Humakin virtuaalisissa valmistujaisissa juhlittiin yhteisöllisemmin kuin koskaan

Valmistuneiden onnittelu, pääkuva, valkoisia ja punaisia kukkia, Humakin logo.

Humakissa juhlittiin valmistuneita virtuaalisissa valmistujaisissa. Rehtori Jukka Määttä muisteli juhlapuheessaan Humakin syntyhistoriaa ja kehittymistä omien profiilialojensa tunnetuksi ja arvostetuksi kouluttajaksi. Valmistuneen opiskelijan tunteellinen puhe herkisti kaikki ja kiteytti mistä Humakissa on kyse: inhimillisyydestä ja uskaltamisesta.  

“Lämmin, sympaattinen ja koskettava” kommentoi eräs osallistuja juhlaa chat-ruudussa, kun Humakin historian ensimmäinen virtuaalinen valmistumisjuhla tuli aikataulun mukaisesti tunnissa päätökseensä.

Ruutujensa äärelle oli kokoontunut noin 400 osallistujaa – valmistuneita omaisineen, opiskelijoita ja henkilökuntaa. Juhlat luonnollisesti tulkattiin suomalaiselle viittomakielelle.

Koskaan aikaisemmin Humakin yksittäistä valmistujaisjuhlaa ei ole vietetty näin ison ryhmän voimalla ja koko kampusverkoston yhteisenä tilaisuutena. Poikkeukselliset ajat, joihin myös monissa juhlapuheissa viitattiin, yhdistivät humakilaisen yhteisön.

Humak on nyt nuori aikuinen, jonka suku on kasvanut jo heimoksi

Rehtori Jukka Määttä taustoitti puheessaan Humakin syntyhistoriaa, tarkoitusta ja kasvua. Hän kutsui ammattikorkeakoulua ”toivotuksi lapseksi, joka on nyt kasvanut itsenäisen korkeakoulun mittoihin”.

Nyt Humak on 22-vuotias nuori ja samaa ikähaarukkaa kuin moni valmistunutkin. Siitä on tullut merkittävä kouluttaja ja kehittäjä järjestö- ja nuorisotyöhön, kulttuurituotantoon sekä tulkkausalalle.

Nuori Humak on laajentanut toimintaansa tutkimus- ja kehittämistoimintaan, ylempiin tutkintoihin sekä avoimeen ammattikorkeakouluun. Se on lunastanut paikkansa yhteiskunnassa profiilialojensa tunnettuna ja arvostettuna kouluttajana”.

Reilun kahden vuosikymmenen aikana Humakista on valmistunut yli 3000 yhteisöpedagogia, yli 1300 kulttuurituottajaa, lähes 600 tulkkia ja lukuisia ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneita.

Tämän kevään aikana on valmistunut jo noin 160 opiskelijaa, uutta Humakin alumnia. Kesäkuussa todistuksia tullaan kirjoittamaan vielä lisää.

Rehtori Määttä loi valmistuneille toivoa epävarmuuden keskellä.

Mikään ei ole sille mahdotonta – vain taivas on kattona. Mieli on täynnä unelmia.”

Kauniaisten kampus vietti juhlallista päivää auringonpaisteessa.

”Vain lentämällä näkee mihin siivet kantavat”

Valmistuneen puheen piti yhteisöpedagogi (AMK) Jenna Pirinen. Tunteellinen puhe piti sisällään muistoja Kuopiossa suoritetuista opinnoista ja opiskelijan matkasta tuntemattomaan määränpäähänsä.

Yhteisöpedagogi-tutkinto oli Jennalle uusi tuttavuus, aiemmin suoritettujen lähihoitaja-opintojen jälkeen. Matkasta tuli kuitenkin unohtumaton ja se antoi Jennalle paljon enemmän kuin hän osasi odottaa, ylä- ja alamäkineen.

”Lähihoitajana työt lasten ja nuorten parissa olivat kiven alla ja palo kouluttaa itseäni vielä korkeammin saivat minut seuraamaan tienviittaa nimeltä ’’Humanistinen ammattikorkeakoulu’’”.

Humakin Jenna kuvaa olevan ”ainut omaa laatuaan”. Opiskelua lähestytään mitä luovimpia keinoja sekä näkökulmia hyödyntäen.

”Humakissa edellytetään inhimillisen toiminnan ja ihmisen ymmärtämisen osaamista, jolloin jokainen opiskelija otetaan vastaan omana yksilönään. Erilaisuus nähdään rikkautena, jossa jokainen on omalla tavallaan ainutlaatuinen. Ketään ei yritetä ohjata tiettyyn suuntaan.”

Kolme vuotta opintojen aloittamisen jälkeen Jenna on edelleen vakuuttunut siitä, että lähti seuraamaan oikeaa tienviittaa. Tänään hän uskoo olevansa valmiimpi elämään kuin koskaan ennen.

”Nyt onkin siis aika levittää siipemme kohti uusia tuulia, sillä vain lentämällä näemme mihin ne todella kantavatkaan”, Jenna Pirinen kannustaa valmistuneita.

Kulttuurituottajien kouluttajan juhlissa pitää olla myös ohjelmaa. Sigyn-salista Turusta välitettiin suoria musiikkiesityksiä, joissa soittivat Paula Kostia, Markus Takkinen ja Matias Takkinen.

Humakista valmistunut, tutustu alumnitoimintaamme Alumnit-verkkosivulta.

Onnittelemme kaikkia valmistuneita ja valmistuvia sekä tsemppaamme opintojaan jatkavia. Oikein hyvää kesää kaikille!

Alumnipinssi
Kerran valmistunut – ikuisesti alumni. Humakin alumnipinssi annetaan tutkinnosta valmistuneelle. Kuva: Emilia Reponen.

Kuvat (ellei toisin mainita): Marika Stam.