Työ ja mielen hyvinvointi – Mieliteko 2.0


Jopa puolella Suomen väestöstä on tilastojen mukaan jokin mielenterveyden häiriö jossain vaiheessa elämää. Vakavat mielenterveyden häiriöt ovat yleisimpiä Pohjois-Savossa. Vuonna 2021 mielialahäiriön takia varhaiseläköidyttiin useimmin mm. Pohjois-Savossa. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa saaneiden lukumäärä kasvoi vuosien 2016 ja 2019 välillä peräti 43 prosenttia. Mielenterveyssyiden aiheuttamat sairauspoissaolot ovat yleistyneet viime vuosina selvästi etenkin nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä naisilla. Mielenterveyden suorat ja epäsuorat kustannukset ovat Suomessa OECD-maiden suurimpien joukossa.

Mieliteko-ohjelman kaksivuotinen kausi saa jatkoa Mieliteko 2.0 -hankkeen muodossa. Lue lisää Mieliteko 2.0. -hankkeesta: https://www.mielitekomedia.fi/. Mieliteko-hankkeen ensimmäisen vaiheen kyselyissä nousi selkeästi esiin tarve tukea työssäkäyvien mielen hyvinvointia. Mieliteko 2.0 muodostuu kahdesta hankekokonaisuudesta: Työ ja mielen hyvinvointi sekä Yhdessä osallisiksi -osahankkeista.

Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeessa Kuopion kaupunki toteuttaa työpaikoille kokonaisvaltaista työhyvinvoinnin muutosvalmennusta ja vaikuttavaa muutosviestintää, Itä-Suomen yliopisto tuottaa tietoa organisaatioiden mielenterveysjohtamisesta ja toteuttaa mielen hyvinvoinnin edistämisen ABC-ohjelman yhdessä THL:n kanssa. Savonia-ammattikorkeakoulun yritysvalmennuksissa erityispiirteenä on traumatietoinen lähestymistapa ja Humanistinen ammattikorkeakoulu keskittyy täsmätyökykyvalmennukseen.

Täsmätyökykyvalmennuksessa osatyökyvyn puutteiden ja rajoitusten sijaan katse suunnataan työntekijöiden vahvuuksiin ja taitoihin. Valmennuksen keskiössä ovat työyhteisöt ja -ympäristöt. Johdon, esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa tunnistetaan ongelmat, kehitetään ratkaisut ja keskitytään mahdollisuuksiin alentuneen työkyvyn ennaltaehkäisemiseksi. Menetelmä on ytimeltään dialoginen eli ryhmä tunnistaa yhdessä asioita ja toimii ratkaisukeskeisesti.

Tavoitteet

Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeen tavoitteena on edistää pohjoissavolaisen työikäisen väestön mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia työhyvinvoinnin näkökulmasta. Hanke on osaltaan ratkaisemassa Pohjois-Savossa mitattua maan korkeinta mielenterveyden sairastavuutta. Hankkeen kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Savossa työssä olevat vähintään 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Kohderyhmään kuuluvat yksityiset ja julkiset työnantajat eli työpaikat, jossa kohderyhmään kuuluvat henkilöt työskentelevät.

Humak toteuttaa Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeessa Täsmätyökykyvalmennusta, jonka kohderyhmänä ovat yrityksien henkilöstö, johto ja esihenkilöt. Täsmätyökykyvalmennus tähtää työyhteisöihin, joissa ennaltaehkäistään työkyvyn alenemista ja tuetaan mielen hyvinvointia. Valmennuksessa tuetaan ja kehitetään työyhteisöjä ja –ympäristöä sekä työn sosiaalisia suhteita, jotta voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää kuormitustekijöitä, jotka pahimmillaan johtavat työkyvyttömyyteen ja sairauspoissaoloihin.

Lue lisää: https://www.mielitekomedia.fi/fi/uutinen/mieliteko-2.0-tasmatyokyvyn-valmennus-on-matkalippu-kohti-parempaa-tyoyhteisoa

Hankeaika (päivämäärinä): 01.01.2024 – 30.06.2026
Projektipäällikkö: Milla Lähdeniemi
Sähköposti milla.lahdeniemi@humak.fi
Osaamiskärki Työyhteisön kehittäminen
Vaikuttavuusalue Pohjois-Savo
Partnerit: Kuopion kaupunki,
Itä-Suomen Yliopisto,
Savonia-ammattikorkeakoulu,
Rahoittaja: EU: ESR+ -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 100 000 – 300 000 euroa