Hyvinvoiva Humak on koko henkilökunnan hanke | Harticle

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

Hyvinvoiva Humak -hanke tukee Humakin työntekijöiden työhyvinvointia ja työn laatua. Hanke pohjautuu henkilöstön havaitsemille tarpeille ja se nivoutuu käynnissä olevaan strategian kehittämisprosessiin. Hanketta rahoittaa OAJ:n Työhyvinvointirahasto/ OAJ:n Humak-opettajat ja Humak ja se jatkuu vuoden 2024 loppuun (Huttu, Leinikki, Munter, Mylly, Sinisalo-Juha & Timonen 2023.)

Vuorovaikutuksen kehittäminen ja kognitiivisen kuormituksen keventäminen keskiössä

Hankkeen toimintalinjoja on kaksi, joista ensimmäisessä pyritään kehittämään vuorovaikutuksen rakenteita ja toisessa keventämään kognitiivista kuormitusta. Näitä läpileikkaavat yhteisöllisyyden ja osallisuuden teemat, joita toteutetaan hankkeessa erityisesti yhteiskehittämisen keinoin. (Huttu ym. 2023.)

Hankkeeseen on palkattu kaksi osa-aikaista kehittäjää Jenny Honka ja Anniina Aunola. Kussakin toimintalinjassa on mukana 8–9 henkilöstön jäsentä. Nämä kehittämisryhmät edistävät hankkeen tavoitteita vuoden 2024 aikana. Lisäksi koko henkilökunnalle järjestetään tilaisuuksia osallistua hankkeeseen vuoden 2024 aikana, mm. virtuaaliaamukahveilla ja kehittämispäivillä. (Huttu, Leinikki, Sinisalo-Juha & Timonen 2024.)

 

Henkilöstökyselyt hankevalmistelun taustalla

Tarpeen kartoitusta varten hankehakemuksessa hyödynnettiin Humakin henkilöstökyselyä 2022, jossa tuloksia vertailtiin aiemman kyselyn tuloksiin. Humakin tuloksia vertailtiin myös suhteessa muiden korkeakoulujen vastaaviin henkilöstökyselyihin. Tarvetta kartoitettiin myös OAJ:n Humak-opettajat ry:n työpajassa, jossa työhyvinvoinnin kysymyksiä lähestyttiin laadullisilla menetelmillä. (Huttu ym. 2024.)

Hankkeessa on keskeistä jo olemassa olevien Humakin yhteisten käytänteiden tarkastelu ja edelleen kehittäminen sekä eri toimijoiden (alueelliset, tiimikohtaiset, yksilölliset) hyvien käytänteiden jakaminen.

Vasemmalla hahmoja etäyhtedellä, osa puhelimella osa koneella. Oikealla työporukka lyö käsiä yhteen onnistumisen merkiksi.

Vuorovaikutusta tukevat rakenteet ja kognitiivisen ergonomian tarve etätyössä

Humakissa toimii eri alojen ammattilaisia hyvin erilaisilla tehtäväkuvilla, informaatikosta yliopettajiin ja suunnittelijoista johtajiin. Koska Humak on valtakunnallinen verkostoammattikorkeakoulu, työntekijöillä on monimuotoiset työnkuvat.

Sen lisäksi, että henkilökunnalla on erilaisia työnkuvia, sama henkilö voi kuulua useaan eri kehittämisryhmään ja tiimiin. Hän voi työskennellä kokonaan verkossa, alueyksikössä, hankkeen toimintaympäristössä ja/tai eri vahvuusaloilla. Näin ollen vuorovaikutusta tukevat rakenteet vaihtelevat henkilöstä, työnkuvasta ja työn sijoittumispaikasta riippuen.

Kognitiivisen kuormituksen kysymykset koskevat Humakin työntekijöitä siinä missä aivotyötä tekeviä ylipäätään. Erityisesti työ hybridi- ja etäyhteyksin vaatii paljon kognitiivisia taitoja ja kognitiivisen ergonomian huomioimista niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Etätyö tai hybridityö ei ole epätyypillinen työskentelytapa Humakissa, vaan se koskee koko henkilökuntaa (McLeod Smith 2024).

Hyvät lähtökohdat kehittämiselle

Humakin PeoplePower® -henkilöstökyselyn 2022 tulosten perusteella tehdyn omistautuneisuusanalyysin (Eezy Flow 2022) pohjalta Humakissa tunnistetaan organisaation vahvuudet ja kehittämisalueet oman työn, lähityöyhteisön ja koko organisaation osalta. Tämä tunnistaminen luo vankan perustan tietoperustaiselle kehittämistyölle ja edesauttaa luomaan henkilöstön osallisuutta ja merkityksellistä työkulttuuria. Omistautuneisuusindeksi on Suomen koulutusalan normia korkeampi, joten potentiaalia ja tahtotilaa kehittämiselle löytyy. (Huttu ym. 2023; McLeod Smith 2024.)

Hyvinvoiva Humak -hankkeessa rakennetaan yhteisön hyvinvointia ja se voi osaltaan tuottaa lisäarvoa myös muiden oppilaitosten työhyvinvoinnin kehittämistyöhön. (Huttu ym. 2023.)

Kirjoittajat:
Jenny Honka, TaM, lehtori ja projektipäällikkö, Humanistinen ammattikorkeakoulu / Hyvinvoiva Humak -hanke
Anniina Aunola, TaM, lehtori ja kehittäjä, Humanistinen ammattikorkeakoulu / Hyvinvoiva Humak -hanke

Julkaisupäivämäärä: 25.1.2024
Sarja: Humakin Harticle / hartikkeli
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu

 

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

LÄHTEET: 

Eezy Flow 2022. Humakin PeoplePower® -henkilöstökysely 2022. Ei julkaistu.

McLeod Smith, Karel 2024. Palvelujohtajan suullinen tiedonanto 15.1.2024.

Huttu, Sari; Leinikki, Sikke; Munter, Katja; Mylly, Piia; Sinisalo-Juha, Eeva & Timonen, Päivi 2023. Hyvinvoiva Humak -hankesuunnitelma. Ei julkaistu.

Huttu, Sari; Leinikki, Sikke; Sinisalo-Juha, Eeva & Timonen, Päivi 2024. Valmisteluryhmän suullinen tiedonanto 12.1.2024.