Jyväskylästä Fuengirolaan: yhteisöpedagogiopiskelijan harjoittelukokemuksia

Helmin harjoittelupaikkana yksityinen suomalaiskoulu

Ammattikorkeakouluista kansainväliseen vaihtoon on useita mahdollisuuksia. Vaihto-opiskelun lisäksi ulkomailla voi suorittaa myös opintoihin liittyviä harjoittelujaksoja tai osallistua Erasmus-ohjelmassa järjestettäviin matalamman kynnyksen BIP-viikkoihin yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.

Lue lisää aiemmin tässä kuussa pidetystä BIP-viikosta Hanzen ammattikorkeakoulussa Hollannissa.

Jyväskylässä yhteisöpedagogiksi opiskeleva Helmi Kotila suuntasi opintojensa aikana Fuengirolaan, Espanjaan.  Helmi toimi kaksi kuukautta yksityisessä suomenkielisessä Karita-koulussa ohjaajana. Koulussa tarjotaan suomalaisen perusopetuksen mukaista opetusta eskarista toiselle asteelle. Harjoittelun aikana koululaisia oli 25. Kaikkiaan alueella asuu noin 300 suomalaista kouluikäistä.

Nuori nainen hymyilee kameraa kohti. Hänellä on ruskea baretti ja ruskeat hiukset kahdella letillä sekä ruskea paita vihreillä kuvioilla. Hän on toimistohuoneistossa ja vieressään pöydällä on lastenkirja ja kyniä. Käsissä hänellä on askartelutarvikkeita.
Tampereelta kotoisin oleva ja Jyväskylässä opiskeleva Helmi kaipasi Espanjassa erityisesti Ilveksen pelejä.

Muuttoliike Andalusiaan on kasvanut vuosi vuodelta ja kaikki lapset eivät valitettavasti mahdu mukaan suomalaisen koulun toimintaan.

-”Olen saanut oppia ennen kaikkea lasten ja nuorten kohtaamista. Työni on tehtäviin ohjausta, motivointia, tehtävien tekemistä yhdessä, niissä avustamista, tarkastusta, palautteen antoa ja opettamista”, Helmi luettelee harjoittelun aikaisia työtehtäviään.

”Suosittelen kansainvälistä harjoittelua kaikille”

Työote on hänen mukaansa yksilökeskeinen. Jokaisella oppilaalla on omat kirjansa ja tavoitteensa, joiden eteen he työskentevät. Yhteisöllisiä ryhmähetkiä on koulussa kuitenkin päivittäin. Koululaisten kanssa käydään vastapäisellä rannalla ainakin kolmesti viikossa,

Helmin harjoittelu Espanjassa kuuluu hänen opintojensa toiseen ammatilliseen harjoitteluun. Hän kannusta kaikkia kokeilemaan harjoittelua kansainvälisessä ympäristössä.

-”Kaikki on täällä oikein hyvin, mutta kaipaan toki opiskelukavereita, tutoreiden ja jaostolaisten tapahtumia – sekä tamperelaisena Ilveksen pelejä”, Helmi kertoo.

Kuvassa on kaksi naista, jotka hymyilevät kameraa kohti aurinkoisella hiekkarannalla. Vasemmanpuoleisella on vaaleat hiukset ja harmaa paita, toisella ruskea baretti, ruskeat hiukset kahdella letillä ja ruskea paita. Takana näkyy hiekkaranta, palmuja, sininen meri ja sininen taivas jossa on vähän pilviä.
Helmi (vasemmalla) harjoitteluohjaanasa Karita Leinon kanssa koulun maisemissa. Taustalla näkyvällä rannalla käydään koululaisten kanssa ainakin kolmesti viikossa.

Helmin työviikko oli maanantaista perjantaihin kello 9:30 – 14:30. Päivittäiseen tehtäviin kuuluu yllä mainittujen tehtävien lisäksi yhteistä suunnittelu- ja palauteaikaa muiden ohjaajien kanssa. Palaute harjoittelun ohjaajalta on keskeistä ammatillisen kehittymisen kannalta. Helmi kiittääkin ohjaajaansa Karita Leinosta saamastaan ohjauksesta ja palautteesta:

-”On hyvä, kun käymme päivän päätteeksi Karitan kanssa läpi onnistumiset ja mahdolliset haasteet yhdessä läpi.”

Ulkomaille harjoitteluun haku on tehty Humakissa helpoksi, sillä haku on jatjuva eli siihen voi hakea koko lukuvuoden ajan. Harjoittelun voi aloittaa, kun harjoittelupaikka on varmistunut ja harjoittelusopimus on allekirjoitettu. Hakulomake lähetetään viimeistään kuukausi ennen harjoittelun alkua.

Humakista lähti vaihtoon 53 opiskelijaa vuonna 2023

Helsingin Sanomat uutisoi (maksumuurin takana) 19.3.2024, vaihto-opiskelun suosion romahtamisesta korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Pandemian jälkeen vaihto-opiskeluun on hakeuduttu huomattavasti vähemmän kuin ennen. Vaihtoon lähtemistä voivat hankaloittaa parisuhde, raha-asiat tai hankaluudet siitä, miten toimia vuokra-asunnon kanssa Suomessa.

Humakissakaan ei ole vielä palauduttu pandemiaa edeltävään tasoon. Ilahduttavaa kuitenkin on, että ulkomaille hakeneiden määrä kasvoi kymmenen prosenttia vuonna 2023 edelliseen kalenterivuoteen verrattuna. Ulkomailla opiskelua kannattaa harkita, sillä myöhemmin työelämässä, vastaavanlaista kokemusta on vaikea saada, kuin harjoittelut tarjoavat opiskelijalle.

Kansainvälisessä toiminnassa oli Humakissa kaikkiaan 111 opiskelijaa (saapuvat ja lähtevät opiskelijat), josta ulkomaille suunnanneiden Humakin opiskelijoiden osuus on 53 (vuonna 2023)

Aiheesta muualla

Uutisen teksti on toimitettu Jyväskylän yhteisöpedagogiopiskelijoiden lehtorina työskentelevän Maarit Honkonen-Seppälän Nuorisotyö -lehden ”Andalusian auringossa oppimassa”. Blogeissa kurkistetaan yhteisöpedagogeihin ja -alaan Espanjan aurinkorannikolla. Lue Maaritin blogit täällä:

Uutisen kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä.


Yhteishaku päättyy 27.3. kello 15

Yhteishaku on nyt käynnissä! Muista hakea Opintopolku.fi-palvelussa 27.3.2024 klo 15 mennessä. Lue lisää yhteisöpedagogi (AMK) -monimuotototeutuksesta Humakin Hakijan oppaasta

Tutustu myös yhteisöpedagogi (AMK) verkkototeutukseenjokasoveltuu paremmin hakijalle, jolla on jo aiempaa kokemusta alalta tai Humakin avoimen AMKin opintoja. Aiemmin omaksuttujen tietojen ja taitojen hyväksymisprosessi (AHOT) voi lyhentää opintojen suoritusaikaa.  

2024-03-25 15:17:37