuksen ja irtisanomisen tapahtuneen “juuri oikeaan aikaan”.

Vaalen värinen. polkkatukkainen nainen, silmälasit, edessä metallinen pystymikrofoni, taustalla sinisävyinen estradivalotus.
Riikka Hjelt oli tuottamassa Kulttuuritila Nuijamiehen toiminnanjohtajana noin 250 tuotantoa. Kuva: Riikka Hjelt.

Kulttuurituottaja (YAMK) opinnoissa saa kollegiaalista tukea

“Kaikilla kulttuurituottaja (ylempi AMK) -kursseilla oli tosi hyviä keskusteluja ja vertais- ja kollegiaalinen tuki olivat parasta.” Kun paikalla oli lähinnä saman alan ihmisiä, puhuttiin samaa kieltä. Koulu yhdisti.

“Miulle on tapahtunut tuo sama ja miten sie sen ratkaisit. Nuorempana ehkä tärkeämpää oli opintojen sisältö, ja toki se oli nytkin, mutta vertaistuki korostui.”

MESH-tapahtuman ryhmä tuotti pioneerityönä keskellä koronaa. Tilanne asetti uudet puitteet ja työryhmä oli ympäri Suomea etäyhteyksien varassa.

“Tarkkoja raameja ja budjettia kaivattiin, joten vatuloitiin ja haahuiltiin ratkaisuja. Viimeisen saakka kaikki oli levällään kuin “jokisen eväät”, kun tuntui mitä hittoa tästä tule. Mutta pystyi luottamaan, että jokainen hoiti ammattitaidolla maaliin.”

Riikka kertoo, että lopulta kaikki meni hyvin kuin satuhäissä, no ”hard feelings”. MESH-tuotannossa oli mukana koko kurssi ja jälkikäteen asiat puitiin porukalla. Ja sitten kaikki halusivat vain unohtaa.

“Tavallaan lohdutan itseäni sillä, että kahdessa viikossa asia unohtuu.”

Kenelle kulttuurituotanto ja ylempi AMK-tutkinto sopivat?

“Työskentely jollain tavalla kulttuurin parissa antaa motivaatiota opiskelulle,” Riikka pohtii. “Toki voi tehdä tutkinnon paperin takia. Mutta kun syy opiskeluun on selvillä, on se myös mielekästä. Opintoja ei tarvitse ottaa liian vakavasti, mutta semi-tosissaan.”

Riikka Hjelt sanoo, että vaikka kulttuurituotanto ei ole rakettitiedettä, hän pelkäsi YAMK-opinnoissa, että kaikki puhuvat asioita, joita ei edes ymmärrä. Vaikka YAMK-ryhmässä oli myös yliopistotaustaista, ei alalla pärjää Riikan mukaan “tutkijan hatulla”.

“Olen sellainen kädet saveen-tyyppi ja mietin, että pärjäänkö? Ei minusta tutkijaa saa, en ole akateeminen.”

Mutta YAMK-ryhmään jokaisella oli oma tuominen. “Ei tarvitse olla mikään ihmetyyppi pärjätäkseen opinnoissa.” Riikka toteaa, että työtä opinnot teettävät, eivät ne mene hutaisemalla.

Tällä hetkellä, näin koronan aikaan, Riikka ei ehkä lähtisi toiselta alalta vaihtamaan kulttuurialalle. “Mutta jos olet jo alalla, ehdottomasti opiskelu kannattaa. Saa uusia paukkuja ja verkostoja”, Riikka kannusta. “Opinnot kertovat, että henkilö on kiinnostunut ja päivittänyt osaamistaan, opiskelu kannattaa aina.”

Ja verkostot ovat tärkeitä. Apua on saanut työnhakuun, opparin tekoon ja tietää ketä kannattaa lähestyä. Lappeenrannan kulttuuritoimenjohtaja antoi Riikalle aiheen YAMK-opinnäytetyöksi ja sitä varten Riikka haastatteli paikallisia kulttuuritoimijoita. Uudessa työpaikassaan Kaakon taiteella on 5 jäsenjärjestöä, joihin Riikka tuli luoneeksi kontakteja opintojen aikana.

Sinisissä värivaloissa ihmisryhmä tanssii lattialla.
Tapahtumatuottajan kannattaa kehittää itseään ja tunnistaa osaamisensa sekä hahmoittaa kehittymiskohteitaan. Kuva: Riikka Hjält. Pridebileet, Nuijamies, kesä 2019.

Tuottajan työssä ei sammaloidu – eikä oppia voi koskaan liikaa

Riikka Hjeltille ovat selkeytyneet tuottajan osaamistarpeet ja kehittämiskohdat. Vaikka osaamistarpeita on paljon, kaikkea ei tarvitse, eikä pidä tehdä yksin.

Hän listaa, että tuottajan on hyvä osata budjetointi, apurahahakemukset, tekijänoikeudet ja sopimukset, riippuen tietenkin työtehtävästä. Vaikka käytettävissä olisi kirjanpitäjä, tulee tuntea verotusta ja alvit sekä olla hyvät ihmissuhdetaidot.

Tietotekniset taidot ovat tarpeen ja perusohjelmien osaaminen, kuten excel. Pitää osaa kirjoittaa asiallista ja selkeä tekstiä, myös taitto-osaamisesta olisi hyötyä. Myös delegointi on tärkeä taito. Jos itse ei hallitse jotain, on hyvä tuntea ja antaa työ toiselle. Riikan mukaan pitää luottaa toisten ammattitaitoon ja jakaa työtehtäviä.

“Hyvä kirjanpitäjä ja tarvittaessa myös taittaja tai graafikko ovat tarpeen. Omat rajat, osaaminen, jaksaminen ja venyminen pitää osata tunnistaa. On hyvä oppia arvostamaan muiden ammattitaitoa ja luottaa toisten työpanokseen.”

Vaikka Riikka juuri suoritti YAMK-tutkinnon, voisi hän seuraavaksi harkita kauppatieteitä.

“En ajattele, etten enää ikinä opiskele mitään.”

Kulttuurin kaupallistaminen, kulttuurin myynnin vahvistaminen kiinnostavat ja silkkaa matematiikkaa myös tarvitsisi. Lakitiedon merkitystä ja EU-lainsääntöä hän ei aikoinaan osannut vielä yhdistää konkretiaan, mutta kokemus on opettanut lainsäädännön ja sopimustekijänoikeuden tärkeyden. Ehkä seuraavaksi sitten kohti numeroita. Ensin kuitenkin töiden kimppuun Kaakon taiteessa.

Teksti: Marika Stam.
Kuvat: Riikka Hjelt, Taru Ilves.Oranssipohjainen bannerikuva Kulttuurituottaja YAMK hausta, jossa graafinen kuva linnulla lentävä hahmo.

Avoin AMK verkkokauppamme aukeaa 2.8. kello 12.00 – lue UKK-vinkit ilmoittautumiseen

2021-08-03 12:00:27