Elisa Rasinkangas ja Eeva Sinisalo-Juha (toim.) Opiskelijan pohtimaa

Lataa PDF

Kooste Osaamiskeskus Kentaurille tehdyistä opiskelija-artikkeleista

Nuorisoalan osaamiskeskus Kentaurin neljän vuoden matkassa oli mukana myös Humakin opiskelijoita. Nämä opiskelijat halusivat lähteä syventämään ymmärrystään nuorten osallisuudesta, harrastustoiminnasta, järjestötoiminnasta tai oman tulevaisuutensa näköaloista. Tämä kooste sisältää heidän kirjoittamiaan artikkeleita.

Kevään 2021 aikana yhteisöpedagogiopiskelijat tekivät yhteensä 19 fokusryhmähaastattelua nuorten ajatuksista heidän harrastamisestaan. Tämän julkaisun kaksi ensimmäistä artikkelia ovat yhteisöpedagogiopiskelijoiden (amk) Kentaurissa suoritettaman harjoittelun aikana kirjoittamia, näihin haastatteluihin pohjaavia tekstejä. Virpi Kääriäinen työsti artikkelin, jossa hän tuo esille nuorten ajatuksia nuorten omissa harrastuksissaan kokeman osallisuuden sekä niissä opittujen asioiden alueilta. Elina Liekkinen puolestaan keräsi omaa kyselyaineistoaan ja lisäksi vahvisti aineistoa teemahaastatteluilla. Hän keskittyi artikkelissaan erityisesti sekä opiskelija- että puoluepoliittisten nuorisojärjestöjen hallitustoimintaan osallistuvien nuorten ajatuksiin siitä, mitä ovat heitä toiminnassa mukana pitäviä motiiveja.

Kentaurin puitteissa toimi myös viiden yhteisöpedagogi YAMK-opiskelijan opinnäytetyöryhmä. Kaikkien ryhmäläisten työt kiinnittyivät Nuorten Tulevaisuuskysely 2021 -aineistoon, johon oli lisätty osuuksia nimenomaisesti nuorten harrastus- ja järjestötoiminnasta. Yhteensä kyselyssä oli lähes 15 000 nuorta vastaajina. Opinnäytetyön tekijät kirjoittivat omia töitään esittelevät tiivistetyt artikkelit, jotka voi lukea tästä julkaisusta. Terhi Lundgvist ja Maiju Tuomaala ottivat työnsä aiheeksi nuorten arvolähtöisen aktivismin. Johanna Firtina kirjoitti siitä, miten järjestöt voisivat vahvistaa omaa tietoista toimijuuttaan, ja rakensi siitä työpajamallin, jota järjestöt tai yhdistykset voivat toteuttaa omassa toiminnassaan. Katri Seppälä käsitteli artikkelissaan nuoria, jotka ovat maahanmuuttajataustaisia ja sitä, miten tausta vaikuttaa nuorten tulevaisuuden suunnitelmiin erityisesti koulutuksen osalta. Saara Rimon käsitteli nuorten yksinäisyyttä ja harrastamisen pariin löytämisen haasteellisuutta. Viimeisessä artikkelissa tämän kokoelman aloittanut Virpi Kääriäinen käsitteli artikkelissaan skeittauksen moninaisuutta ja sen liittymäkohtia kulttuuriseen nuorisotyöhön.