Kulttuurituottajaksi? Mitä eroa on verkkototeutuksella ja monimuotototeutuksella?

Yhteishaku on käynnissä ja se jatkuu 27.3.2024 asti. Hakulomakkeet sulkeutuvat kello 15 ja ison päätöksen tulisi olla tehtynä siihen mennessä. Kulttuuriala kiinnostaa monia. Tapahtumat tarvitsevat tekijöitä ja osaajia. Kulttuurialan koulutuksista kulttuurituottajatutkinto antaa hyviä valmiuksia työskennellä hyvin monipuolisissa tehtävissä kulttuuri- ja tapahtuma-alalla.

Tänä vuonna kulttuurituottajaksi voi hakea monimuotototeutuksiin Turkuun ja Jyväskylään sekä verkko-opintoihin Helsinkiin ja Tampereelle. Olennaisin kysymys on, mitä eroa on monimuotototeutuksella verrattuna verkkototeutukseen. Vastausta voi hakea alla olevista kuvista, joissa esitellään opiskelutapoja koulutuksissa. Verkossa pääosa opiskelusta tapahtuu verkossa, kun monimuodossa oppitunteja ja tapaamisia on myös kampuksella.

Mikä on monimuotototeutuksen ja verkkototeutuksen ero?

Humakin monimuoto-opinnot poikkeavat monen muun korkeakoulun opinnoista siinä, että iso osa opetuksesta tapahtuu verkossa. Opiskelijan ei tarvitse matkustaa kampukselle päivittäin vaan luentoja ja webinaareja voi katsoa vaikka kotoa käsin tai yhdessä opiskelijakavereiden kanssa. Koska koulutuksessa on useita opetusmuotoja, kutsumme sitä monimuodoksi, vaikka opinnot ovat kokopäiväistä opiskelua ja ne soveltuvat samalla tavalla suoraan toiselta asteelta tulevalle kuin perinteiset päiväopinnotkin. Ehkäpä jossain määrin paremminkin, koska matkustamista kampuksille on vähemmän?

Asiaa voi verrata monen asiantuntijan tekemään “hybridityöhön”, jossa asiantuntijat työskentelevät osin työpaikalla, mutta yhä enemmän kotitoimistostaan käsin. Olipa kyse myyntityöstä, tiimikokouksista tai asiakastapaamisista, ne järjestetään usein verkossa. Työn luonne ja opiskelu ovat muuttuneet niin, ettei kaikilla ole enää tarvetta olla päivittäin työpaikalla. Työ tehdään siellä, mistä se on kätevintä tehdä.

Infograafi kuvaa kulttuurituottajan monimuoto-opintojen toteutustavat jossa näkyy verkkotapaamisten suuri määrä, mutta myös joka vuosi jonkin verran lähiopetusta. Harjoituksia ja itsenäistä työskentleyä on paljon myös.
Infograafi Humakin “monimuoto-opinnoista”. Sinisellä merkityt harjoittelut tehdään työelämässä ja niissä toimitaan harjoittelupaikan työskentelykäytänteiden mukaan. Etätyö voi sielläkin olla arkipäivää.

Verkkototeutuksesta (alla oleva infograafi) Humakissa on kaksi hakukohdetta Helsinki ja Tampere. Tampereen toteutus poikkeaa Helsingistä siinä, että Tampereen opiskelijat tapaavat toisensa kerran kuukaudessa järjestettävässä ohjaustapaamisessa Tampereen toimipisteessä, kun Helsingin hakukohteen ohjaukset järjestetään verkossa. Helsingin kulttuurituotannon koulutuksen opiskelu onnistuu vaikka ulkomailta, mutta Tampereella opiskelijan on hyvä varata aikaa ohjaustapaamiselle.

Kuvio kertoo kulttuurituottajan verkkototeutuksesta, jossa lähitapaaminen on vain ensimmäisenä vuonna, mutta luennot ovat pääsääntöisesti verkossa, harjoittelua on yhtä paljon kuin monimuorossa ja ryhmätöitä ja itsenäistä opiskelua samoin kuin monimuodossa.
Harjoittelujen määrä on verkkototeutuksessa samansuuruinen kuin monimuotototeutuksessa. Myös verkkototeutukseen osallistuvien harjoittelu tapahtuu työelämässä. Yhteisöllistä (ryhmätyöt ja yhdessä toteuttavat projektit) sekä itsenäistä opiskelua on verkkototeutuksessa hieman enemmän ja luentojen (tässä tapauksessa verkkoluentojen) määrä hieman pienempi.

Mietitkö verkko-opintoja? Heräsikö kysymyksiä? Lue FAQ täältä!

Klikkaa bannerista kulttuurituottajakoulutuksen sivuille Hakijan oppaaseen ja lue lisää:

Kuvassa sähköisen hakijan oppaan mainosbanneri, kuvituskuvana nainen reppu selässä

Katso kulttuurituottajaopiskelijoiden videoilta, millaista opiskelu on

2024-03-19 15:39:16