Mielen hyvinvointia Pohjois-Savoon – Humak mukana Mieliteko 2.0 -ohjelmassa | Harticle

Viisi henkilöä seisoo rivissä luokkahuoneessa. Neljäs vasemmalta seisoo huvittuneena kädet puuskassa ja muut katsovat häntä hymyillen.
Mieliteko-ohjelman työntekijät kokoontuivat yhteen suunnittelemaan mielen hyvinvointiin liittyvää ohjelmaa Kuopio Tanssii ja soi -tapahtumaan. Valokuva: Nina-Elise Koivumäki

Pohjois-Savo on tunnettu leppoisasta ja lupsakasta tunnelmasta, rikkaasta ja värikkäästä murteesta sekä upeasta luonnosta. Savolaisten kanssa harvemmin tulee hiljaisia hetkiä ja tuntemattomienkin kanssa uskalletaan aloittaa keskustelu. Vuorovaikutus, sosiaalisuus, huumori ja aito välittäminen ovat savolaisuuden ydintä. Humakin tiimiläisten omakohtainen kokemus on, että Pohjois-Savossa vierailija saa eri elämänalueilla apua ja neuvoja pyydettäessä – ja monesti pyytämättäkin. Nämä mielikuvat ja kokemukset ovatkin kiinnostavassa ristiriidassa, kun katsotaan tilastoja ja indeksejä hyvinvointiin liittyen. 

Mielenterveyden suorat ja epäsuorat kustannukset ovat Suomessa OECD-maiden suurimpien joukossa. Lisäksi mielenterveyssyiden aiheuttamat sairauspoissaolot ovat yleistyneet viime vuosina etenkin nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä naisilla. Kansallisen terveysindeksin mukaan sairaimmat ja työkyvyttömimmät ihmiset asuvat kuitenkin Pohjois-Savossa (Kansallinen terveysindeksi 2019–2021). Vakavat mielenterveyden häiriöt ovat yleisimpiä Pohjois-Savossa ja alueella varhaiseläköidyttiin useimmin mielialahäiriön takia vuonna 2021.

Haastavaan tehtävään mielen hyvinvoinnin edistämiseksi ja päihteiden käytön vähentämiseksi Pohjois-Savossa on tartuttu muun muassa Mieliteko-ohjelmalla, jossa Humak on vahvasti mukana. 

Mieliteko-ohjelman (ESR+) ensimmäinen (2021–2023) kausi sai jatkoa Mieliteko 2.0 -hankkeen muodossa.  Mieliteko 2.0 muodostuu kahdesta ryhmähankkeesta: Työ ja mielen hyvinvointi (1.10.2023–31.8.2026) sekä Yhdessä osallisiksi (1.10.2023–30.9.2027).  

Yhdessä osallisiksi

Mieliteko-ohjelman ensimmäisellä kaudella havaittiin, että mielen hyvinvoinnin edistämiseen on Pohjois-Savossa hyödyntämätöntä potentiaalia, kuten mielen hyvinvoinnin voimavaroja omaavat asukkaat sekä heitä yhteen kokoavat yhteisöt. Koska kokemus osallisuudesta kytkeytyy vahvasti hyvinvointiimme (mm. Leeman ym. 2018), Yhdessä osallisiksi -hankkeessa edistetään työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien mielen hyvinvointia ja päihteettömyyttä osallisuuden, toimijuuden sekä yhteisöllisyyden vahvistamisen näkökulmista.

Hankkeessa toteutetaan kolmenlaista yhteisöllistä ryhmätoimintaa yhdessä järjestö- ja kuntakumppaneiden kanssa: Yksissä tuumin – sosiaalisesti vahvistava ryhmätoiminta 16–64 -vuotiaille; Osallisix – nuorten hybriditoiminta 16–29 -vuotiaille nuorille aikuisille sekä Hyvinvointiryhmät liikunta-, ruokavalio- ja luontoteemalla erityisen haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille. Kaikissa ryhmissä osallistujien toiveet ja tarpeet ovat ryhmätoimintojen suunnittelun ja toteutuksen keskiössä. Lisäksi hankkeessa kehitetään yhdessä osallistujien ja kumppaneiden kanssa yhteisöihin kiinnittymistä tukevia toimintamalleja yhteisöjen käyttöön.  

Yhdessä Osallisiksi -hankkeen Yksissä tuumin -toiminnasta sekä Osallisix-nuorten hybriditoiminnasta vastaavat Humakin projektipäällikkö Anu Leskinen, asiantuntija Nina-Elise Koivumäki sekä kehittäjälehtori Erja Anttonen järjestö- ja nuorisotyön osaamiskärjistä. Hankkeen päätoteuttajana toimii Savonia-ammattikorkeakoulu, joka vastaa hankkeen hallinnoinnista, Hyvinvointiryhmien toteutuksesta ja viestinnästä yhdessä Kuopion kaupungin kanssa.  

Ennaltaehkäisyä työyhteisöjä kehittämällä

Mieliteko-ohjelman ensimmäisen kauden kyselyissä nousi esiin tarve tukea työssäkäyvien mielen hyvinvointia. Työ ja mielen hyvinvointi -osahankkeessa Humak tarjoaa pohjoissavolaisille yrityksille täsmätyökykyvalmennusta, jonka keskiössä ovat työyhteisöjen ja -ympäristöjen kehittäminen. Valmennuksessa ei keskitytä yksittäiseen työntekijään, vaan yhdessä yritysten johdon, esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa tunnistetaan ongelmat, kehitetään ratkaisut ja keskitytään mahdollisuuksiin alentuneen työkyvyn ennaltaehkäisemiseksi. Osatyökyvyn puutteiden ja rajoitusten sijaan täsmätyökyvyssä katse suunnataan työntekijöiden vahvuuksiin ja taitoihin. 

Täsmätyökykyvalmennuksista vastaavat projektipäällikkö Milla Lähdeniemi ja kehittäjälehtori Juha Niiranen Humakin Työyhteisöjen kehittäjäkoulutuksesta.  

Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeessa päätoteuttaja Kuopion kaupunki toteuttaa työpaikoille työhyvinvoinnin muutosvalmennusta, Itä-Suomen yliopisto toteuttaa mielen hyvinvoinnin ABC-ohjelma ja Savonia-ammattikorkeakoulun yritysvalmennuksissa erityispiirteenä on traumatietoinen lähestymistapa.

Lue lisää: 

Lähteet: 

Kansallinen terveysindeksi 2019-2021. THL, Kela, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus. 

Leemann Lars, Isola Anne-Mari, Kukkonen Minna, Puromäki Henna, Valtari Salla & Keto-Tokoi, Anna 2018. Työelämän ulkopuolella olevien osallisuus ja hyvinvointi: Kyselytutkimuksen tuloksia. THL. Työpaperi. 

 

Kirjoittajat:
Anu Leskinen, YTM, Sosionomi Amk, projektipäällikkö, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Milla Lähdeniemi, TtM, projektipäällikkö, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Nina-Elise Koivumäki, YTM, asiantuntija, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Juha Niiranen, YTM, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Julkaisupäivämäärä: 5.4.2024
Julkaisusarja: Humak harticle, ammatillinen
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu