Mitä verkossa opiskelu tarkoittaa kulttuurituottaja (AMK) -opinnoissa? UKK

Linkki: https://opintopolku.fi/konfo/fi/toteutus/1.2.246.562.17.00000000000000002314
Jos olet sitä mieltä, että verkkototeutus on juttusi, pääset tästä kuvasta klikkaamalla suoraan Opintopolussa oleviin hakukohteisiimme.

Yhteishaku on menossa ja moni miettii tulevaa valintaa. Myös kysymyksiä pyörii mielessä. Me kokosimme yhteen kysymyksiä verkko-opinnoista ja pyysimme kulttuurituotannon lehtoria Sanna Pekkistä Jyväskylän kampukselta sekä koulutussuunnittelijaa Tuula Saloa antamaan niihin vastaukset. 

Mikäli olet kiinnostunut monimuoto- ja verkkototeutuksen eroista, lue tämä juttu.

“Sopiiko verkkototeutus minulle, vaikka minulla ei ole vielä kokemusta alalta?”

  1. Miten opintoja tehdään? 
    Opintoja tehdään pääosin Hoodle-nimisellä verkkoalustalla. Opintojaksot koostuvat esimerkiksi verkko-opetuksesta, kirjoitustehtävistä, aineistonhankinta- ja haastattelutehtävistä, työelämän toimeksiannoista. Tehtäviä palautetaan myös videomuodossa. Harjoittelut tehdään oikeassa työelämässä tai Humakin TKI-hankkeissa.  
    Verkko-opintoja varten tarvitset tietokoneen varusteltuna kameralla ja mikrofonilla sekä tarvittaessa myös erillisillä kuulokkeilla. Opetuksen aikana pidämme kamerat aina auki. Huolehdi itsellesi rauhallinen työskentelypaikka, jossa pystyt keskittymään ja aktiivisesti osallistumaan käynnissä olevaan opetukseen.
    Uuden opiskelijan oppaasta löydät lisätietoja opintojen suorittamisesta    
  2. Sopiiko verkkotutkinto minulle, jos minulla on jo kokemusta alalta?
    Humakin tutkinto-opiskelijana sinun on mahdollista hakea aikaisemmin hankittua osaamista osaksi opintojasi. Tätä prosessia kutsutaan ahotoinniksi (AHOT). Osaaminen voi olla hankittu koulutuksessa, työssä, toimialan luottamustehtävissä, vapaa-ajan toiminnassa tai arkioppien. Osaamisesi tulee vastata koulutuksen opetussuunnitelman osaamistavoitteita ja se arvioidaan yhdessä HOPS-valmentajan kanssa opintojen alussa. Ahotointi nopeuttaa opintojesi suorittamista ja voit tehdä opinnot nopeutetun aikataulun mukaisesti.  Lisäksi opintojen aikaista työssä käyntiä voidaan opinnollistaa opintojaksoittain, mikäli työtehtävät täyttävät opintojakson tavoitteet. 
  3. Sopiiko verkkotutkinto minulle, jos minulla ei ole kokemusta alalta?
    Opinnot sopivat erityisen hyvin hakijoille, joilla on kiinnostusta ja työkokemusta luovista aloista, mutta aikaisempi alan kokemus ei ole täysin välttämätöntä. 
  4. Mitä eroa on Tampereen ja Helsingin ryhmällä?
    Tampereen ryhmällä on lähipäivä noin kerran kuukaudessa, muutoin suoritetaan samoja verkko-opintojaksoja kuin Helsingin ryhmä. Helsingin ryhmän opintojen ohjaus on verkossa, Tampereen ryhmän lähipäivissä. 
  5. Mitä Tampereen lähipäivät (1 kerta / kk) pitävät sisällään? 
    Lähipäivissä tapaat opiskelukavereitasi ja HOPS-valmentajaasi. Lähipäivissä saat ohjausta opintojen suorittamiseen. Lähipäivät sisältävät myös vierailuja ja työelämävieraita. Opiskelijat voivat myös itse vaikuttaa lähipäivien ohjelmaan. 
  6. Miten harjoittelut tehdään verkkotutkinnossa? Paljonko harjoitteluita on?
    Kulttuurituottaja (AMK) opetussuunnitelmassa harjoitteluita on yhteensä 50 opintopisteen verran eli aika paljon! Harjoittelut tehdään työelämässä, valitsemassasi paikassa. Harjoittelussa opitaan oikeita työelämä- ja tuottajataitoja. Harjoitteluja voi tehdä myös ulkomailla ja Humakin TKI-hankkeissa.  Humakissa on mahdollista myös kehittää omaa yritystä opintojen aikana opinnollistaen yrityksen perustamiseen tai toimintaan liittyviä tehtäviä osaksi omia opintojaan.
  7. Mistä löydän harjoittelupaikkoja?
    Osa ammatillista kehittymistä on pohtia missä kaikkialla kulttuurituottajia työskentelee ja siksi kukin opiskelija etsii itse harjoittelupaikkoja. Usein kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä suoraan organisaatioon ja kysyä harjoittelumahdollisuutta.  Saat vinkkejä paikoista myös osallistumalla työelämäseminaareihin, joissa opiskelijat esittelevät toisilleen harjoittelukokemuksiaan. Työpaikat myös ilmoittavat harjoittelumahdollisuuksista Tuudo-sovelluksessa.
  8. Saako harjoittelusta palkkaa?
    Osa harjoittelupaikoista maksaa palkkaa, osa ei. Opiskelijan kannattaa kuitenkin aina kysyä palkka- tai palkkiomahdollisuutta. Palkkaus on opiskelijan ja harjoittelupaikan välinen asia, mutta suosittelemme tutustumaan mm. Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestön (TAKU ry) näkemyksiin harjoitteluajan palkkauksesta. 
  9. Tehdäänkö opintoja muiden kulttuurituottajaopiskelijoiden kanssa? 
    Opinnot sisältävät erilaisia ryhmätehtäviä ja varsinkin työelämäprojekteja voi tehdä työparin kanssa tai tiimissä.   
  10. Onko verkkotutkintolaisilla myös jotain opiskelijatapahtumia? (HUMAKO)
    Verkkotutkintolaiset ovat oikeutettuja ja kutsuttuja osallistumaan kaikkiin opiskelijakunnan järjestämiin tapahtumiin. Lisäksi verkko-opiskeluryhmät järjestävät itse omia ryhmäytymistä edistäviä tapaamisia ja tapahtumia ja samalla kehittävät omia fasilitointi- ja tapahtumaorganisoinnin taitoja. 
  11. Miten ryhmätöitä tehdään?
    Ryhmätöitä tehdään verkon välityksellä erilaisilla verkkoalustoilla, mutta monet tapaavat myös opiskelijakavereitaan livenä esim. Humakin kampuksilla tai vaikkapa kahvilassa ja kirjastoissa. 
  12. Tehdäänkö opintoja joka päivä arkisin?
    Verkossa tapahtuva etäopetus on arkipäiviin sidottua, mutta muutoin opiskelu on ajasta ja paikasta riippumatonta. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on mahdollista. Ammattikorkeakoulun järjestämä opetus ja muu toiminta tulee kuitenkin olla aina etusijalla ajankäytön suunnittelussa. Järjestä siis aikataulusi niin, että opintojen sujuva suorittaminen ja opetukseen osallistuminen on mahdollista. 
  13. Onko verkko-opintoihin pakko osallistua? Voiko ne katsoa myöhemmin, jos on töissä?
    Osallistuminen aikaan sidottuun verkko-opiskeluun on hyvin suositeltavaa, koska samalla tapaat opiskelijakavereitasi ja opettajia ja olet vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Osa verkko-opetuksesta tallennetaan ja voit katsoa tallenteet omalla ajallasi.  
  14. Tehdäänkö opintoja joka päivä arkisin?
    Verkko-opetus on aikataulutettu arkipäiville, mutta tehtäviä ja ryhmätöitä voit tehdä oman aikataulusi mukaan. Opinnot vaativat hyvää aikatauluttamista, jotta pysyt annetuissa aikatauluissa.  
  15. Onko opinnoissa tenttejä? Miten ne järjestetään?
    Kaikilla opintojaksoilla ei ole tenttejä, koska suosimme ensisijaisesti muita opiskelumuotoja. Kielten opinnoissa tenttejä on ja niihin kuuluvat suullinen ja kirjallinen osuus sekä kuuntelu. Tentit tehdään Hoodle-alustalla ja ne voivat koostua avoimista vastauksista sekä monivalintakysymyksistä. Tenttejä tehdään valvotusti. 
  16. Onko lähipäiviin pakko osallistua?
    Osallistuminen orientaatiojaksolle opintojen alussa ja lähipäiviin on ensiarvoisen tärkeää, jotta pääset hyvin kiinni opintoihin, ryhmäydyt opiskelukavereiden kanssa ja tapaat HOPS-valmentajaasi säännöllisesti. Orientaatiojakson ja lähipäivien päivämäärät löydät myös uuden opiskelijan oppaasta. 
  17. Mitä tehdä, jos on esim. sairaana lähipäivänä?
    Mikäli et pääse paikalle, ilmoita HOPS-valmentajalle sähköpostilla mahdollisimman pian esteestäsi. 
  18. Jos opiskelen verkossa, voinko käyttää YTHS:n palveluita?
    YTHS:n palvelut kuuluvat kaikille tutkinto-opiskelijoille. 
  19. Saanko opiskelijakortin?
    Kaikki AMK-opiskelijat, toteutustavasta riippumatta, ovat ovat oikeutettuja opiskelijan alennukset mahdollistavaan opiskelijatunnisteeseen. Saat sähköisen opiskelijatunnisteen käyttöön esimerkiksi Tuudo-sovelluksen kautta ilmaiseksi. Opiskelijatunnisteen lisäksi HUMAKO-opiskelijajärjestön opiskelijakortti on hankittavissa HUMAKOlta. 
  20. Voisin harkita myös monimuotototeutusta kampuksella? Mikä on suurin ero toteutustavassa verrattuna verkkototeutukseen?
    Monimuoto-opinnot sisältävät lähiopetusta kampuksella noin 3-5 päivää kuukaudessa.   

 

2024-03-19 16:04:59