Mimmi loi DigiGym -hankkeessa pohjan yksinyrittäjyyteen – Hanketyöllä on merkitystä yksilön työllistymiseen | Harticle

Mimmi Holma on ollut DigiGym-hankkeessa osallistujana monella tapaa. Hän on ollut mukana useissa workshopeissa, DigiBrunsseilla kuin VR-ympäristöä kehittävässä tiimissä. Mimmi toimi hankkeessa myös Valo-Valmennusyhdistyksessä tekemän media-alan moniosaajakoulutuksen opintojensa harjoittelun kautta, jolloin hän suunnitteli sekä taittoi hankkeen uutiskirjeen. Hankkeen myötä Mimmistä tuli kevytyrittäjä.

Mimmi Holmalle digitaalisuus ja teknologia ovat arjen apuri ja ilo. Hän harrastaa digitaalista piirtämistä. Hän kirjoitti tarinan hankkeen sivuille ajatuksiaan digitaalisuudesta.

“Digitaalisuus näkyy omassa elämässäni enimmäkseen sosiaalisen median käytössä. Harrastan myös muun muassa 3D-mallinnusta Blenderillä ja digitaalista piirtämistä Clip Studio Paintilla” Mimmi Holma kertoo.

Vaikka Mimmin harjoittelujakso oli vain kuukauden mittainen, hän oppi paljon uusia taitoja, käyttämään ohjelmia ja edisti omaa työllistymistään.

“Parasta oli, kun sain osallistua DigiGymin toimintaan muun muassa tutustumalla striimaukseen. Sain myös tehdä uutiskirjeen DigiGymissa. Pääsin myös kokeilemaan 360-kameralla kuvaamista pajan arjessa.”

Kuvassa silmälasipäinen nainen pitkissä hiuksissa lojuu rennosti sohvalla neuleshaali jalkojensa päällä. Nainen nojaa kädensijaan ja käsi nojaa päähän, toisella kädessä lyijykynä ja nainen piirtää kädensijan päällä olevaan lehtiöön.
Mimmi Holma kuvitti DigiGym -hankkeen julkaisun.

Digitaitojen kehittäminen tuotti hankkeeseen visuaalista ilmettä

Syksyllä 2023 tarvittiin kuvia DigiGym-hankkeen mallin kehitystyöstä kertovaan artikkelijulkaisuun. Hanketyöntekijät mietittivät osallistujien näkökulmien ja kokemusten esiintuomista kuvituksien avulla. Samalla tarjoutuisi aito tarve ja mahdollisuus harjoitella digitaitoja piirrosohjelman parissa. Pohdinnassa tuli esiin, että osallistujista löytyy jo osaamista. Entä jos tarvittava projekti olisikin osallistujille tarjottava työtehtävä.

Vertaisohjaaja Taneli Tuukkanen tuli keväällä mukaan hankkeeseen. Hän tunnisti Mimmin taidon ja ehdotti Mimmiä julkaisuun kuvittajaksi. Mimmi oli piirtänyt kuvia työpajalla tehtyyn värityskirjaan. Siinä yhteydessä oli keskusteltu, että hänen käsialansa on niin taitavaa, että kuvilla voisi jopa ansaita. Vertaisohjaajan kannustuksesta Mimmi tarjosi osaamistaan hankkeen julkaisun kuvitukseen. Hanke tilasi häneltä kuvat, ja näin Mimmistä tuli kevytyrittäjä.

Kuvituskuvissa välittyvät Mimmin kokemus ja osallisuus hankkeen toiminnasta, sekä vahva aiheen tuntemus. Samalla kuvissa heijastuvat Mimmin ajatukset digitaalisuudesta ja merkityksestä. Kuvat ovat niin piirrostyyliä kuin sisällöllistä näkemystä myöten sellaiset kuin haluttiin. Työ hoitui aikataulussa ja sujuvasti yhteistyössä taittajan kanssa.

Digistely toimii osaamisen kehittämisenä elämää, osallisuutta ja työuraa varten

DigiGym -hankkeen tavoitteena on ollut tukea Valo-Valmennusyhdistyksen Jyväskylän yksikön työttömiä ja työvoiman ulkopuolella olevia osallistujia digitaidoissa niin kansalaistaitoina kuin kohti koulutusta ja työelämää.

Hankkeen ”Ei mitään turhaa digistelyä, vaan osallisuutta ja elämää varten” -sloganin ovat osallistujat keksineet hankkeen alkumetreillä. Voi todeta, että Mimmin kohdalla tästä tuli paikkaansa pitävä. Hankkeen toiminnalla pystyttiin tukemaan työllisyyden polulla eteenpäin – juuri oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Julkaisun kuvituksen myötä Mimmi Holma saikin työtarjouksia hankkeen verkostoista.

Toiminnassa digiä on valjastettu yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistämiseksi sekä lisätty osallistujien digiosallisuutta. Keskeisinä käytänteinä toiminnan toteuttamisessa on ollut osallistujien minäpystyvyyden vahvistaminen, matala kynnys osallistua ja motivoiminen. Digitaalista yhteisöllistä ohjausmallia on toteutettu yhteiskehittämisen keinoilla.

Kuvassa poninhäntäinen mies ja pitkähiuksinen nainen istuvat vierekkäin sohvalla. Mies katsoo nuorta naista, joka katsoo eteenpäin. Edessä olevalla pöydällä naisella on auki oleva kannettava tietokone. Ympärisö on toimistomainen. Sohvan vieressä on iso metallinen patteri ja ikkunan edessä verhot.
DigiGym -hankkeen vertaisohjaaja Taneli Tuukkanen (kuvassa vasemmalla) huomasi Mimmi Holman taidot digitaalisessa piirtämisessä ja kannusti Mimmiä ansaitsemaan osaamisellaan. Mimmin harrastus johti pienyrittäjyyteen.

Säännölliset tapaamiset ja ohjattu toiminta loiventavat digikuiluja

Viikoittain on ollut tarjolla erilaisia osallistujien tarpeista toteutettuja digitaitoja edistäviä workshoppeja, joissa digi on ollut välineenä, sisältönä ja toimintana. Kuukausittain pidetyillä DigiBrunssilla on suunniteltu yhdessä uusia digiaiheita ja tekemistä sekä arvioitu tehtyä toimintaa. Keskeisenä toimintana tavoitteiden saavuttamiseen on käytetty yhteiskehittämistä, yhteisöllisyyttä.

Toiminnassa on havaittu digikuiluja, jotka ovat olleet erityisesti hyödynnettävyyskuilu ja heikko minäpystyvyyskuilu. Hyödynnettävyyskuilussa ei tunnisteta digin mahdollisuuksia ja hyötyä omassa elämässä ja toimijuudessa, minkä vuoksi digi ei kiinnosta. Havaittuja digikuilujen ylittämistä on tehty esimerkiksi yhteiskehittämisen keinoin sekä vertaisuuden avulla. Toiminnassa on ollut mukana vertaisohjaaja.

Hankkeessa on luotu digitaaliseen yhteisöllisen ohjauksen malli, jolla työpajatoiminnan arjessa voidaan harjoitella digitaitoja ja edistää digiosallisuutta yhteiskunnassa.

Mikä on DigiGym?

DigiGym on Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Valo-Valmennusyhdistyksen toteuttama, osittain Euroopan sosiaalirahaston rahoittama REACT-EU-hanke vuosina 2021–2023. REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hanke on päättymässä joulukuun lopussa. Hankkeen julkaisema käsikirja, jossa Mimmin kuvituksia: www.humak.fi/wp-content/uploads/2023/11/digistelya-elamaa-ja-osallisuutta-2023.pdf

Teksti:
Marjo Kolehmainen, lehtori, Jyväskylän kampus, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Marika Stam, suunnittelija, viestintä, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Kuvat: Mikko Keskinen

Julkaisupäivämäärä: 25.1.2024
Sarja: Humakin Harticle / hartikkeli
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu

 

Lähteet

https://digigym.humak.fi/mimmin-mietteita-digitaalisuudesta/

https://sketchiart.carrd.co/

https://www.behance.net/mimmiholma