Rahoitusosaamista kaupunkiseikkailuna

  • Kirjoittaja: Jari Hoffrén, YTT, kulttuurituotannon lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 12.12.2018

Matkustaessasi uuteen kaupunkikohteeseen teet usein ennakkosuunnitelmia. Jos kyseessä on lomamatka, harkitset tarkoin kohteet, joissa käyt. Sovitat kaiken sekä aikatauluusi että matkabudjettiisi. Työmatkalla etsit tietysti mahdollisuuksia omiin hetkiin virallisen ohjelman ulkopuolelta. Vastuullisena matkailijana valitset myös liikkumisvälineesi viisaasti.

Miltä tuntuisi matka, joka osoittautuisikin kaupunkiseikkailuksi, jonka seurauksena voit jopa rikastua? Nyt ei puhuta pelkästään rikastuttavista taidekokemuksista, elämyksistä virtuaalipuistoissa tai unohtumattomista ruokahetkistä moniaistisissa ravintoloissa. Nyt puhutaan rahasta!

Matkasuunnitelmalla saat kaiken irti

Kuvittele olevasi luovan alan toimija, joka elät tai aiot elää omalla työlläsi ja mahdollisesti työllistää muitakin. Sinulla on hyviä ideoita palveluista tai tuotteista, joiden pilotteja olet saattanut jo testata käytännössä ja havainnut niiden toimivuuden. Matkakassassa ei ole kuitenkaan ylimääräistä. Sitten kuulet keskiaikahenkisestä kultaisesta kaupungista, jossa käytyäsi voit unohtaa matkalaskut ja päinvastoin palata sieltä rikkaampana kehittämään toimintaasi entistä ehommaksi. On siis matkasuunnitelman aika.

Kaupunkikohteisiin saa opaskirjoja, joissa kohde esitellään kaupunginosittain. Sellainen opas löytyy myös kultaiseen kaupunkiin. Kortteli korttelilta selviää, kuinka tässä ihmeellisessä kaupungissa voi kartuttaa matkakassaa matkustaessaan, jos vain onnistuu vastaamaan kaltaisesi uteliaan matkailijan päivittäisiin haasteisiin ja tutustumaan paikallisiin taitajiin ja tietäjiin.
Opaskirjan mukaan kultainen kaupunki jakautuu seitsemään kortteliin. Päästyäsi kaupunkiin tie vie sinut suoraan keskusaukiolle, jota korttelit ympäröivät. Mietit toimintaasi ja päätät varmuuden vuoksi viettää kaupungissa kahdeksan päivää ja tutustua jokaiseen kortteliin, sillä kussakin niistä rahoituksen järjestyminen on mahdollista omalla tavallaan (Kuva 1).

Rahoitusosaaminen, kaupunkiseikkailu
Kuva 1: Korttelit

Opintoretkiä kortteleihin

Olet aluksi kiinnostunut ihmisistä, jotka ovat mahdollista kohderyhmääsi ja valmiita rahoittamaan toimintaasi pienellä summalla. Siirrytkin joukkorahoituskorttelin idyllisille kujille ja tapaat paikallisia tietäjiä ja osaajia. Sinulle kerrotaan joukkorahoituksen voimakkaasta kasvusta. Hallintorakennuksen nurkilla suojatietä ylittäessäsi kuulet, että vastikepohjaisen joukkorahoituksen eli ennakkomyynnin tuotot ovat veronalaista elinkeinotuloa.

Kadunkulman ruuhkassa, paikallisen majatalon pitäjän lyödessä sinulle mainoksen käteen oivallat, että henkilökohtaiset sähköpostit ja sosiaalisen median viestit omalle lähiverkostolle ratkaisevat joukkorahoituskampanjan menestymisen. Istahtaessasi parturintuoliin kuulet, että onnistunut kampanja ei voi toimia, ellet laita itseäsi aidosti likoon ja markkinoi kampanjaasi tehokkaasti. Kohtaat myös kohteliaasti käsityksiäsi utelevan katuhaastattelijan, joka osoittautuu korttelin viralliseksi portinvartijaksi (Kuva 2). Jos kiertokävely on sujunut mallikkaasti, voit jatkaa matkaa majapaikkaasi. Mikä päivä!

Rahoitusosaaminen, kaupunkiseikkailu
Kuva 2: Portinvartija

Tulevina päivinä suuntaatkin heti aamusta seuraaviin kortteleihin ja tapaat kiltatiloissa sijoittajarahoittajia, perehdyt lounastauolla sponsoritoimintaan sekä tutustut maailmojen talolla kansainvälisen rahoituksen saloihin. Pankki- ja rahoitusyhtiökortteliin suuntaat tuotto- ja kasvusuunnitelmat mielessäsi. Sieltä on helppo jatkaa yritysrahoituskortteliin suuntaavalle tutustumiskävelylle.

Paluupäivän aamuna piipahdat vielä julkisen rahoituksen korttelissa ennen siirtymistä kaupungin satamaan. Odotushallissa selailet eri kaupunginosista mukaan ottamiasi laskelma- ja hakukaavakepohjia sekä käyt läpi käyntikortteja ja muita yhteystietoja. Jättäessäsi kultaisen kaupungin sinulle on muodostunut selkeä käsitys niistä rahoitusmahdollisuuksista, jotka palvelevat juuri sinua parhaiten. Olet jo nyt rikkaampi kuin tullessasi.

Pelilaudalla paremmaksi rahoitusosaajaksi

Humanistinen ammattikorkeakoulu, Mesenaatti ja Fundu toteuttivat Culture Creative Fund -hankkeen EU:n rakennerahaston tuella 2017–2018. Hankkeen lopuksi ryhdyttiin toteuttamaan rahoituksen pelilautaa, kaupunkipelin muotoon rakennettua rahoitusopasta, joka tarjoaa kattavan ja käytäntöihin opastavan tiedon luovan alan rahoitusta etsiville. Hankkeesta voit lukea lisää http://ccfund.fi/