Alavan kirkkoon voi tutustua nyt myös kuvailutulkkauksen avulla

  • Kirjoittaja: Tanja Gavrilov, FM, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 06.5.2024

Syksyllä 2023 Kuopiossa vietettiin valtakunnallista Kehitysvammaisten kirkkopäivää (linkki). Paikan päälle Kuopion Tuomiokirkkoon ja virtuaalikirkkoon kokoontui satoja ihmisiä ympäri Suomen. Humakin tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus opintosuunnan opiskelijat osallistuivat kirkkopäivän suunnitteluun ja toteutukseen osana opintojaan. Tulkkiopiskelijat Johanna Lappi ja Olja Värtö työskentelivät kirkkopäivässä saavutettavuusavustajina . Yhteistyö kirkon kanssa oli antoisaa, ja se poiki lisää yhteistyötä. Tänä keväänä Johanna ja Olja kuvailivat Alavan kirkkosalin Kuopion Alavan seurakunnan YouTube-kanavalle (linkki).

 

Kuvailu syntyi yhteistyössä

Humakin tulkkiopiskelijat Johanna Lappi ja Olja Värtö kuvailivat Alavan kirkkosalin osana opintojaan. Kuvailuun he saivat työkaluja Humakin Kuvailu-opintojaksolta sekä seurakunnan työntekijöiltä.

Alavapodcastissa (linkki) yrittäjä ja Alavan seurakunnan luottamushenkilö Tuomo Burman keskustelee Oljan ja Johannan kanssa huhtikuussa 2024 valmistuneen kuvailun vaiheista. Burman, joka juontaa podcastia, on ollut itsekin opiskelijoiden matkassa ja opiskelijoiden tukena läpi koko kuvailuprosessin.

Alavapodcastissa Tuomo syyttää kuvailun valmistumisesta leikkimielisesti Humakin lehtori Tanja Gavrilovia, joka pyysi viime syksynä Oljaa Tuomon haastateltavaksi. Tuo viime syksyn haastattelu (Burman 2023) käsitteli Kehitysvammaisten kirkkopäivää ja Oljan saavutettavuusavustajan tehtävää. Tuon yhteistyön aikana Tuomo sitten kysyi Oljalta halukkuutta lähteä tekemään kuvailua Alavan kirkosta.

Kuvan keskellä seisoo kolme iloista ihmistä Alavan kirkon kirkkosalissa. Takana näkyy pelkistetyn oloinen alttari. Kirkkosali on betoninen. Kuvassa näkyvissä esineissä on sinisiä yksityiskohtia.
Olja Värtö (vas), Tuomo Burman ja Johanna Lappi Alavan kirkkosalissa onnistuneen yhteistyön jälkeen. Kuva: Anne Mäkelä.

Olja kiinnostui tehtävästä, mutta ajatus kuvailun tekemisestä tuntui haastavalta. Humakissa Tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen opintoihin kuuluvan viiden opintopisteen Kuvailu-opintojakson suorittamisen jälkeen osaamista ja työkaluja oli kuitenkin kertynyt sen verran, että hän tarttui haasteeseen yhdessä Johannan kanssa. Olja ja Johanna kertovat Alavapodcastissa, että kuvailu valmistui lopulta ison joukon yhteistyönä. Seurakunnan työntekijät antoivat arvokasta tietoa kuvailun tueksi, ja siitä opiskelijat ovat kiitollisia.

Kuvailun tekeminen oli iso ponnistus ja se oli oppimiskokemus kaikille osapuolille. Molemmat opiskelijat ryhtyisivät jatkossakin mielellään vastaaviin tehtäviin, mikä kielii tehtävän mielekkyydestä. Johanna Lappi on sitä mieltä, että tällaisten aitojen työtehtävien tekeminen osana opintoja voittaa esseiden kirjoittamisen mennen tullen.

 

Kuvailussa kerrotaan, mitä nähdään!

Alavan kirkko ja ennen kaikkea kirkon kirkkosali on nyt kuvailtu. Tämä tarkoittaa sitä, että kirkon ulkoasu, väritys, sisustuselementit ja sommittelu on saatettu kielelliseen muotoon niin, että siihen pääsevät käsiksi myös henkilöt, jotka eivät näe ympäristöään. Kuvailun tehtävänä onkin sanallistaa kaikkea näkyvää näkövammaisille tai heille, jotka eivät jostain muusta syystä pääse sitä havainnoimaan.

Kuvailun keinoin näkövammaiset henkilöt saavat tietoa ihmisistä, rakennuksista, ympäristöstä ja taiteesta – kaikesta siitä, mitä voimme nähdä ympärillämme. Kuvailutulkkauksen ammattilainen Anu Aaltonen tiivistää kuvailutulkkauksen ytimen osuvasti Puheen Aamu -ohjelmassa (linkki). Aaltosen mukaan kuvailutulkkauksessa kuvaillaan se, mitä nähdään. Kuvailutulkkaaja kertoo siis näkemänsä, mutta ei lähde tulkitsemaan sitä. Tulkinta näkyvästä syntyy lopulta kuvailun vastaanottajan mielessä.

Käsitteet kuvailu ja kuvailutulkkaus menevät helposti sekaisin, ja niitä käytetäänkin usein toistensa synonyymeina. Hirvosen ja Saaren (linkki) mukaan käsitteet voidaan kuitenkin erottaa toisistaan: Kuvailutulkkaus on useimmiten ennakkoon käsikirjoitettu ja ammattilaisen tekemää palvelua, josta maksetaan korvaus. Kuvailu sen sijaan on kielellistä kuvailua, jota tuotetaan esimerkiksi puheella ja muun arkisen toiminnan rinnalla.

 

Kuuntele, miltä Alavan kirkko näyttää!

Alavan kirkko on tuttu useimmalle Kuopiolaiselle. Kirkko herättää huomiota betonisella olemuksellaan. Kuvailun avulla Alavan kirkkoon voivat tutustua nyt myös he, jotka eivät ole kirkkoa tai kirkkosalia ennen nähneet. Olja Värtö ja Johanna Lappi ovat kuvailleet kirkon niin ulko- kuin sisäpuoleltakin. Olja Värtö ja Johanna Lappi ovat kuvailleet kirkon niin ulko- kuin sisäpuoleltakin. Verkosta löytyvä kuvailutulkkaus lisää Alavan kirkon saavutettavuutta.

Kuuntele kuvailu ennen seuraavaa kirkkokäyntiäsi – olitpa nähnyt kirkkoa tai et. Sen lisäksi, että kuvailusta saa tietoa Alavan kirkosta, saa siitä myös vinkkejä siihen, kuinka ympäristöjä tai rakennuksia voi kuvailla. Me kaikki teemme kuvailua huomaamattamme, ja kuvailun taitoa voi myös harjoittaa. Alavapodcastissa Olja ja Johanna summaavat kuvailussa tärkeäksi järjestyksen, jossa asioita kuvaillaan: kuvailussa edetään aina yleisestä kohti yksityiskohtia.

Kuvailuun liittyy myös monia muita oppeja, jotka helpottavat kuvailun vastaanottamista. Oppeja ovat esimerkiksi se, että kuvailussa on järkevää käyttää käsitteitä, joita on helppo ymmärtää. Lisäksi kuvailussa on tärkeää sanallistaa kaikkea näkyvää ilman, että ympärillä näkyvää tietoa alkaisi sensuroida.

 

Lähteet:

Burman, Tuomo (toim.) 2023. Jakso 11: Valtakunnallinen kehitysvammaisten kirkkopäivä. Saavu kirkkoposti podcast. Suomen evankelisluterilainen kirkko. Kirkkohallitus.