Tolkutbildare från Stockholms universitet vill lära sig mera om utbildning av döva tolkar

Denna vecka har vi på Humak glädjen att få berätta om hur vi utbildar döva teckenspråkstolkar, ett ämne som våra gäster från Stockholms universitet är speciellt intresserade av.

Humaks lektorer Outi Kuvaja och Hannaliisa Huhtinen berättar att de har gjädjen att ta emot besök från Stockholms universitet denna vecka. Stockholms universitet är ett av Humaks långvariga partneruniversitet med vilket vi under åren haft aktivt, såväl studerande som personal utbyte. Även några gemensamma projekt har förverkligats under de gångna åren.

I fokus för detta besök står utbildning av döva teckenspråkstolkar

– “På Humak delar vi gärna med oss av vår över 20 år långa erfarenhet av att utbilda döva teckenspråkstolkar enligt samma utbildningsplan som för hörande tolkar”, säger Outi Kuvaja.

Många av Humaks utexaminerade döva teckenspråkstolkar har lyckats skapa sig sin egen karriär inom branschen efter avlagd examen. Detta är något vi på Humak förstås är mycket stolta över. Teckenspråkstolktubildarna från Stockholms universitet vill nu lära sig mera om hur vi lyckats med denna utbildning.

– “Det är alltid intressant och givande att kunna träffas med våra kollegor från Stockholm. Vi har mycket att lära av varandra, vilket hjälper oss att stärka våra utbildningar i respektive land”, säger Hannaliisa Huhtinen.

Nio leende personer sitter vid restaurang bord i trä med maten serverad på tallrikar.
Middag på restaurang White Lady. Från vänster, Hannaliisa, Elin, Eira, Malin, Katrin, Outi, Krister, Jonas och Magnus.

Skribent: Kim Lindblad, Chef för internationella ärenden

2024-02-28 14:11:21