Kevään ja syksyn erillishaku
Erillishaun hakuaika keväällä 1.-15.5. ja syksyllä 1.-15.11
- Avoimen väylä
- Siirtohaku
Jatkuva haku
Haku on jatkuva lukuun ottamatta kesä- ja joulutaukoa. Hakuajat ovat 1.1.-15.5. ja 1.8.-15.11.
- Työyhteisön kehittäjä 60 op väyläopinnot suorittaneille
- Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus opintojen loppuun saattamiseksi (kaikki koulutukset)
Täytä hakulomake ja palauta pyydetyt liitteet hakuaikana Opintopolussa (avoimen väylä ja siirtohaku tai e-lomakkeella (tutkinnon loppuun saattaja).
Opiskelijavalinta ja valintamenettely erillishaussa
- Valintaan voi liittyä valintahaastattelu (tutkinnon loppuunsaattajat ja siirtohaku), jossa testataan hakijan soveltuvuutta opintoihin.
- Hakijoilta edellytetään riittävää opetuskielen hallintaa. Kielitaitoa voidaan testata osana valintahaastattelua.
- Mikäli hakijalla on erityisjärjestelytarpeita valintahaastattelussa, tulee niistä ilmoittaa hakuaikana Humakin hakijapalveluihin.
- Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- mahdollinen haastattelu (tutkinnon loppuunsaattajat ja siirtohaku)
- opintomenestys sekä
- riittävä opetuskielen mukainen kielitaito
- hakuajan loppuun mennessä suoritettujen opintopisteiden määrä
- Opiskelijavalinnan päätökset ilmoitetaan hakijoille sähköisellä hyväksymiskirjeellä hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Viestissä on myös ohjeet paikan vastaanottamiseen sekä lukuvuosi-ilmoittautumisen tekemiseen.
- Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee myös erillishakua. Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi purkaa opiskelupaikan vastaanottoa myöhemmin. Jos otat paikan vastaan esimerkiksi yhteishausta, peruuntuu samalla erillishaun hakukohteesi tai päinvastoin.
- Lue lisää opiskelupaikan vastaanotosta ja yhden korkeakoulupaikan säännöksestä.
Valintahaastattelujen päivämäärät
Mikäli hakijoita haastatellaan, haastattelut tapahtuvat alla ilmoitettuina päivinä.
Valintahaastattelupäivät ovat koulutuskohtaisia ja haastattelujen hakijakohtainen kesto on noin 30 minuuttia (yksilöhaastattelu).
Humakin avoimen AMK:n väyläopinnot 60 op suorittaneille
Kuka voi hakea?
- Hakija, joka on suorittanut vähintään 60 op Humakin väyläopintokriteerien mukaisia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Opintojen tulee olla suoritettu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä. Valintapäätös tehdään ehdollisena, jos kaikkia opintosuorituksia ei ole vielä tallennettu opintorekisteriin.
- Väyläopintojen kriteerit
Jatkuva haku Työyhteisön kehittäjä 60 op väyläopinnot suorittaneille
Linkki Opintopolkuun: https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.68106536904
Jatkuva haku (keväästä 2020 lähtien) on tarkoitettu Työyhteisön kehittäjä 60 op väyläopinnot suorittaneille. Katso lisätietoja Opintopolusta. Jos olet hakukelpoinen ja haluat hakea, ota ensin yhteyttä Humakin hakijapalveluihin hakijapalvelut@humak.fi
Avoimen väylän jatkuvassa haussa hakukelpoisuuskriteerinä on 60 opintopisteen Humakin työyhteisön kehittäjä väyläopintokriteerien mukaiset opinnot. Opintojen tulee olla suoritettuina hakuhetkellä.
Hakemuksen käsittelyaika on noin kuukausi.
Jatkuvan haun kautta voidaan ottaa tutkinto-opiskelijoita sen verran, kuin ko. koulutuksen tutkintoryhmässä on tilaa.
Opiskeluoikeus voi alkaa kesken lukukauden.
Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus kesken jääneen tutkinnon loppuunsaattamiseksi
Uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta tutkinnon loppuunsaattamiseksi haetaan elomakkeella. Tutustu kriteereihin huolellisesti ennen lomakkeen täyttämistä ja ole tarvittaessa yhteydessä Humakin hakijapalveluihin.
Lomake on auki ajalla 1.1. – 15.5. ja 1.8. – 15.11. Lomake: https://elomake.humak.fi/lomakkeet/406/lomake.html
Tutkinnon loppuun saattajien hakukelpoisuuskriteerit:
Humakin entinen opiskelija/suomalaisessa ammattikorkeakoulussa samaa tutkintoa opiskellut AMK- ja YAMK-tutkinto-opiskelija, joka on aloittanut opintonsa 1.8.2015 tai sen jälkeen eikä ole saanut tutkintoaan valmiiksi opiskeluoikeusaikana eikä harkinnanvaraisella lisäajalla, voi hakea ammattikorkeakoululta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi osallistumatta opiskelijavalintaan (L325/2015 32§).
HUOM. jos olet aloittanut opintosi ennen 1.8.2015 haet lomakkeella uutta opiskeluoikeutta.
Opiskelija on voinut menettää opiskeluoikeuden seuraavista syistä:
1) opiskelija on laiminlyönyt läsnä- tai poissaoloilmoittautumisen
2) opiskelija ei valmistu opiskeluoikeusaikana eikä harkinnanvaraisella lisäajalla
3) opiskelija eroaa ammattikorkeakoulusta
Ammattikorkeakoulututkintoon suoritettavia opintoja saa puuttuu korkeintaan 60 op ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon korkeintaan 30 op. Opiskeluoikeusaikaa myönnetään korkeintaan yksi lukuvuosi ja yleensä hakemusta seuraavasta lukukaudesta alkaen.
Jos tutkinnostasi puuttuu 60-90 opintopistettä ja sinulla on mahdollista hyväksiluettavaa työkokemusta tai muuta osaamista, täytä tässä tapauksessa tiedot osaamisestasi. Tällä kartoitetaan tarvittavat tiedot henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekemiseksi. Opinto-ohjaaja tai väyläohjaaja tekee arvioinnin hakijan mahdollisesta ahotoitavasta osaamisesta. Ennakkoarviointia tehdään vain hakijoille, joilta puuttuu enintään 90 opintopistettä. Jos hakijalla on enemmän kuin 90 opintopistettä suoritettavanaan, silloin hän joko suorittaa puuttuvia opintopisteitä avoimen ammattikorkeakoulun puolella tai hakee yhteisvalinnan kautta opiskelijaksi.
Tutkinto-opiskelijoita voidaan ottaa sen verran, kuin ko. koulutuksen tutkintoryhmässä on tilaa. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- mahdollinen haastattelu
- opintomenestys sekä
- riittävä opetuskielen mukainen kielitaito
- hakuajan loppuun mennessä suoritettujen opintopisteiden määrä
Opiskeluoikeuden kesto määritetään jäljellä olevien opintojen määrän ja opiskelijan suunnitelman perusteella. Opiskeluoikeus voidaan myöntää korkeintaan kahdeksi lukukaudeksi. Opiskeluoikeus voi alkaa kesken lukukauden. Opiskeluoikeus päättyy lukukauden lopussa (31.7. tai 31.12.)
Uudelleen myönnetyn opiskeluoikeuden saaneella ei ole poissaolo-oikeutta eikä mahdollisuutta harkinnanvaraiseen lisäaikaan.
Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50 euron käsittelymaksu (asetus 1440/2014).
Hakemuksen käsittelyaika on noin kuukausi.
Mikäli olet epävarma hakukelpoisuudestasi, ole ennen hakemuksen jättämistä ja käsittelymaksun maksamista yhteydessä Humakin hakijapalveluihin: hakijapalvelut@humak.fi / p.029 451 9300
Siirto-opiskelijaksi hakeminen
Kuka voi hakea?
- siirto-opiskelijalla tarkoitetaan korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otettua opiskelijaa:
- jonka opiskeluoikeus siirtyy suomalaisesta korkeakoulusta toiseen TAI
- korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.
- Siirto edellyttää, että hakijalla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja tutkinnon suorittaminen määräajassa on mahdollista.
- AMK-tutkintoa suorittavilla tulee olla opintosuorituksia vähintään 30 op/ päättyvä lukukausi ja YAMK-tutkintoa suorittavilla vähintään 15 op/ päättyvä lukukausi. Suoritettujen opintojen tulee olla täysimääräisesti hyväksiluettavissa haettavaan tutkintoon.
- Siirto Humakiin voidaan myöntää ensimmäisen läsnäololukukauden jälkeen siten, että siirto tulee voimaan aikaisintaan seuraavan lukukauden alusta. Esim. opiskelija, joka on aloittanut opinnot syyslukukaudella 2020, voi hakea siirtoa Humakin syksyn siirtohaussa ja saada opiskeluoikeuden 1.1.2021 alkaen.
- Siirtoa hakiessasi sinun tulee huomioida, että opiskeluoikeus- tai opintotukiaika eivät lisäänny siirtymisen perusteella. Opiskeluoikeusaika lasketaan siitä päivämäärästä, jolloin olet ottanut vastaan opiskelupaikan aikaisemmassa korkeakoulussa.
- Siirto-opiskelijan oikeus suorittaa tutkinto määräytyy siirrossa saadun opiskeluoikeuden mukaisen tutkinnon perusteella. Tutkinnon suorittamisaikaan lasketaan myös se läsnä- ja poissaoloaika, jonka opiskelija on käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun. Kun siirto-opiskelija ottaa vastaa uuden opiskeluoikeuden, hän menettää samalla siirron perusteena olevan opiskeluoikeutensa (ammattikorkeakoululaki 932/2014).
Siirtohaku YAMK-tutkintoon
Hakukelpoisuus ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen edellyttää siirtohaussa, että:
- hakijalla on voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa korkeakoulussa, vastaavan tasoisessa tutkintoon johtavassa koulutuksessa (esim. ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus, tai ylempään korkeakoulututkintoon johtava koulutus) ja
- hakijalla on hakukohteena olevan tutkinnon tavoitteellista suoritusaikaa jäljellä (hakukohteena olevan tutkinnon tavoitteellisesta suoritusajasta vähennetään se aika, jonka hakija on jo käyttänyt siirtohaun perusteena käyttämänsä tutkinnon suorittamiseen)
- hakijalla on hakukelpoisuuden antava soveltuva ammattikorkeakoulututkinto, muu soveltuva korkeakoulututkinto, opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (soveltuvat tutkinnot kuten yhteishaussa). Hakukelpoisuuteen vaaditun tutkinnon tulee olla suoritettu kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä.
- hakijalla on hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakemassa, että ala, jolta hakukelpoisuuden antava tutkinto on.
- Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus.
- Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakemassa, että ala, jolta korkeakoulututkinto on.
- Hakukelpoisuuteen vaaditun kahden vuoden (24 kuukauden) työkokemuksen tulee olla kertynyt kevään haussa 31.7. mennessä ja syksyn haussa 31.12. mennessä.
- Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua.
- Työkokemus ilmoitetaan täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit (työtä alle 35 tuntia/viikko) kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta.
- Rinnakkaisista työsuhteista huomioidaan vain päätoimista työskentelyä vastaava määrä.
- Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
- Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus, MYEL=viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
- Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla (L 932/2014).
Opiskelijavalinta
Siirtohakijan hakukelpoisuus tarkistetaan hakijapalveluissa. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella: 1) mahdollinen haastattelu, 2) opintomenestys, 3) riittävä opetuskielen mukainen kielitaito ja 4) hakuajan loppuun mennessä suoritettujen opintopisteiden määrä.
Päätöksen siirtohausta tekee tulosyksikön koulutusjohtaja. Vain hakukelpoinen hakija voi tulla valituksi ja opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä, tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja.
Varaamme oikeuden muutoksiin ja tarkennuksiin valintaperusteissa hakuajan alkamiseen asti.