Hyvinvointia matalalla kynnyksellä – opintopsykologi Ilse Lammila on mukana “Humak välittää” -kampanjassa

Pitkähiuksinen piirretty hahmo seisoo korokkeella ja kastelee kastelukannulla erilaisia kukkasia.

Hyvinvointiin panostetaan Humakissa monilla tavoilla. Korona-aika loi korkeakouluille lisätarpeen tukea opiskelijoiden hyvinvointia, oppimisen edellytyksiä ja kehittää erilaisia hyvinvoinnin ratkaisuja. “Humak välittää” -luentosarja jatkuu hyvinvoinnin teemoilla aina huhtikuun puoliväliin.

Opintopsykologi Ilse Lammila aloitti Humakissa kesäkuussa 2021. Kiireinen syksy Helsingin Haagan työpisteellä ja etätyöpaikassa on pitänyt sisällään tiedotusta, suunnittelua, materiaalituotantoa ja tapaamisia.

Ilse on tehnyt yhteistyötä niin opiskelijoiden ja opiskelijakunta HUMAKOn kuin henkilökunnan, erityisesti opinto-ohjaajien kanssa sekä osallistunut jo kertaalleen luennoitsijana Humak välittää -luentosarjan toteuttamiseen. Tulossa ovat vielä luennot opiskelutaidoista, stressin ja palautumisen sekä itsemyötätunnon teemoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi korkeakouluille koronatilanteessa tukea opiskelijahyvinvointityöhön.

Luumun värinen takki, harmaa iso huivi, nainen ulkokuvassa, taustalla harmahtava merinäköala, syysmaisema. Ilse Lammila.
Humakissa panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelun tukemiseen eri tavoin. Yksi muodoista on “Humak välittää” -luentosarja, jossa yksi luennoitsijoista on Humakissa työskentelevä opintopsykologi Ilse Lammila. Kuva: Marika Stam.

Tieto vähentää tuskaa – hyvinvoinnin luennot eri elämän alueilta

Ilse Lammila kutsuttiin heti töidensä alettua mukaan Humak välittää -luentosarjaan sekä suunnittelemaan materiaaleja ja yhteistyömuotoja opiskelijoiden sekä henkilökunnan kanssa.

Luentojensa aiheet Ilse valitsi ajankohtaisista ja tapaamisissa käsitellyistä aiheista. Muutama viikko sitten hän piti luennon ajanhallinnasta.

– Etäaikana korostuu ajanhallinta ja suunnittelu, kuten yleisemminkin itsenäisessä työskentelyssä ja korkeakouluopinnoissa, Ilse kertoo.

Marraskuussa pidettävä opiskelutaidot -luento on ajateltu niin Humakin lähtökohdista kuin aiheesta yleensä. Keväällä Ilse käsittelee stressiä, palautumista ja itsemyötätuntoa. Muitakin aiheita hän voisi käsitellä, mutta ottaa niitä esiin muissa tapaamisissa ja yhteyksissä.

– Yksinäisyys ja kontaktien vähyys sekä sosiaalisten suhteiden solmiminen ovat voineet olla vaikeita. Esiin tulee myös sosiaalinen jännittäminen, Ilse kuvaa käsittelemiään teemoja.

Humak välittää -luentosarjassa  pääpointtina on opiskelijahyvinvoinnin tukeminen. Ilsen luennot ovat nähtävissä esityspäivien jälkeen lukuvuoden loppuun saakka, muiden luennoitsijoiden luentoja voi katsella kahden viikon ajan niiden esittämisen jälkeen.

– Puhujia on laajasti eri elämän alueilta. Hyvinvointi on laaja käsite, opintopsykologi miettii.

Loppuvuoden aikana Ilse on tuottamassa podcasteja yhdessä suunnittelija Karri Sopin kanssa. Aiheita niihin pyydettiin opiskelijoilta ja neljä tulossa olevaa jaksoa tulevat täydentämään Humak -välittää -luentoja.

Teksti "Humak välittää -kampanja", keltainen tausta, oikealla soikea muoto, jossa oranssi tausta, piirretty lintu ja puhekupla, jonka sisällä teksti "Humak välittää".

Humak välittää -verkkoluentosarja jatkuu huhtikuulle

 • 6.9.2021 Kampanjan Kick Off Humakin avajaisissa
 • 27.9.2021 Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho, Joni Jaakkola, hyvinvointialan moniottelija ja somevaikuttaja
 • 4.10.2021, Opiskelun tueksi – ajanhallinta ja suunnittelu, Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
 • 8.11.2021, Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Panda Eriksson, intersektionaalinen feministi,  saavutettavuuden ja moninaisuuden moniammattilainen ja Humakin alumni.
 • 15.11.2021, Opiskelutaidot – mikä edistää opiskelukykyä? Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
 • 13.12.2021, Oman talouden hallinta, Juha A. Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö
 • 17.1.2021, Opiskelijatoiminta ja –sosiaalisuus osana hyvinvointia, Anette Pottonen, Opiskelijakunta HUMAKO
 • 7.2.2022, Aivot koulussa ja työn digitalisaation puristuksessa, Reidar Wasenius. VR:n kuulutusäänenä ja puhelinäänenä suurelle yleisölle tuttu Wasenius on tunnettu oppimisen, vaikuttamisen ja digitalisaation asiantuntija.
 • 14.3.2022, Stressi ja palautuminen, Ilse Lammila, Humak
 • 28.3.2022 klo 14-15  Asenne – mahdottomasta mahdolliseksi, Marko Vuoriheimo (Signmark)
 • 4.4.2022, Itsemyötätunto, Ilse Lammila, Humak
 • 7.4.2022, Mitä Humak välittää-kampanja antoi? HUMAKOn edustaja sekä koulutusjohtajat Päivi Marjanen ja Timo Parkkola, Humak.

Teksti ja kuvat: Marika Stam.