”Pitäisi olla joka maassa” – irlantilaiset yhteistyökumppanit vierailivat Suomessa tutustumassa Humakin sairaalanuorisotyöhön

Humakin, Kympin Lasten (HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry) ja Helsingin nuorisopalveluiden yhteishanke jatkaa digitaalisen nuorisotyön kehittämistä sairaalatoimintaympäristössä. Hankkeen kautta tuetaan pitkäaikaissairaiden ja haavoittuvissa elämäntilanteissa olevien lasten ja nuorten psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Irlantilainen nuorisotyön järjestö Foróige vieraili Suomessa Humakin kumppanuushankkeen tiimoilta tutustuen suomalaiseen sairaalanuorisotyöhön.

Tiesitkö, että Uudessa lastensairaalassa työskentelee nuorisotyöntekijä? Totta se on, mutta sairaala toimintaympäristönä on Suomenkin sisällä vielä harvinainen nuorisotyökohde. Siksi HUSin, Kympin Lasten, Helsingin kaupungin ja Humakin kesken on kehitetty digitaalista sairaalanuorisotyötä, josta on saatu pilotointivaiheessa erinomaisia kokemuksia. Uudessa lastensairaalassa työskentelevä nuorisotyöntekijä Ville tuo vakavasti sairaiden lasten arkeen paljon iloa ja auttaa heitä elämään mahdollisimman normaalilta tuntuvaa arkea sairaalaympäristössä.

”Nuorisotyön on oltava ajassa kiinni, jotta se pysyy nuorille relevanttina vaihtoehtona vapaa-ajan viettämiseen. Toisaalta nuorisotyön tehtävä on myös kannustaa nuoria luovaan ja turvalliseen digimedian käyttöön ja tasata nuorten välisiä eroja digiosaamisessa”, Humakin lehtori Suvi Tuominen taustoittaa hankkeen lähtökohtia.

”Pitkäaikaissairaat lapset ja nuoret elävät eristetyissä, rajatuissa olosuhteissa ja ovat haavoittuvassa asemassa kasvun, yhteisöön kuulumisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta”, lehtori Sari Huttu täydentää.

Kuvassa on vaalea moderni äänitysstudio. Helsingin kaupungin huppariin pukeutunut mies istuu pöydän ääressä ja käyttää äänisuunnittelulaitteita, ja kolme muuta miestä katselee.
Foróige GoVirtual Team tutustumassa Helsingin kaupungin digitaaliseen nuorisotyöhön musiikkistudiossa Itäkeskuksen Stoassa. 

Juuri digitaalinen sairaalanuorisotyö toi meille huhtikuussa vieraaksi kollegoja meren takaa. Irlantilainen Foróige on maansa suurin nuorisotyön järjestö noin 400 työntekijällään. Yhdessä Foróigen kanssa Humak kehittää Erasmus+ -kumppanuushankkeen tiimoilta digitaalista nuorisotyötä. Vierailulla mukana olivat Senior Youth Officer Adam Leech, Manager Caroline Cooke ja VR Development Officer Tom Rickard. Kuulimme mielenkiinnolla mm. virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä – teemasta, josta Fóroige tietää jo paljon.

Jaoimme oppeja ja kokemuksia ja juttelimme nuorten mielenterveydestä. Keskusteluissamme kävi ilmi, että irlantilaisten ja suomalaisten nuorten haasteet ovat varsin yhteneviä. Vaikka keskustelut uivat välillä synkissäkin vesissä mielenterveyspulmien, yksinäisyyden ja ahdistuksen keskellä, muistutimme kuitenkin toisiamme siitä, miten paljon nuorilla onkaan annettavaa, kun vain aikuiset mahdollistaisivat vielä enemmän nuorten osallisuutta kaikilla elämän osa-alueilla.

Humakin puolelta kansainvälisten kollegoiden tapaamisen osallistui myös opiskelijoita. Opiskelijoiden näkökulman saaminen on tärkeä osa hankkeen kokonaisvaltaista onnistumista.

”Meille Humakissa on aina olennaista osallistaa myös opiskelijoita. Olen ylpeä, kuinka hienosti opiskelijamme Alma Norres ja Otso Mäkelä tekivät irlantilaisten vierailuun liittyen kanssamme töitä”, lehtori Miki Mielonen iloitsee.

”Ylpeä olen myös suomalaisen nuorisotyön digitaalisista palveluista. Lainatakseni irlantilaista kollegaani Adamia: nämä pitäisi olla saatavilla joka maassa”, Mielonen jatkaa.

Kaksi henkilöä pienessä vaalean ja vihreän sävyihin sisustetussa huoneessa. Nuori mies seisoo ja nojaa pöytään, vanhempi mies istuu äänisuunnitteluun liittyvän laitteiston vieressä.
Vierailun aikana käytiin keskusteluita suomalaisten ja irlantilaisten nuorten kohtaamista haasteista ja mahdollisuuksista.

Teksti: Miki Mielonen
Kuvat: Hanketyöryhmä

Lisää aiheesta:

Lisätietoja hankkeesta: Digitaalisen sairaalanuorisotyön kehittäminen
Digitaalisen sairaalanuorisotyön kolmas hankevuosi käynnistyy Humakin johdolla

2024-05-02 16:24:36