Kansainvälistä oppimista ja osaamisen jakamista

  • Kirjoittaja: Maarit Honkonen-Seppälä, (FM, KM), Humak, 12.5.2021

Keväinen huhtikuun viikko kokosi lähes 120 osallistujaa 13 korkeakoulusta ja kymmenestä eri maasta. Matkassa oli mukana Satu Ruuskanen, 24-vuotias yhteisöpedagogiopiskelija Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylän kampukselta. Matka tarkoitti SocNet98-webinaariviikkoa, jonka järjesti Humakin Turun kampus.

Tarinat ja innovaatiot keskiössä

”SocNet-viikolla kaikkein parasta oli päästä kuulemaan tarinoita ja innovaatioita ympäri Eurooppaa. Viikko oli rakennettu monipuolisilla työpajoilla, joissa saimme tietoa erilaisista työmuodoista sekä pääsimme keskustelemaan käsiteltävistä aiheista. Usein esiin nousi myös koronapandemian aiheuttamat haasteet sosiaali- ja nuorisotyön kentällä”, pohtii Satu.

Tyttö istuu tietokoneen äärellä headset päässään.
Jyväskylän Korpilahdella asuva Satu Ruuskanen (24) opiskelee Humakissa yhteisöpedagogiksi (AMK).

Covid-aikana korostuu kyky myötäelää

Sadun mielestä webinaariviikon ehkä mieleenpainuvin luento oli englantilaisten professoreiden Sara Ashencaen Crabtreen ja Jonathan Parkerin. ”Heidän puheenvuoronsa käsitteli rohkeutta, myötätuntoa ja vuorovaikutusta pandemian aikana. He pohtivat, että erilaisten toimintojen siirtyessä verkkoon pääsemme opettelemaan uusia taitoja ympäri maailmaa. Samalla vuorovaikutuksen haasteet lisääntyivät. Ilman konkreettisesti samassa paikassa olemista esimerkiksi myötätunnon ja empatian ilmaiseminen on paljon haastavampaa. Olemme myös oppineet, ettemme pysty vuorovaikutukseen liittyviä tarpeitamme täysin korvaamaan etäyhteyksien avulla”, tiivistää Satu luennon annin.

Etäily toimi ja uusia ystävyyksiä syntyi

”Vaikka olimme etänä, pystyimme tutustumaan toisiin opiskelijoihin yllättävän hyvin. Turkulaiset olivat järjestäneet opiskelijoille omat tapaamishuoneet. Viikko-ohjelmassa oli varattu aikaa opiskelijahuoneissa hengailuun. Sainkin uusia kavereita ympäri Euroopan ja voimme jatkaa viestimistä myös tulevaisuudessa”, pohtii Satu ja haluaa nostaa vielä hollantilaisen lehtorin Judith Rodenburgin ajatuksen, että tulevaisuus on vain ajatuksissamme. ”Onkin tärkeää kiinnittää huomiota, miten sen tiedon käytämme. Kannattaa siten elää hetkessä ja nähdä tulevaisuus isona mahdollisuutena.”

Kannettava tietokone jonka näytöllä Zoom-kokous jossa kymmeniä osallistujia.
Sosiaali- ja nuorisotyön innovaatioita, kokemuksia ja tarinoita oli tarjolla opiskelijoille eurooppalaisen SocNet98-verkoston ja Humakin Turun kampuksen järjestämässä webinaariviikossa. Osallistujia on kymmenestä maasta ja 13 eurooppalaisesta korkeakoulusta.

Verkosto toiminut yli 20 vuotta

SocNet98-verkosto on eurooppalaisten korkeakoulujen muodostama yhteisö, joka on vuodesta 1998 alkaen yhdistänyt sosiaali- ja nuorisotyön opiskelijoita, opettajia ja organisaatioita. ”Viime vuonna Covid-19 peruutti kaiken, tämäkin kevät oli vaarassa peruuntua. Olimme tosin jo Humakin Turun tiimin kanssa aloittaneet suunnittelun ja tehneet mainosvideonkin kansainvälisen viikon toteuttamisesta verkkovälitteisesti. Turun rohkeat lehtorit päättivät näyttää meillä hankittua verkko-osaamista. Hetken perästä Tanskan Odensen ja Saksan Bremenin korkeakoulut lähtivät myös toteuttamaan omia viikkojaan verkossa”, kertoo Humakin SocNet-koordinaattori Sari Höylä.

Turun webinaariviikon ohjelma ja aineisto löytyy: https://socnet98-seminar.humak.fi/ Lisätietoja SocNet98 verkosta saat: http://www.socnet98.eu/

 

Kirjoittaja Maarit Honkonen-Seppälä (FM, KM) on Humakin lehtori Jyväskylän kampukselta. Hänen opiskelijansa osallistuivat SocNet-webinaareihin Suomen Turussa, Tanskan Odensessa tai Saksan Bremenissä.